PES 2017 Demo Review [by Broxopios]

Θα ξεκινήσω την ανάλυση του PES 2017 Demo Review λέγοντας σας ότι καθώς περίμενα κι εγώ να δοκιμάσω το νέο παιχνίδι και βλέποντας videos τις προηγούμενες μέρες, είχα ακούσει πολλά καλά σχόλια, έστω κι αν από τα videos φαινόταν πολύ κοντά στο PES 2016. Συνήθως όταν τα πάντα είναι πολύ θετικά, όταν έρχεται η στιγμή να το διαπιστώσω κι εγώ, δυστυχώς απογοητεύομαι... Αλλά φέτος συνέβη το αντίθετο!

 

Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε, αλλά από το πρώτο ματς το παιχνίδι μου έβγαλε κάτι πολύ θετικό! Παρακάτω θα αναλύσω με τη σειρά τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία που διαπίστωσα.

 

Αρχικά να σας αναφέρω με ποιες ρυθμίσεις δοκίμασα το Demo:

PS4 / Μόνο vs CPU / Επίπεδο δυσκολίας: Superstar, 10λεπτα / Πάσες: Level 1 / Σουτ Basic

 

 

  

Θετικά στοιχεία

1. Ταχύτητα παιχνιδιού
2. Τακτικές
3. Γενικότερη αίσθηση του παιχνιδιού
4. Τακτικό παιχνίδι χωρίς το εύκολο γκολ
5. Απροβλεψιμότητα, στο τι μπορεί να γίνει
6. Individuality
7. Team ID
8. Τερματοφύλακες
9. Control Reality
10. Διαιτητές
11. Ήχος
12. Μοντέλα παικτών
13. Δόνηση μοχλού
14. Τα νέα Replay & Highlight
15. Νέα dynamic camera
16. Φωτισμός

 

1. Ταχύτητα παιχνιδιού 
Η ταχύτητα του παιχνιδιού είναι πολύ καλή. Τη βρίσκεις λίγο πιο αργή από το 2016 αλλά η όλη διαφορά είναι στην ταχύτητα και κίνηση του κάθε παίχτη. Ελέγχοντας δηλαδή έναν αργό παίχτη, αυτομάτως η ταχύτητα του παιχνιδιού σου φαίνεται αργή και το αντίθετο. Αλλά για το individuality παρακάτω. Γενικά η ταχύτητα του παιχνιδιού όπως λένε και οι Άγγλοι spot on!

 

2. Τακτικές
Εκεί που πραγματικά είδα αυτό που πάλι λένε οι Άγγλοι gamechanger, είναι οι νέες τακτικές. Τα advanced instructions και το att/def level. Βλέπεις πραγματικά τα πράγματα να αλλάζουν στο χορτάρι και είναι πάρα πολύ σημαντικό για το πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι. Για παράδειγμα κάποια στιγμή έχανα και βάζω το attack level στο κόκκινο (φουλ) με όλους τους παίχτες σχεδόν να είναι στην επίθεση. Έτσι δέχτηκα μια υποδειγματική αντεπίθεση με 2 δικούς μου και 3 αντιπάλους και να μου κάνουν το 2-0. Πραγματικά χάρηκα :).

Όπως επίσης να το βάζεις στο full defense και να βλέπεις όλους να γυρίζουν και να μαρκάρουν. Γενικά οι νέες τακτικές μου έκαναν πολύ θετική εντύπωση. Το μειονέκτημα που έχει το ντέμο είναι ότι δε σε αφήνει να πειράξεις τη διάταξη των παιχτών αλλά και να αλλάξεις σύστημα. Δε σε αφήνει να πειραματιστείς πολύ. Ίσως για να δούμε καλύτερα την επίδραση των νέων προσθηκών που ανέφερα?

 

3. Γενικότερη αίσθηση του παιχνιδιού
Η γενικότερη αίσθηση του παιχνιδιού είναι πολύ καλή. Όταν ελέγχεις έναν παίχτη, όταν αλλάζεις πάσες, όταν προσπαθείς να σπάσεις την άμυνα. Δείχνουν πιο ευέλικτοι οι παίχτες (όχι όλοι) και η αίσθησή τους είναι καλύτερη, χωρίς όμως το παιχνίδι να χάνει αυτή την ωραία στιβαρότητα που χρειάζεται ένα ποδοσφαιράκι. Παρόλο που το footplanting δεν έχει διορθωθεί αρκετά, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που στο gameplay θα σου χτυπήσει το μάτι.

Σίγουρα αν δεις replay το παρατηρείς καλύτερα. Όμως όταν παίζεις πραγματικά δε με ενόχλησε τόσο. Καμία σχέση με το 2016, που έκανε μπαμ. Βέβαια είναι η αλήθεια ότι με συνεπήρε η γενικότερη αίσθηση του παιχνιδιού και ίσως δεν έδωσα τη δέουσα σημασία σε αυτό.

 

4. Τακτικό παιχνίδι χωρίς το εύκολο γκολ

Μιλώντας πάνω για τις τακτικές και να το συνδυάσω με τη γενικότερη αίσθηση, είναι το τακτικό παιχνίδι. Επιτέλους έχουν βελτιώσει την αμυντική ΑΙ και πλέον το να βάλεις γκολ θέλει πραγματικά προσπάθεια και ποδοσφαιρική ενέργεια. Πέρυσι οι χώροι ήταν… σώσε λεβέντη το χορό. Άλλαζες 2-3 πάσες και τσουπ το κενό στην άμυνα, κάθετη και εύκολο τετ-α-τετ. Πλέον αυτό (τουλάχιστον στο superstar επίπεδο) είναι αρκετά δύσκολο.

 

Έχω βρεθεί να γυρνάω τη μπάλα για κανα 5λεπτο (χρόνο παιχνιδιού), προσπαθώντας να σπάσω την αντίπαλη άμυνα. Και πολλές φορές όταν το καταφέρεις και μάλιστα δεν το βάλεις τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση έχεις  (psycho). Αυτό θέλω να το δω και στο 1vs1 πως θα λειτουργεί.. Πιστεύω ακόμη καλύτερα.

 

5. Απροβλεψιμότητα

Απροβλεψιμότητα λοιπόν. Πραγματικά έπαιξα γύρω στα 15 παιχνίδια και έβλεπα συνεχώς νέα πράγματα. Γκολ που μπαίνουν επειδή ακούμπησε σε σώμα άλλου παίχτη, ή επειδή ο τερματοφύλακας δεν υπολόγισε σωστά, χτύπησε σε μέρος του σώματός και άλλαξε πορεία, διαφορετικές μονομαχίες, κόντρες κλπ.

 

6. Individuality
Λέμε, λέμε individuality στο προ, νομίζω ότι φέτος φαίνεται αρκετά πιο καθαρά. Ειδικά στον έλεγχο του παίχτη. Ποιος είναι γρήγορος, τεχνίτης, δυνατός. Για παράδειγμα έχανα σε ένα ματς (ναι πάλι ) και ήθελα να βγω γρήγορα μπορστά με ταχύτητα. Είχα μπαρτσελόνα και φτάνει η μπάλα στον Rakitic. Οκ καλός, χρυσός αλλά η ταχύτητα δεν είναι το δυνατό του σημείο. Φαίνεται όμως με πολύ ωραίο τρόπο. Παρόλο που έχασα τη μπάλα, πάλι το ευχαριστήθηκα  (a fucking psycho που λένε και οι Muse).

 

Έχεις τον Μερτεζάκερ και λες οκ πρέπει να δώσω πάσα γιατί το παλτό θα τη χάσει... Επίσης κάνω αλλαγή παιχνιδιού με τον Ινιέστα και επειδή η πάσα είναι από τα δυνατά του στοιχεία, ναι μεν την έκανε ψηλή, αλλά με πολύ χαμηλό ύψος για να φτάσει πιο γρήγορα. Επίσης πολύ ωραία προσθήκη. Είναι πράγματα που προτιμώ να φαίνονται από την ικανότητα του παίχτη και όχι να σου τα δίνει ως δυνατότητα στο μοχλό.

 

7. Team ID

Ένα ακόμη θετικό που βλέπω στο demo, αλλά η καλύτερη δοκιμή θα είναι φυσικά στο full game, είναι ότι παίζεις με ομάδες και βλέπεις διαφορές - team ID. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που μου άφησε το παιχνίδι «Η Γερμανία είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και ο τρόπος που παίζεις αρκετά όμορφος». Διαφορετικά θα δεις να παίζει η Άρσεναλ και αλλιώς η Κορίνθιανς ή η Μπαρτσελιώμα. Βέβαια όπως είπα αυτό θα ήθελα να το δω στο φουλ. Πέρυσι και πρόπερσι για παράδειγμα υπήρχαν 4 στυλ παιχνιδιού και αυτά τα έβλεπες σε όλες τις ομάδες. Τώρα ίσως με τα νέα instruction που έβαλαν, να δούμε ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Θετικό μέχρι στιγμής. Βέβαια για την επιθετική ΑΙ θα μιλήσω στα αρνητικά.

 

8. Τερματοφύλακες
Οι τερματοφύλακες πραγματικά πολύ καλοί και αξιόπιστοι. Το είχα ξαναπεί ήδη βελτίωσαν λίγο τα σουτ και έγιναν και οι ίδια πιο καλοί. Είναι φυσικό. Όταν κάθε σουτ δεν πάει στο γάμα, θα φανούν και αυτοί ότι υπάρχουν στο παιχνίδι. Έχουν προσθέσει νέα animation για διαφορετικές αποκρούσεις. Στα 15 παιχνίδια που έπαιξα να είδα 1-2 λάθη, αλλά δε θα ήθελα από την άλλη να είναι πάντα άψογοι. Σίγουρα μέχρι στιγμής τους βάζω στα θετικά.

 

9. Control Reality
Γενικά σαν Control Reality το βάζω στα θετικά γιατί παρόλο που δεν βλέπουμε όλα τα στοιχεία να λειτουργούν σε σούπερ ρεαλιστικό βαθμό, είναι υπαρκτός σαν όρος. Δηλαδή οι πάσες είναι βελτιωμένες και πολλές φορές θα δεις να χάνεται μια πάσα όταν δεν είναι οι συνθήκες ιδανικές. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο αυτό? Πολύ καλύτερο. Όμως ήδη σε σχέση με πέρυσι είναι μια βελτίωση. Επίσης το first touch. Βλέπεις και εκεί βελτίωση. Έχω δει διαφορετικά κοντρόλ και κάποια λάθη. Ισχύει το ίδιο για τις πάσες και εκεί. Για τους τερματοφύλακες τα είπα πιο πάνω. Για το total team control, το ανέφερα στις τακτικές. Για τις οδηγίες στα κόρνερ. Οκ καλή προσθήκη αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν το δούλεψα πολύ. Είναι κάτι σαν το FIFA μόνο που εδώ έχει να επιλέξεις και τακτικές και ως αμυνόμενος. Όχι μόνο για αυτόν που εκτελεί το κόρνερ. Την adaptive AI να πω την αλήθεια δεν μπόρεσα να την εντοπίσω. Θέλει πολύ παιχνίδι για να δω διαφορές και πως προσαρμόζεται στο παιχνίδι σου. Βέβαια δεν τον πολυπιστεύω σαν ορισμό.

 

10. Διαιτητές
Οι διαιτητές είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι και πλέον δίνονται φάουλ. Βέβαια ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα ο διαιτητής θα κάνει την πάπια, αλλά δεν είναι τόσο συχνές όσο στο 2016. Αν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το collision system, τότε αυτομάτως θα έχουμε ακόμη καλύτερους διαιτητές. Σίγουρα δεν είναι στα επίπεδα που πρέπει, αλλά συγκρίνοντας σε σχέση με πέρυσι έχουμε βελτίωση.

 

11. Ήχος
Ο ήχος βελτιώθηκε πάρα πολύ. Από τους οπαδούς (το να παίζεις μέσα στο κάμπ νου είναι ωραία αίσθηση) μέχρι και τα on the pitch στοιχεία. Κάποια στιγμή χθες βράδυ βάζω τα ακουστικά στο μοχλό του ps4 για να μην ενοχλώ την κυρά και είδα το φως! Ωραίος ήχος με το χτύπημα της μπάλας, όταν κάνεις τάκλιν ακούγεται και ο ήχος από την τριβή με το χορτάρι, φωνές παιχτών με οδηγίες (βέβαια αυτό υπήρχε και πέρυσι), όταν έκανες μια πιο δυνατή πάσα πάλι ακουγόταν η επαφή με το χορτάρι. Πραγματικά το απόλαυσα.

 

12. Μοντέλα παικτών

Τα μοντέλα παικτών είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Ξεχωρίζεις πολύ εύκολα τους παίχτες. Διαφορετικούς και ρεαλιστικούς σωματότυπους. Βλέπεις τον Pogba, Μερτεζάκερ, Χούμελς, Ινιέστα, Γκριεζμάν, Κρος… όλοι διαφορετικοί και εύκολα αναγνωρίσιμοι. Πάντα ήταν δυνατό σημείο του παιχνιδιού τα μοντέλα παιχτών και φέτος δεν είναι εξαίρεση.


13. Δόνηση μοχλού

Με τη νέα προσθήκη δόνησης του μοχλού σε διάφορες φάσεις μέσα στο παιχνίδι (τάκλιν, τζατζαρίσματα, κεφαλιές, σουτ, αποκρούσεις) κάποια στιγμή ένιωθα ότι ήμουν μέσα στο γήπεδο, ότι συμμετέχω. Πραγματικά δεν υπερβάλω (ούτε είχα πιει ). Απλά ήταν η στιγμή. Εγώ με τα ακουστικά και το παιχνίδι. Ωραία στοιχεία. Μικρά που δίνουν το κάτι παραπάνω.


14. Τα νέα Replay & Highlight

Τα replay και τα Highlights των αγώνων παρουσιάζουν ιδιαίτερη βελτίωση καθώς η προσθήκη του Blur προσδίδει μια διαφορετική αίσθηση και εν τέλη οι σκηνές των replays θα έλεγα ότι έχουν έρθει πολύ κοντά με την αντίστοιχη παρουσίαση του fifa, κάτι που είναι θετικό για το Pro.

 

15. Νέα dynamic camera

Από τα θετικά επίσης η νέα dynamic camera με την προσθήκη zoom in & out. Την έβαλα τέρμα πίσω και ψηλά και έχει λύσει το χρόνιο πρόβλημα του προ με τις κάμερες. Πάντα ζητούσα να βλέπω περισσότερο γήπεδο και αυτή η λεπτομέρεια με το zoom in & out ήταν πολύ καλή προσθήκη.

 

16. Φωτισμός

Τα γραφικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα πάνω-κάτω σε σχέση με πέρυσι. Βελτιώθηκε όμως αρκετά ο φωτισμός κατά τους νυχτερινούς αγώνες. Τη μέρα είναι απλά οκ και αν τον συγκρίνουμε με αυτόν του FIFA 17 χρειάζεται βελτίωση.

 

Αρνητικά στοιχεία

1. Σουτ
2. Πάσες
3. Επιθετική ΑΙ από CPU
4. Έλλειψη shielding
5. Μονομαχίες στις κεφαλιές
6. Footplanting
7. Φυσική εμφανίσεων παιχτών
8. Έλλειψη free camera στα replay
9. Φωτισμός
10. collision system

 

1. Σουτ
Ξεκινάω με τα σουτ. Να πω ότι και αυτά έχουν βελτιωθεί πολύ. Αν τα κρίνω με πέρυσι θα μπορούσα να τα βάλω και στα θετικά. Πλέον έχουν πιο πολλά λάθη, διαφορετικές τροχιές, λιγότερα σουτ καραβολίδες. Όμως επειδή έχω στην άκρη του μυαλού μου τα σουτ του FIFA, πρέπει να πω ότι χρειάζονται βελτίωση. Ειδικά όταν κάποιοι παίχτες πιάνουν ρουκέτες, φαίνονται κάπως περίεργα. Γενικά η pes team πρέπει του χρόνου να μας παρουσιάσει κάτι σε precise shot, αλλά με καλή επίδραση.

 

2. Πάσες

Για τις πάσες να πω ότι παρόλο που δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελα, είναι αρκετά βελτιωμένες. Καταρχάς ύστερα από χρόνια η αλλαγή παιχνιδιού με ψηλή πάσα είναι και πάλι απόλαυση. Το έλεγα και παλαιότερα ότι είναι απαράδεκτο το πώς το έχουν υλοποιήσει. Τώρα όμως η μπάλα κινείται με ωραία και ρεαλιστική φυσική. Επιτέλους! Οι απλές πάσες ναι μεν διατηρούν μια γραμμικότητα αλλά είναι βελτιωμένες και αυτές. Πλέον σε πολλές περιπτώσεις έχει βελτιωθεί η φυσική τους, ακόμη και η τροχιά τους. Υπάρχουν σαφώς και blind πάσες (και δυστυχώς είναι πολλές), αλλά υπάρχουν και αυτές που δε βρίσκουν το στόχο τους. Ακόμη και σε αυτή την έκδοση είναι πολύ καλύτερες εδώ και πολλά χρόνια που διαμαρτύρομαι. Τις βάζω όμως στα αρνητικά γιατί θα ήθελα περισσότερες τροχιές, καλύτερη φυσική σε πολλές περιπτώσεις και πιο πολλά λάθη με βάση τα στατιστικά, θέση σώματος, αν δώσει με το λάθος πόδι, υπό πίεση κλπ.

 

3. Επιθετική ΑΙ από CPU

Η επιθετική ΑΙ σίγουρα χρειάζεται δουλειά. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που βλέπεις πράγματα πολύ ωραία και ενθαρρυντικά. Όπως επιτέλους γκολ από στημένες φάσεις με σέντρα, ωραίους συνδυασμούς και ενέργειες… αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, πετυχαίνεις παίχτες (ακόμη και κλάσης) που να έχουν τη μπάλα, να μην ξέρουν τι να την κάνουν και να πέφτουν πάνω σου με αποτέλεσμα να την κερδίσεις εύκολα. Εκεί θέλει δουλειά. Πιο έξυπνες ενέργειες. Σίγουρα δεν είναι λύση να κάνουν παπάδες χωρίς να μπορείς να τους κόψεις, αλλά να βρουν μια χρυσή τομή. Δύσκολο αλλά απαραίτητο.

 

4. Έλλειψη shielding
Πρέπει επιτέλους να βάλουν τη δυνατότητα να προστατεύουμε τη μπάλα. Γίνεται κάποιες φορές αλλά είναι random. Νομίζω είναι ένα στοιχείο που λείπει και χρειάζεται. Ας ελπίσουμε να μπει του χρόνου. Φυσικά να υλοποιηθεί σωστά, ώστε να μετράνε αρκετά τα φυσικά (κυρίως) χαρακτηριστικά του παίχτη.

 

5. Μονομαχίες στις κεφαλιές
Οι εναέριες κεφαλιές είναι πολύ ωραίες. Η ένστασή μου είναι ότι πάντα σηκώνεται μόνο ένας από κάθε ομάδα. Ειδικά στα κόρνερ που βλέπεις τον χαμό στην περιοχή, έχουμε μονομαχίες. Πρέπει να γίνει όπως παλιά. Να έχουμε διεκδικήσεις από πολλούς. Αυτό καταργήθηκε με την είσοδο της Fox Engine. Κοινώς πρέπει να το φέρουν πάλι στο προσκήνιο.

 

6. Footplanting
Το footplanting παρόλο που δεν είναι τόσο αισθητό όταν παίζεις, παραμένει και πρέπει να βελτιωθεί. Σίγουρα το να εξαλείφει ίσως είναι πολύ δύσκολο, αλλά τουλάχιστον να μην μπορείς εύκολα να το εντοπίσεις. Και το PES 2014 είχε κακό footplanting, αλλά πολύ καλύτερο από το demo του 2017 και έπρεπε να δεις replay για το παρατηρήσεις. Κάτι τέτοιο χρειάζεται το παιχνίδι.

 

7. Φυσική εμφανίσεων παιχτών

Οι εμφανίσεις των ομάδων δεν έχουν σωστή φυσική - kit physics. Τουλάχιστον να τις επαναφέρουν στα επίπεδα του PES 2014. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος.

 

8. Έλλειψη free camera στα replay

Δυστυχώς από το Demo λείπει η free Camera στα replay που υπήρχε σε προηγούμενες εκδόσεις του PRO (και πλέον και στο fifa) και ελπίζω να την επαναφέρουν στο τελικό παιχνίδι.

 

9. Φωτισμός

Τέλος θα αναφέρω και στα αρνητικά ότι χρειάζεται βελτίωση ο φωτισμός της ημέρας. Προσωπικά δεν τον βρίσκω άσχημο. Αλλά πάντα σε σύγκριση με το FIFA 17, είναι πίσω.

 

10. Collision system

Το collision system είναι κάτι ακόμη που χρειάζεται βελτίωση. Ίσως να υπάρχει και ένα real time τζατζάρισμα, για να γίνουν οι διεκδικήσεις ακόμη πιο δυνατές, εντυπωσιακές και ποδοσφαιρικές.

 

 

Γενικό σχόλιο - συμπέρασματα

Εν κατακλείδι όπως φάνηκε κι από τα παραπάνω, είμαι ευχαριστημένος από το demo. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις και προσθήκες (τα αρνητικά), αλλά μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο παιχνίδι που μόλις το παίξουμε θα πούμε νέο PES. Το νέο PES 2017 βασίζεται και αυτό για 3η χρονιά στην ίδια μηχανή γραφικών Fox Engine.

 

Επίσης δε θα μπω στη λογική ότι είναι 16.1 ή 16.5, αν αξίζει 60€ κλπ. Κάθε παιχνίδι που βασίζεται στην ίδια μηχανή gameplay το ίδιο θα ισχύει και ειδικά από τη στιγμή είναι ετήσιο. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τα πολύ καλά PES 3-6. Κανένα δεν άξιζε να το πεις νέο παιχνίδι. Υπήρχαν βελτιώσεις σε στοιχεία του gameplay που άλλαζαν όμως την αίσθηση του παιχνιδιού. Αυτό βλέπω και στο demo του 2017. Με έχει κρατήσει πολύ η αίσθηση του.

 

 

Η ωραία στιβαρότητα που νιώθεις να ελέγχεις τους παίχτες, το ωραίο individuality, τα μοντέλα παικτών, το παιχνίδι κέντρου, η αμυντική ΑΙ που σε αναγκάζει να ψάξεις τρόπους να πετύχεις το Goal με διαφορετικούς τρόπους, και όταν βρεις την ευκαιρία να κάνεις σουτ, με τις μικροβελτιώσεις (σε σουτ και GK), πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μπει. Αυτό έχει δώσει ένα μεγάλο συν στην ευχαρίστηση του να πετυχαίνεις ένα Goal.


Τώρα βέβαια όσο παίζουμε το παιχνίδι πιθανόν να βρίσκουμε πράγματα που μας χαλάνε και ο χρόνος θα δείξει πόσο θα κρατήσει ο ενθουσιασμός αλλά και πόσο αξίζει το ίδιο το παιχνίδι.


Βαθμολογία PES 2017 Demo: 8

 

Επιμέλεια Review : broxopios

 

Για να δώσετε τη βαθμολογία και τα σχόλια σας πατήστε εδώ : PES 2017 Demo Feedback

Γενική συζήτηση για το Pro Evolution Soccer 2017 στο Forum >> Click Here

Join our community More than 140.000 Registered Members!

Login or Register

Login on our Forum!