Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

slamsoze

STAR WARS Episode VIII - The Last Jedi [MAJOR SPOILERS INSIDE]

Recommended Posts

Καλήμερα παίδες. ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΙΛΕΡΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ!!!

Είδα το Last Jedi στις 16/12/2017 δύο μέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα.ΣΑΝ φανατικός οπαδός του STAR WARS film series, μου άρεσαν και η παλιά (original) τριλογία (episodes IV-VI) και η prequel trilogy (Ι-ΙΙΙ), καταθέτω την άποψη μου για τη συνέχεια στη νέα τριλογία η οποία τοποθετείται 30 χρόνια μετά τα γεγονότα του επεισοδίου 6 της original trilogy.
Αρχικά να πω ότι συνήθως οτιδήποτε έχει την Αύρα του STAR WARS μου αρέσει.Μπορεί να το κρίνω και περισσότερο με το συναίσθημα του STAR WARS fan παρά με τη λογική που θα έκρινα μια οποιαδήποτε ταινία.
Το επεισόδιο 8 λοιπόν ο τελευταίος Τζεντάι, στα ελληνικά, θα μπορούσε να είναι και μία stand alone ταινία, θα μπορούσε να το δει ο οποιοσδήποτε με ευχαρίστηση μένοντας στο τέλος με ελάχιστες απορίες.Είναι μια ταινία με άρωμα Disney και φαίνεται αυτό καθώς όπως και στο προηγούμενο επεισόδιο δεν είχαμε ούτε ένα κόψιμο χεριού ή κεφαλιού από φωτόσπαθο (lightsaber). TA εφέ ήταν πολύ καλά, η πρωταγωνίστρια φάνηκε πολύ πιο βελτιωμένη από ότι ήταν στο THE FORCE AWAKENS,με κέρδισε περισσότερο και με έκανε να ενδιαφερθώ για την βασική ηρωίδα αυτή τη φορά.Στην προηγούμενη ταινία είχε περάσει σαν ψιλό αδιάφορη μέσα στο μπούγιο με τους νέους χαρακτήρες.
 Επίσης το παρακάνανε λίγο με τα instant jokes. Eίπαν να δώσουν μια πιο ανθρώπινη υπόσταση στους χαρακτήρες και πιο παιδική-εφηβική αλλά ήταν τόσες πολλές οι ατάκες σαρκασμού και αυτοσαρκασμού που νομίζω ξεχείλωσε πολύ σε κάποιες σκηνές ειδικά με τα "αστειάκια" αλά SPIDERMAN του Luke Skywalker.

Αν την έκρινα δηλαδή αποκλειστικά σαν μια μεμονωμένη ταινία θα τις έβαζα πολύ καλό βαθμό. Κινήθηκε σε αρκετά ασφαλές μονοπάτι σεναριακά, έκλεισε καλώς ή κακώς πολλά ζητήματα που είχε αφήσει μετέωρα το προηγούμενο κλείνοντας όμως και την πόρτα σε πιθανά Plot Holes που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Γενικά η DISNEY έχει δείξει ότι έχει τεράστια αλλεργία σε οτιδήποτε δημιουργεί expanded/parallel universes και non-canon θεωρίες/καταστάσεις.


 Πάμε στο ζουμί τώρα στην κριτική σαν φανατικός των ταινιών συγκρίνοντάς την μέσα στο βασικό κορμό της σειράς.ΑΡΧΙΚΑ δε μου άρεσε καθόλου το write-out που έγινε στον Supreme Leader SNOKE. Ενώ ήταν πολύ υποσχόμενος χαρακτήρας, με δυνατότητες να επεκταθεί μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης κοσμοθεωρίας του STAR WARS franchise (CANON), να σπάσει το δίπολο SITH-JENDAI, υπήρξαν αρκετές θεωρίες για το ποιος είναι και το backstory του,βρήκα μέχρι και 17 διαφορετικές θεωρίες στο Google, να αναδείξει κάτι ανώτερο και πιο ελπιδοφόρο ή πλήρες από τη σύγκρουση φως-σκοτάδι, νομίζω του έγινε πολύ "cheap" διαχείριση. Δε μάθαμε τίποτα καινούριο για αυτό, στην ουσία είχε δική του μία σκηνή η οποία κράτησε κάποια λεπτά και εξοστρακίστηκε από τη συνέχεια με παρόμοιο τρόπο με αυτόν του Darth Sidious από τον Darth Vader στο Return of the Jedi. Δε μάθαμε τίποτα καινούριο για αυτόν ή το back story του, πως έγινε τόσο ισχυρός γνώστης της δύναμης, πως αναδείχθηκε και πως αναρριχήθηκε στην εξουσία μετά την πτώση του Darth Emperor. Αν δεν τον επαναφέρουν  με κάποιον τρόπο στην επόμενη ταινία θα είναι ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση σε main villain στην ιστορία. Πιστεύω ότι σε αυτήν την ταινία ειδικά. χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά σαν PLOT DEVICE για να αναδείξει τα διλήμματα και το εσωτερικό conflict στον Kylo REN και τίποτα άλλο παραπέρα.
    Επίσης δε μου άρεσε η κοιλιά που έκανε η ταινία καθώς το 90% ήταν μια καταδίωξη των εναπομεινάντων σκαφών τηs REBELION FORCE από το στόλο του FIRST ORDER και παράλληλα με αυτό προσπάθησαν να χωρέσουν και αρκετά sub-plots ,κάνοντας την εξέλιξη της ταινίας κάπως παραγεμισμένη και μπουκωμένη. Οι σκηνές στην πόλη με τα καζίνο, η νύξη ότι αυτοί που πλουτίζουν , πουλάνε όπλα και στις δύο πλευρές επαναστάτες-αυτοκρατορικούς και γενικότερα αυτό το REFERENCE στον πραγματικό κόσμο.Δε μπορώ να πω, προσέθεσε όντως ένα περισσότερο ιδεολογικό βάθος αλλά σε ένα γαλαξία όπου τα πάντα άγονται και φέρονται από μια κόντρα δύο ιδεολογιών με "μαγικές δυνάμεις" και συγκρούσεις με φωτόσπαθα αυτή η αναφορά σε ένα πιο γήινο γεγονός μοιάζει λίγο με χαστούκι στη μαγεία κάποιες φορές είναι σαν ανώμαλη προσγείωση. Οι πολλές παρομοιώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, κάνοντας τον Luke Skywalker να θυμίζει πολλές φορές  τη γνώριμη μορφή της χριστιανικής θρησκείας.
 Η ημιτελής προσπάθεια που έγινε επίσης από πλευράς Skywalker να σπάσει τη μονοδιάστατη φύση των Jendai (φως) και να το αναδείξει σε κάτι πιο βελτιωμένο,μου άφησε γλυκόπικρη γεύση. Φάνηκε σαν ο σεναριογράφος ενώ θέλησε να τολμήσει και να πάει ένα βήμα παραπέρα εξελίσσοντας κάποια στάνταρ τελικά το φοβήθηκε και επαναπαύτηκε στη δοκιμασμένη και σίγουρη συνταγή.

Ακόμα και το build-up του KYLO REN ως κακού σε σχέση με τον Darth Vader μου μοιάζει σαν κακή και φθηνή αντιγραφή. Ξυπνάει τη νοσταλγία στους αρχαίους φανς μεν αλλά στους πιο απαιτητικούς μοιάζει απλά σαν κάτι που έγινε χωρίς λόγο. Ο DARTH VADER το γύρισε στη σκοτεινή πλευρά ,ζώντας σε ένα κόσμο που στην ουσία κατέρρεαν τα πάντα ,παλιά Δημοκρατία, Τάγμα των Τζεντάι, παράνομη σχέση με την Πάντμε, αμφιλεγόμενοι εχθροί και σύμμαχοι, ήταν ένας χαρακτήρας που είχε αρκετά θέματα και εσωτερικά (πρώην σκλάβος, ορφανός απο μητέρα )και με τους γύρω του, τον είχαν φορτώσει και τα μυαλά ότι είναι ο CHOSEN ONE και δεν άντεξε το βάρος όλως αυτών . Δεν μπορεί δηλαδή κανείς να τον κατηγορήσει για το convertion στην DARK SIDE και να μην του δώσει ούτε ένα ελαφρυντικό. Σε αντίθεση ο KYLO REN μοιάζει πιο πολύ σαν ένα κακομαθημένο που στην εφηβεία πορώθηκε με τον παππού του μην μπορώντας να διαχωρίσει το σωστό με το λάθος, όπως οι περισσότεροι έφηβοι, και στην ουσία μάθαμε, σε μια πολύ βιαστική σκηνή (με δύο χαρακτήρες σε μία καλύβα και μια πυρκαγιά μετά) , ότι απαρνήθηκε τα πάντα και έγινε ΚΑΚΟΣ μόνο και μόνο επειδή του φέρθηκε άσχημα  ο θείος του. Χωρίς λόγο δηλαδή δεν τον πίεζε καμία κατάσταση από ότι είδαμε στις δύο ταινίες.

Τέλος αν γίνει και στην τρίτη ταινία αυτή η εσωτερική σύγκρουση στον Kylo REN θα καταντήσει πραγματικά κουραστικό, ο τύπος είναι σαν τον πάω-δεν πάω, όλο κάνει 2 βήματα εμπρός στην εξέλιξη του ως κακός και ένα βήμα πίσω.

Επίσης δεν είχε ουσιαστική μάχη με lightsaber που είναι και το ζουμί στη δράση αυτών των ταινιών εκτός απο τη σκηνή της ΡΕΝ και τον Μπεν Σολο, μετά το φόνο του Snoke ,εναντίων των φρουρών του και τη μάχη του FIN με την Captain PHASMA που θυμίζει θηλυκό Darth VADER στο πιο glam. Sto τέλος ειδικά δεν υπήρξε η γνωστή climatic battle μεταξύ των ηρώων καθώς τελικά ο LUKE ήταν Force Projection.

Αυτό το τελευταίο ήταν πολύ ωραίο,το retcon που πήγε να γίνει με τη ΔΥΝΑΜΗ και τις χρήσεις της ή τις extended δυνατότητες , δηλαδή την επιστροφή από το κενό στο διαστημόπλοιο της princess Leia ή τη μετακίνηση βράχων και το "astral" projection και την τηλεπαθητική σύνδεση ,ήταν μια εξέλιξη από τα τετριμμένα, τηλεκίνηση απλών αντικειμένων, Jedi mind tricks σε "brainless" guards και λοιπά. Βέβαια αν το παραξηλώσουν και εδώ θα κινδυνέψει από STAR WARS να γίνει Dragon BALL Z η όλη φάση, θέλει προσοχή!

Πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που ενώ μου άρεσε η ταινία δε μου άναψε τη φλόγα μετά να μπω και να διαβάζω side stories να ψαχτώ τι και πως, τι μπορεί να γίνει μετά, πραγματικά η δεύτερη ταινία άφησε ένα πολύ σαφές πλαίσιο για την τρίτη αυτής της τριλογίας, αλλά δε μας άφησε κανέναν μυστήριο για το οποίο να περιμένουμε με αγωνία απαντήσεις στην επόμενη ταινία.

 

Share this post


Link to post

×
×
  • Create New...