Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

thanassis-2009

Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN)

Recommended Posts

Καλησπέρα φίλες και φίλοι του WeHellas. Εγώ, ο Eddie, έχω την χαρά και τιμή να συμμετέχω για δεύτερη φορά σε ένα Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών. Διαρκεί για τρεις ημέρες, το συγκεκριμένο στο οποίο πάω ξεκίνησε την Παρασκευή και τελειώνει αύριο. Θεωρώ σωστό και πρέπον να σας ενημερώσω για αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και για τις ιδιαίτερες εμπειρίες που αποκτά κανείς αν συμμετέχει, αλλά φυσικά και αν είναι τυχερός! Προχωρώ λοιόν στην ανάλυση του MUN!

Κατ'αρχήν οφείλω να πω τί είναι αυτό το πράγμα για το οποίο μιλούμε. Πρόκειται για ένα επίσημο debate εφήβων μεταξύ 14 και 17 ετών στην Αγγλική Γλώσσα με κύριο άξονα θεματολογίας την τρέχουσα επικαιρότητα που αφορά τον ΟΗΕ. Οι τομείς χωρίζονται σε GA (General Assembly) και non GA (ECOnomic and SOCial [ECOSOC], International Court of Justice [ICJ] κλπ). Υπάρχουν 5 GA Committees: Πρώτα από όλα το Disarmament (GA 1) το οποίο συζητά θέματα που αφορούν την διακίνηση όπλων σε μικρές χώρες αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό, για πολεμικά ας πούμε. GA 2 είναι το ECOFIN (Economic and FINancial) που συζητούν για οικονομικές κρίσεις. Φέτος ετέθη το θέμα της Ελλάδας, για πρώτη φορά υπήρχε Ελληνική αποστολή (παιδιά που αντιπροσώπευαν την Ελλάδα) σε MUN που διοργανώνεται στην Ελλάδα! GA 3 είναι το Humanitarian, στο οποίο συζητούνται τα ανθρωπιστικά ζητήματα. GA 4 είναι το Political, αυτό στο οποίο λαμβάνω μέρος εγώ ως διαγωνιζόμενος (delegate) [περισσότερα σε λίγο για κατηγορίες]. GA 6 (δεν υπάρχει 5) είναι το Legal που αφορά θέματα δικαιοσύνης. Υπάρχουν επίσης σαν non GA τα Historical (μελέτη εγκλημάτων του παρελθόντος) EcoSoc (προαναφέρθηκε) ICJ (προαναφέρθηκε) UNESCO (αρκετά εύκολο για εξήγηση) και ελάχιστα ακόμα που είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ορίστε λοιπόν οι κατηγορίες όσων συμμετάσχουν. Κάτω κάτω υπάρχουν οι Delegates (εγώ ανήκω εδώ) αλλά έχουν τεράστια δύναμη καθώς είναι αυτοί που μιλούν την περισσότερη ώρα. Μετά είναι οι Moderators, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των Η/Υ στο χώρο σύσκεψης του κάθε committee, το Admin Staff που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των Delegates (ουσιαστικά πιο κάτω από εμάς) και οι Chairs of the Committee που οργανώνουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία κάθε αίθουσας (2 σε κάθε committee). Αυτά για μέσα στο committee. Έξω από αυτό υπάρχουν οι Secretariats και οι ανώτατοι, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι του General Assembly που ρυθμίζουν τα πάντα και ελέγχουν τους Chairs, τους ανώτατους μέσα στην αίθουσα.

Κάθε σχολείο που δηλώνει συμμετοχή παίρνει την αντιπροσωπεία κάποιας/κάποιων χώρας/χωρών. Αυτές αναλαμβάνουν να τις εκπροσωπήσουν παιδιά με επιλογή των καθηγητών. Εγώ φέτος έχω την Κίνα για παράδειγμα. Το σχολείο μου είχε επίσης Πολωνία και Σαουδική Αραβία. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας και όχι την προσωπική τους άποψη πάνω στα θέματα!

Τα θέματα προς συζήτηση δε βγαίνουν εκείνη τη στιγμή. Έχουν δωθεί από καιρό σε όσους δήλωσαν συμμετοχή. Αντ'αυτού όμως, και το κύριο της υπόθεσης είναι, ότι οι Delegates πρέπει να διεξάγουν έρευνα ανάλογα με ποιά χώρα υποστηρίζουν. Εδώ υπάρχει το γραπτό κομμάτι. Οι Delegates πρέπει να ετοιμάσουν 2 Position Papers και 2 Draft Resolutions. Τί είναι όμως το καθένα; Το Position Paper είναι το χαρτί στο οποίο γράφει κανείς σαν μικρή έκθεση τη θέση της ομάδας του και γιατί την υποστηρίζει (χρησιμοποιείται και στον προφωρικό λόγο κατά τη διάρκεια του Committee Work) ενώ το Draft Resolution είναι οι προτάσεις που κάνει για να λυθεί το πρόβλημα, πάντα με προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπεί.

Αυτή η προετοιμασία τίθεται σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των ημερών του debate σε προφωρικό επίπεδο. Οι διαγωνιζόμενοι, κρατώντας μια καρτέλα με το όνομα της χώρας τους, σηκώνονται στο βήμα και μιλούν στο α πληθυντικό πρόσωπο (επισημότητα) εκπροσωπόντας τα συμφέροντα της χώρας τους. Ο διαγωνιζόμενος έχει μέγιστο δικαίωμα ομιλίας 2 λεπτά τεκμηριώνοντας τις ιδέες του και αν θέλει μπορεί να δεχθεί ερωτήσεις διευκρίνισης από τα υπόλοιπα μέλη.

Υπάρχουν όμως πολλά είδη ομιλίας. Υπάρχει το formal debate, στη μορφή που προανέφερα, το Informal Debate, χωρίς χρονικό περιορισμό στον ομιλητή αλλά στο χρόνο που θα ξοδευθεί συνολικά (όποιος πρόλαβα πρόλαβε δηλαδή) πάντα με επίσημο ύφος, η λίστα ομιλητών, κατά την οποία τηρείται σειρά χρονικής πρωτεραιότητας ομιλίας των συμμετεχόντων (σε όλα τα άλλα είδη επιλέγονται από τους Chairs ανάλογα με το πόσες φορές έχει μιλήσει ο καθένας ή την κρισιμότητα της ερώτησης και του θέματος).

Υπάρχει άλλο ένα σημαντικό. Σε αυτό το διάστημα, ο χρόνος του οποίου καθορίζεται από τους Delegates, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 2 συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός και διαμορφώνουν ένα κοινό Draft Resolution, παρουσιάζοντας τις τελικές τους απόψεις και ιδέες/προτάσεις για να λυθεί το θέμα. Εδώ χρειάζεται ο κύριος ομιλητής, που θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα, και οι υπόλοιποι ως βοηθοί, όμως όλοι έχουν πάλι την ίδια ισχύ. Οι δύο πλευρές τότε συζητούν πάνω στο χαρτί αυτό, αλλάζουν και φέρνουν στα μέτρα τους κάποια στοιχεία που πιθανόν χρειάζονται διασαφήνιση (καθαρά για λόγους συμφερόντων) με ψηφοφορία και στο τέλος ψηφίζουν αν το χαρτί περνάει, δηλαδή εγκρίνεται για να τεθεί προς συζήτηση την τελευταία ημέρα στο γενικό συμβούλιο όλων των GA, όπου όλοι ανεξαιρέτως συμμετέχουν σε όλα τα θέματα. Επαναλαμβάνεται η διαδικασία για το δεύτερο χαρτί μία φορά και για το επόμενο θέμα ισχύουν πάλι τα ίδια.

Οι συμμαχίες δεν είναι μόνιμες. Μπορεί δύο σύμμαχοι την πρώτη φορά (θέμα 1) να είναι αντίπαλοι στο δεύτερο θέμα.

[i][u][b]Στο τέλος σε όλους δίνεται ένα χαρτί που συγχαίρει τον συμμετέχοντα για τη συμμετοχή του και είναι αρκετά ισχυρό για να χρησιμοποιηθεί μετέπειτα σε βιογραφικό σε αίτηση για θέση εργασίας ή πανεπιστήμιο ( ! ) .[/b][/u][/i]

Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάτι. Περνάμε τώρα στις δικές μου εμπειρίες, όσοι ενδιαφέρεστε πάρτε ποπ-κορν και καθίστε αναπαυτικά για να απολαύσετε.

Χθες ήταν η πρώτη ημέρα. Βγήκαμε αναμνηστική φωτογραφία και περάσαμε στις αίθουσες συνεδρίασής μας. Το πρώτο θέμα μιλούσε για την αναεξαρτησία της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν από τη Ρωσία. Δίπλα μου κάθεται η Τσετσενία, και η Κίνα είναι κύρια αντίπαλος αυτής... (Chechnya-China). Στο πρώτο δίωρο της συνέλευσης (13 ώρες συνέλευση με 3 διαλλείμματα μισής ώρας) σηκώθηκα να μιλήσω 8 φορές (ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ). Στην πρώτη μου ομιλία δέχθηκα 7 ερωτήσεις (3 θεωρούνται πολλές) τις οποίες απάντησα όλες και μάλιστα 4 χώρες άλλαξαν την ψήφο τους από κατά μας σε υπέρ μας λόγω αυτού (εξαιρετική δυσκολία). Αφού τελείωσε το πρώτο διάλλειμμα και γυρίσαμε στις αίθουσες δεν έβρισκα τον φάκελό μου. Είχε χαθεί. Μέσα είχα το καρτελάκι με το οποίο είχα το δικαίωμα ομιλίας. Μιάμιση ώρα έλειπα από την αίθουσα ψάχνωντάς το. Δεν το είχα χάσει, το είχα διαρκώς μαζί μου. Τί είχε γίνει;

Ο Τσετσένος αντιπρόσωπος το είχε πάρει και το είχε κρύψει κάτω από την τσάντα του! Συζητόντας για άκυρα πράγματα όταν γύρισα στην αίθουσα του ζήτησα να μου δώσει ένα χαρτί από το δικό του φάκελο για να ελέγξω πόσα σχολεία συμμετέχουν φέτος (ψέμα, να δω αν είχε το φάκελό μου ήθελα) και όντως μου έδωσε το δικό μου μαζί με το καρτελάκι. Αμέσως το αναφέρω στις Chairs οι οποίες μου είπαν να μην το κάνω θέμα έξω από το Committee γιατί θα τίναζα όλο το συμβούλιο στον αέρα. Δέχθηκα, με τον όρο ότι θα απαγορευόταν να σηκωθεί να μιλήσει ή να κάνει ερώτηση ο Τσετσένος και να μην μεταδίδονται τα χαρτάκια με σημειώσεις που στέλνει στους παραλήπτες. Αμέσως έγινε δεκτό. Έτσι το τελείως κατά έγινε τελείως υπέρ μου, θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για καλύτερος ομιλητής (ανεπίσημα βραβεία, εξηγώ μετά). Το Draft Resolution μας πέρασε με 29 υπέρ και 17 καά ψήφους. Αυτά χθες.

Σήμερα μιλήσαμε για το αντίπαλο resolution. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση ξεσπά Crisis (έκτακτη είδηση αληθινή που αφορά κάποιο θέμα και αλλάζει τα πάντα ριζικά). Πράγματι έτσι έγινε. Είχαν ένα άψογο resolution που αχρηστευόταν με την είδηση του Crisis. Τί έλεγε; Ότι Τσετσένοι επιτέθηκαν και κατέλαβαν γήπεδο χόκει στη Ρωσία για τα δικαιώματά τους για ανεξαρτησία. Με ακόμη έναν φοβερό λόγο εκμηδένισα κάθε επιχείρημα και το Resolution τους δεν πε΄ρασε με 39 κατά και 7 υπέρ. Τεράστιο αξίωμα για έναν ομιλητή σαν κι εμένα να διαμορφώνει τόσο πολύ τη ροή του αποτελέσματος.

Μετά την ξεκάθαρη νίκη μας στο πρώτο θέμα συζητήσαμε για το δεύτερο που έφυγε πολύ γρήγορα. Ήταν σχετικό με την απασχόληση της Βόρειας Κορέας στα πηρυνικά. Όλοι ήταν κατά και έτσι γρήγορα διαμορφώθηκε η τελική απόφαση και νίκη. Κι έτσι, με 7 ώρες να απομένουν και τίποτα να κάνουμε, αρχίσαμε να συζητάμε για το ελεύθερο θέμα. Έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. Παντού υπήρχε κάποια αντίρρηση επειδή υπήρχαν επιχειρήματα μόνο για μία πλευρά. Ώσπου θέτω το θέμα "Η προσβολή που δείχνουν τα συγκροτήματα της heavy metal στο Θρησκευτικό τομέα", με καμία αντίρρηση. Μαζευτήκαμε αμέσως 16 άτομα μεταλλάδες και οι αντίπαλοι ήταν 30, λόγω διαφορετικής μουσικής πεποίθησης. Το θέμα πήρε περίεργη τροπή.

Κάθε μέλος έπρεπε να μιλήσει εδώ. Κάποια μιλούσαν παρουσιάζοντας μουσικά τραγούδια και στίχους αυτών ως επιχειρήματα. Εμείς δηλώσαμε τη θέση μας, ότι "Κάθε μουσικό συγκρότημα έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις πεποιθήσεις του επί του θέματος μέσω της τέχνης της μουσικής, μιας και η μουσική είναι ελεύθερη τέχνη, παρόλα αυτά κατακρίνουμε όποιο συγκρότημα έχει ως κύρια θεματολογία την ύβρη προς κάποια Θρησκεία". Πολλά ακούστηκαν, όλα σωστά από μία οπτική γωνία μια και δεν υπάρχει εθνικό συμφέρον από Θρησκείες, αλλά η επιχειρηματολογία μας ήταν πολύ πληρέστερη από των αντιπάλων. Έτσι από 16 μέλη η συμφωνία μας στο τέλος έφτασε να έχει 37, με τις μπιλίμπερς που μισούν τη μέταλ να είναι μόνες τους αντίπαλες. Υπάρχει αναλυτικά η επιχειρηματολογία της ομάδας μου, όμως στα αγγλικά, αν ενδιαφέρεστε, όσοι ενδιαφέρεστε να τη δείτε για κάποιο από τα 3 θέματα παρακαλώ πείτε μου να μεταφράσω και να παραθέσω εδώ!

Αύριο είναι η τελευταία ημέρα, με τελετή λήξης και λιγότερη συζήτηση, καθώς και αποχαιρετιστήριο πάρτι. Υπάρχουν τα ανεπίσημα βραβεία (best speaker [that's me], most annoying delegate [portugal], sexiest delegate [me again], καλύτερο πιθανό ζευγάρι etc) που υπάρχουν μόνο για χαβαλέ και όχι για σοβαρούς λόγους.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Διοργανώνονται από σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, αλλά μπορεί οποιοδήποτε σχολείο να δηλώσει συμμετοχή, αν έχει ικανοποιητικό αριθμό συμμετεχόντων. Σχολεία από όλο τον κόσμο καταφθάνου, στο ACMUN (Anatolia College MUN) που είμαι εγώ είχαμε σχολεία από Ελλάδαμ Κύπρο, Βουλγαρία, Αμερική, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Λίβανο για να συμμετάσχουν! Ορισμένες διοργανώσεις είναι σε συνεργασία με το THIMUN, το μεγαλύτερο και κυριότερο από όλα, το MUN της Χάγης, όπως αυτό στο οποίο παίρνω εγώ μέρος στη Θεσσαλονίκη!

Επαναλαμβάνω αν έχετε απορίες ή θέλετε να διαβάσετε το υλικό/τα θέματα που συζητήθηκαν φέτος ενημερώστε εδώ και θα τα μεταφράσω στα ελληνικά για να έχετε πρόσβαση κι εσείς (δεν είναι κρυφά, μπορείτε να βρείτε τα θέματα όλων των Committees στο www.acmun.gr , απλώς εγώ μπορώ να δώσω και θέσεις ομάδας και επιχειρήματα μετά το τέλος του συμβουλίου (αύριο 17:30). Ευχαρστώ για την υπομονή σας, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει όσο γίνεται περισσότεροι να ενημερωθούν για αυτή τη σπουδαία διοργάνωση του ΟΗΕ που δίνει χαρτί αρκετά ισχυρό ώστε να μπει σε βιογραφικό για αίτηση εισαγωγής σε πανεπιστήμιο ή και δουλειάς!

Eddie The Head, Delegate of People's Republic of China in GA 4 Committee

#

Share this post


Link to post
Μπράβο Θανάση, για το ενδιαφέρον σου και για την αναφορά. Έτσι κτίζεις δυνατό βιογραφικό. Και εις ανώτερα.

Share this post


Link to post
Ευχαριστώ πολύ, ήδη έχω βάλει υποψηφιότητα για Chair την επόμενη χρονιά! Να αναφέρω επίσης ότι χρειάζεται επίσημη ενδυμασία, δηλαδή κοστούμι, πουκάμισο και καλό παπούτσι. Έχω φωτογραφίες από το περσινό, θα έχω και από το φετινό, για να δείτε τι εννοώ.

Ειλικρινά, αν είστε νέοι (Τζιησβέ και Εξέλμι κυρίως) και σας αρέσουν τα αγγλικά δηλώστε μια συμμετοχή! Μπορεί να σας φανεί δύσκολο όσο κάνετε έρευνα, να ντρέπεστε να μιλήσετε. Έτσι ήμουν κι εγώ την πρώτη φορά. Τη δεύτερη φορά δεν υπήρχε άγχος, και με καλύτερη προετοιμασία (4 χαρτιά ζητούμενα, ετοίμασα 6) έθεσα και με τις πράξεις μου υποψηφιότητα για καλύτερος ομιλητής!

Share this post


Link to post
Μπράβο Θανάση για την όρεξη που έχεις να μπεις σε τέτοιο πρόγραμμα, ενώ οι περισσότεροι είναι κλειδωμένοι τις ηλικίας σου παίζουν FIFA/Pro όλη μέρα.

Αυτό το πρόγραμμα γίνεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Δηλαδή εσύ μπορείς να διαλέξεις να πας στο εξωτερικό να λάβεις μέρος ή να θέλεις να λάβεις μέρος σε κάποιο στην Ελλάδα και να σε στείλουν σε άλλη χώρα;

Share this post


Link to post
Μπραβο θαναση που πηρες μερος σε αυτο το προγραμμα.για να μπεις σε αυτο το προγραμμα θελει πιστοποιηση καποιου πτυχιου ή οποιος θελει μπαινει ελευθερα??

Share this post


Link to post
@ apoellara07: Τέτοιου είδους προγράμματα λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι πάνω από 150 παγκοσμίως, αλλά δεν κόβω και το λαιμό μου. Και στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες υπάρχουν πολλά σε αριθμό. Ήδη έχω πρόσκληση για ένα από τα MUN της Κωνσταντινούπολης!

Οχι. Αν διαλέξεις να πας στην Ελλάδα δηλώνεις συμμετοχή στην Ελλάδα. Αν διαλέξεις να πας στο εξωτερικό τότε δηλώνεις για εξωτερικό. Αυτή είναι η διαδικασία του απλού delegate. Αν θελήσεις να πας ως κάτι παραπάνω χρειάζεται πολύ περισσότερη προετοιμασία πριν το συνέδριο και λιγότερη κατά τη διάρκεια αυτού.

Είναι περίεργη διαδικασία. Το σχολείο στο οποίο πηγαίνει ο μαθητής πρέπει να έχει δηλώσει συμμετοχή εξ'αρχής σαν σχολείο και οχι μόνο τα παιδιά. Αφού εγκριθεί, τότε γίνεται η κλήρωση για το ποιές και πόσες χώρες θα έχει το κάθε σχολείο. Μετά μοιράζονται οι χώρες του κάθε σχολείου από τις καθηγήτριες του σχολείου.

Αν το σχολείο στο οποίο φοιτεί ο μαθητής δεν έχει δηλώσει συμμετοχή για το MUN που ενδιαφέρεται ο μαθητής, τότε αυτός πρέπει να δηλώσει συμμετοχή με άλλο σχολείο, που είναι τεράστια διαδικασία, χρειάζονται πολλά χαρτιά και πολλές φορές αλλαγη σχολικού περιβάλλοντος...

@ Sir Alex Frerguson Δε χρειάζεται πιστοποίηση πτυχίου. Δηλώνεις και πας. Υποτίθεται όμως ότι έχεις και κάτι να πεις για να πας, ότι πας για να συμμετάσχεις, οχι μόνο για να βλέπεις τους άλλους να μιλούν. Αν λοιπόν θέλεις να το ευχαριστηθείς προετοιμάζεσαι κατάλληλα στα απαραίτητα έγγραφα, βρίσκεις καλά ρούχα και πας και μιλάς. Δεν έχει νόημα αλλιώς να πας σαν delegate...

[hr]

Χθες ανακοινώθηκαν τα επίσημα βραβεία! Τα επίσημα ήταν θέσεις 1,2,3 καλύτερου ομιλητή. Τα ανεπίσημα, που δεν δημοσιεύθηκαν, είναι τα:
[spoiler]Ωραιότερος συμμετέχων
Ωραιότερη συμμετέχουσα
Καλύτερα ντυμένος
Καλύτερα ντυμένη
Πιο αστείος
Πιο ενοχλητικός
Πιο διπλωμάτης
Καλύτερο ζευγάρι ♥
Πιο πιθανό να καταλήξει στην φυλακή [/spoiler]

Βγήκα δεύτερος ωραιότερος συμμετέχων, πιο αστείος και πιο πιθανό να καταλήξω στη φυλακή, με τη δικαιολογία (αερολογία) ότι αν έστω μία από τις προτάσεις μου πήγαινε ελάχιστα λάθος θα κατέστρεφα τον ΟΗΕ... Πφφφφ

Βγήκα επίσης καλύτερος ομιλητής του committee μου, πράγμα που το περίμενα για να πω την αλήθεια. Έχω ιστορίες να πω στα παιδιά μου...

Ό,τι θελήσετε για διευκρίνιση/απορία/θέλετε να δείτε τα θέματα πείτε το!

EDIT: Να ευχαριστήσω και όλους εσάς για τα καλά σας λόγια παιδιά, και να σας προτρέψω να συμμετάσχετε σε κάποιο, αν ομιλείτε καλώς την αγγλικήν και αν είστε 14 - 18 ετών. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό αντίτιμο, δεν πας εκεί τζάμπα, αλλά οι εμπειρίες είναι ανεκτίμητες. Αν σας δωθεί η ευκαιρία, μην το σκεφτείτε καν, δηλώστε κατ'ευθείαν συμμετοχή!

Share this post


Link to post
The official video of the ACMUN opening ceremony 2013! Sorry για το double post, αλλά δεν έδειχνε καθόλου το προηγούμενο ποστ μου στην αρχική του φόρουμ (αφού πόσταρα έδειχνε πάλι το ποστ του άγγελου...)

[yt]g6_Hf6Zsj1M[/yt]

Εντυπωσιακό ε;

Share this post


Link to post
[quote name='-Eddie-' date='25 February 2013 - 11:30 AM' timestamp='1361784600' post='469859']
@ apoellara07: Τέτοιου είδους προγράμματα λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι πάνω από 150 παγκοσμίως, αλλά δεν κόβω και το λαιμό μου. Και στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες υπάρχουν πολλά σε αριθμό. Ήδη έχω πρόσκληση για ένα από τα MUN της Κωνσταντινούπολης!

Οχι. Αν διαλέξεις να πας στην Ελλάδα δηλώνεις συμμετοχή στην Ελλάδα. Αν διαλέξεις να πας στο εξωτερικό τότε δηλώνεις για εξωτερικό. Αυτή είναι η διαδικασία του απλού delegate. Αν θελήσεις να πας ως κάτι παραπάνω χρειάζεται πολύ περισσότερη προετοιμασία πριν το συνέδριο και λιγότερη κατά τη διάρκεια αυτού.

Είναι περίεργη διαδικασία. Το σχολείο στο οποίο πηγαίνει ο μαθητής πρέπει να έχει δηλώσει συμμετοχή εξ'αρχής σαν σχολείο και οχι μόνο τα παιδιά. ...[/quote]
Πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. Στις αγγλόφωνες χώρες οργανώνονται και ενδοσχολικά MUN. Μετά έχουμε τα τοπικά και τα εθνικά, υπάρχουν και διεθνή και περιφεριακά όπως παναμερικάνικα, πανευρωπαϊκά, ευρωπαϊκά περιφερικά, ακόμη και ένα μεσογειακό που ξέρω. Οποιοσδήποτε συνδυασμός επιτρέπεται. Μέχρι και ετήσιο MUN για cyberschools υπάρχει.

Συμμετοχές όμως, όπως σωστά αναφέρει ο Θανάσης, γίνονται δεκτές μόνο μέσω των σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Share this post


Link to post

[quote name='Djisves' date='25 February 2013 - 01:49 PM' timestamp='1361792941' post='469875']
Πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. Στις αγγλόφωνες χώρες οργανώνονται και ενδοσχολικά MUN. Μετά έχουμε τα τοπικά και τα εθνικά, υπάρχουν και διεθνή και περιφεριακά όπως παναμερικάνικα, πανευρωπαϊκά, ευρωπαϊκά περιφερικά, ακόμη και ένα μεσογειακό που ξέρω. Οποιοσδήποτε συνδυασμός επιτρέπεται. Μέχρι και ετήσιο MUN για cyberschools υπάρχει.

Συμμετοχές όμως, όπως σωστά αναφέρει ο Θανάσης, γίνονται δεκτές μόνο μέσω των σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
[/quote]
Η αναφορά μου ήταν σε αυτά της Αγγλικής και μόνο γλώσσας. Στην Ελλάδα έχουμε 8 τέτοια. Η πρόσκληση που πήρα για της Κων/πολης ήταν για συνέδριο τριών γλωσσών! Πολύ σωστή η αναφορά του Τζιησβέ, ξέχασα κι εγώ να το διασαφηνίσω :)

Share this post


Link to post

[quote name='-Eddie-' date='25 February 2013 - 11:30 AM' timestamp='1361784600' post='469859']
Βγήκα δεύτερος ωραιότερος συμμετέχων
[/quote]
Oποτε σκεψου τους υπολοιπους συμμετεχοντες πως θα ηταν :hehe: :hehe: :hehe: (αστειευομαι φυσικα)
Συγχαρητηρια Εντι κεφαλι για τις διακρισεις σου.Και 1ος ωραιοτερος σου ευχομαι

Share this post


Link to post

×
×
  • Create New...