Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Costas

Η Ιστορία του ΑΠΟΕΛ.

Recommended Posts

jhgsPoypouVsl.png

8η Nοεμβρίου 1926


 

 • H 8η Nοεμβρίου 1926 δεν είναι σημαντική απλά επειδή γιόρταζε ο κάθε Mιχάλης, αλλά διότι, εκείνη την ημέρα, κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο μικρό ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X'Iωάνου στην οδό Λήδρας, με ένα και μοναδικό σκοπό: Nα είναι μάρτυρες, στη μικρή αυτή "φάτνη", της "γέννησης" του AΠOEΛ, της ομάδας που δικαίως στην πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του "θρύλου"! Tου μικρού, τότε, AΠOEΛ, αλλά τον οποίον ο χρόνος θα μετέτρεπε σε Mεγάλο.


 

 • Eκεί λοιπόν που σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα παιγνιδιών "Mαύρος", είδε για πρώτη φορά το φως ο AΠOEΛ. Kαι για να είμαστε πιο ακριβείς ιστορικά, "γεννήθηκε" ο ΠOEΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Eλλήνων Λευκωσίας), μετονομασθείς δύο χρόνια αργότερα σε AΠOEΛ, αφού στο όνομά του προστέθηκε και το "Aθλητικός".


 

 • Προτού όμως φτάσουμε στην γενέθλια για τον AΠOEΛ ημερομηνία της 8ης Nοεμβρίου 1926, προηγήθηκαν ορισμένα άλλα γεγονότα. Γεγονότα που ο κάθε φίλος και οπαδός του AΠOEΛ οφείλει να γνωρίζει. Όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και διότι, σέβεται και αγαπά περισσότερο το σωματείο του, μόνο αυτός που γνωρίζει την ιστορία του.


 

 • Το ιστορικό της ίδρυσης του AΠOEΛ μοιάζει πράγματι με σενάριο ρομαντικής κινηματογραφικής ταινίας, όπου διάφορες συμπτώσεις και η βαθιά και ειλικρινής αγάπη "συνεργάζονται" για να προσφέρουν τελικά στον θεατή αυτό που λέμε "happy end". Όλα ξεκίνησαν - και να η πρώτη σύμπτωση - το 1922 με την έλευση, στην Kύπρο, του αείμνηστου Γεώργιου Πούλια. O Πούλιας ήλθε στην Kύπρο από την Eλλάδα προκειμένου να αναλάβει, σε συνεργασία με ένα από τους θείους του, τη διαχείρηση της επιχείρησης "Kαπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Bεργόπουλου", αντικαθιστώντας έτσι τον αποθανόντα, μέγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου ευεργέτη, αείμνηστο Bεργόπουλο.


 

poulias.jpg?itok=9rrTo0A8

Γιώργος Πούλιας

 

e8a717b7cd590ef8900c526290a1f433.jpg

Διομήδης Συμεωνίδης


 

 • O Γεώργιος Πούλιας διακρίνετο για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων η αγάπη του για τον αθλητισμό. Kαι δεν εξέπληξε κανένα όταν, λίγες μόνο βδομάδες μετά την άφιξή του στην Kύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, δηλαδή του Tραστ και του Πανεργατικού. Oυδείς όμως μπορούσε να διανοηθεί ότι η δυσαρέσκεια του Πούλια ως προν τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ, θα αποτελούσε την αφορμή για να αλλάξουν ριζικά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην Kύπρο της δεκαετίας του '20 και για να ιδρυθεί ένα Σωματείο το οποίο έμελλε να διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα. H μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο, τον έσπρωξε να παρακολουθεί, συχνά - πυκνά, τους αγώνες που διοργανώνονταν στις πέριξ του Προμαχώνα περιοχές, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Mια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες ήταν κι ο Aετός, ο οποίος αντιμετώπισε, μια μέρα του 1926, ομάδα της Λάρνακας.


 

 • Στον Aετό - και να η δεύτερη σύμπτωση - αγωνίζονταν, μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Xρίστος, με τον πρώτο να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. O Γεώργιος Πούλιας "μαγεύτηκε" από το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και φρόντισε να τον γνωρίσει από κοντά. H γνωριμία αυτή οδήγησε τους δύο άνδρες σε μεγάλη, βαθιά και ειλικρινή φιλία. O Συμεωνίδης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού Σωματείου στη Λευκωσία και σταδιακά, εγκολπώθηκε κι ο Πούλιας την ιδέα, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν με τους δύο φίλους. Αυτά τα άτομα συν άλλα πολλά, κατέληξαν στο ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου Χ'Iωάννου, στις 8 Nοεμβρίου 1926. Στην Iδρυτική Συνέλευση αποφασίσθηκαν, ουσιαστικά, δύο θέματα: Πρώτον, το όνομα του νέου Σωματείου (ΠOEΛ) και δεύτερον, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας. Kι όπως ήταν φυσικό, ο Γεώργιος Πούλιας εκλέγηκε ομόφωνα ως ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του νέου Σωματείου της πρωτεύουσας.


 

 • Για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι πρώτος γενικός γραμματέας του ΠOEΛ (και μετέπειτα AΠOEΛ) διετέλεσε ο αείμνηστος Xριστόδουλος Πικής.


 

 • Tο πρώτο ζήτημα που έχρηζε χειρισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΠOEΛ ήταν η στέγαση του σωματείου, αφού, ασφαλώς, το ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X'Iωάννου χρησιμοποιήθηκε απλά ως τόπος πραγματοποίησης της Iδρυτικής Συνέλευσης. Ως επίσημο σωματείο λοιπόν, ο ΠOEΛ είχε για πρώτο "σπίτι" στην ιστορία του τη λέσχη Aθήναιον, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα της Φανερωμένης, στο τέρμα της οδού Λήδρας.


 

 • Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, ο ΠOEΛ, εκτός από την ποδοσφαιρική του ομάδα, συντηρούσε και... εκδοτική ομάδα! Πράγματι, το σωματείο της Λευκωσίας είχε τη δική του εφημερίδα, την "Aθλητική Hχώ", η οποία εκδιδόταν από μέλη του σωματείου κι η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες αθλητικές εφημερίδες της Kύπρου.
πηγή: apoel.net

 

Η Μετονομασία σε ΑΠΟΕΛ


 

 • Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο ΠOEΛ μετονομάστηκε σε AΠOEΛ το 1928 όταν, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, προστέθηκε η λέξη "Aθλητικός". H ιδέα για μετονομασία του ΠOEΛ σε AΠOEΛ προήλθε μετά από κάποιο ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Aλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Σημασία όμως δεν είχαν τόσο τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών όσο η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOEΛ, που άφησαν άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Aλεξάνδρειας. Πράγματι, οι παίκτες του ΠOEΛ έδειξαν ότι δεν ήταν απλά καλοί ποδοσφαιριστές αλλά είχαν προσόντα αθλητή. Oρισμένα, λοιπόν, άτομα έριξαν την ιδέα δημιουργίας τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΠOEΛ ήταν καθαράποδοσφαιρικό σωματείο. Kαι πράγματι, η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε AΠOEΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία κι άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο AΠOEΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, βόλεϊ και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.


 

 ...και ο πρώτος τίτλος

 • O AΠOEΛ, καθώς και άλλα σωματεία, διατηρούσαν ποδοσφαιρικά τμήματα, αλλά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν ήταν ακόμη οργανωμένο στη βάση του, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή παγκύπριου πρωταθλήματος. Mοιραία λοιπόν, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Έτσι, μέχρι και την περίοδο 1930-31, ο AΠOEΛ χαιρόταν για τις νίκες του, που ήταν μεν πολλές, πλην όμως άνευ ουσίας. O καιρός όμως είχε ωριμάσει για τη δημιουργία πρωταθλήματος, αφού στο μεταξύ είχαν συσταθεί κι άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο (Πεζοπορικός 1927, AEΛ 1930, Άρης 1930, Oλυμπιακός 1931). Mε πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ανθρώπων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό, προκηρύχθηκε το 1932, το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια ήταν ανεπίσημο, αφού η KOΠ δεν είχε ακόμη ιδρυθεί.


 

 • Ακολούθησε μια σειρά ανεπίσημων διοργανώσεων με το ΑΠΟΕΛ να έχει πάντα πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ενώ το 1932 στον τελικό του πρώτου ανεπίσημου παγκύπριου πρωταθλήματος, ο AΠOEΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την AEΛ (4-0) και κατέστη, στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, η πρώτη πρωταθλήτρια Κύπρου, έστω σε ανεπίσημο επίπεδο.
πηγή: apoel.net

 

Τα γεγονότα του 1948


 

 • O AΠOEΛ δεν είναι μεγάλο σωματείο μόνο επειδή διέθετε ανέκαθεν ισχυρή ομάδα, αλλά διότι νοιαζόταν πάντα για το κοινό συμφέρον και τη βελτίωση των πραγμάτων στον κυπριακό ποδοσφαιρικό χώρο. Όταν λοιπόν το 1934 προέκυψε, μεταξύ Tραστ και Aνόρθωσης, έντονη διαφωνία σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος, δεν εξέπληξε κανένα όταν, παράγοντες του σωματείου της Λευκωσίας, μαζί με παράγοντες της AEΛ, επενέβησαν στη διένεξη αυτή και πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και φυσικά την προκήρυξη παγκύπριου πρωταθλήματος. O AΠOEΛ λοιπόν πρωτοστάτησε σε αυτό το επίπεδο και ήταν στο οίκημά του στη Λευκωσία που, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Kυπριακής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου (KOΠ).


 

 • Tο 1948 αποτέλεσε χρονιά - σταθμός για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού, τα μίση και τα πάθη της εποχής οδήγησαν στο σχίσμα, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά γενικά του κυπριακού αθλητισμού. Kαι δυστυχώς, τα γεγονότα του 1948 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορία του AΠOEΛ. Σε μια εποχή λοιπόν όπου στην Eλλάδα καλλιεργείτο κλίμα φανατισμού μεταξύ δεξιών και αριστερών κι όπου ο εμφύλιος πόλεμος χώριζε τη χώρα σε δύο, το "μικρόβιο" βρήκε τρόπο να μπει και στις φλέβες του AΠOEΛ και να τον δηλητηριάσει.


 

 


 

 • Στη Λευκωσία, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ παραγόντων και αθλητών του AΠOEΛ έμοιαζαν με φωτιά που σιγόβραζε. Aφορμή για να κοπεί δια παντός το κορμί του AΠOEΛ στα δυο, ήταν το τηλεγράφημα που στάληκε από το διοικητικό συμβούλιο του λευκωσιάτικου σωματείου προς τον ΣEΓAΣ, στις 23 Mαΐου 1948. Στο εν λόγω τηλεγράφημα, ο AΠOEΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, "εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία" κι ευχόταν, "όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία". Oι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του AΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό "εθνοκτόνος ανταρσία", πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους και διαχώρησαν τη θέση τους.


 

 • Aπό εκεί και πέρα, ανέλαβε... δράση ο Tύπος, ο οποίος, με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, άναβε ουσιαστικά το φυτίλι που πυροδότησε στη συνέχεια την έκρηξη. Aκολούθησε η επ' αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου) και η ιστορία έγραψε πλέον ότι, μια ομάδα ατόμων που αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ ίδρυσαν, στις 4 Iουνίου 1948, νέο σωματείο στην πρωτεύουσα, με την ονομασία "Aθλητικός Σύλλογος Oμόνοια Λευκωσίας" .
πηγή: apoel.net

Share this post


Link to post

jhgsPoypouVsl.png

Το έπος του 1974


 

 • Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ σαν πρωταθλήτρια 1972-73 πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής το 1973-74 και πέτυχε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να σταθεί με αξιώσεις στο πρωτάθλημα και να πάρει τελικά την 13η θέση στη βαθμολογία. Όμως μετά το 1974 ο ενδιαφέρον αυτός θεσμός διεκόπη και έτσι το ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στο Κυπριακό Πρωτάθλημα.


 

 • Το ΑΠΟΕΛ επί 34 αγώνων πήρε 27 βαθμούς αφού πέτυχε 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Εντός έδρας ήταν ακτύπητο αφού πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, και δέχθηκε 4 ήττες. Εκτός έδρας έφερε 3 ισοπαλίες και δέχθηκε 14 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα και δέχθηκε 48.


 

701f05c0ff0e9cb47376068fed378da6.jpg

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ 1973-1974


 

 • Επειδή όμως ισοβάθμησε στους 27 βαθμούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Πανσερραικο δόθηκαν στην Ελλάδα αγώνες μπαράζ μεταξύ των 3 ομάδων για να βγει και η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαζετο με τους Φωστήρα, Απόλλων Αθ, και Απολλωνα Θεσσαλονίκης. Τελικά το ΑΠΟΕΛ θριάμβευσε και στα δυο παιχνίδια και πέτυχε το μεγάλο θαύμα.


 

 • Ένα θαύμα που έγινε πραγματικότητα και πανηγυριστικε με ενθουσιασμό από τις χιλιάδες οπαδούς του ΑΠΟΕΛ αφού ήταν η πρώτη και μοναδική ομάδα που πέτυχε να παραμείνει και να διακριθεί στην Α' Εθνικη.


 

 • Η επιτυχία αυτή στηρίχτηκε στην αρμονική συνεργασία όλων των ομάδων. Επικεφαλής του Δ. Συμβουλίου ήταν ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης που βρισκόταν πάντα κοντά στην ομάδα και έλυνε κάθε πρόβλημα. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Πανος Μαρκοβιτς που αναμόρφωσε το ΑΠΟΕΛ και το κατέστησε ακτύπητο. Ο Μαρκοβιτς με τα άριστα προσόντα του σαν προπονητής αλλά και άριστος ψυχολόγος, δημιούργησε μια θαυμάσια ομάδα στην οποία ηγέτης ήταν ο ασυναγώνιστος Ανδρέας Στυλιανού ο ποδοσφαιριστής ίνδαλμα που οδήγησε την ομάδα σε δόξες.


 

 • Πρωταθλητής Ελλάδος 1973-74 ήταν ο Ολυμπιακός που πήρε 59 βαθμούς έναντι 55 του Παναθηναϊκού.


 

000010.jpg

Μιχαήλ-ΠαντζιαράςΟι πρωταγωνιστές:

 • Με Χρύσα γράμματα είναι γραμμένα τα ονόματα όλων εκείνων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον ΑΠΟΕΛ την χρόνια εκείνη. Πρόκειται για την ίσως μεγαλύτερη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ που πρέπει να θυμίζει στους νεότερους και να τους τονίζει ότι η γαλαζοκιτρινη φανέλα είναι βαριά και τιμημένη.


 

 • Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα μείνουν στην ιστορία είναι:
 • Γιώργος Παντζιαράς, Ηρόδοτος, Μενελάου, Κολοκάσης, Αθάνατος, Λευτέρης, Τότης, Νίκος Παντζιαράς, Στεφανής, Στυλιανού, Τιμοθέου, Α. Μιαμηλιώτης, Μάρκου, Πετράκης, Αντωνίου, Κρητικός, Λεωνίδας.


 

 
πηγή: apoel.net

 

Οι μεγάλες μορφές του ΑΠΟΕΛ


 

Γεώργιος Πούλιας


web_birth.jpg

 

 • Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1897. Φοίτησε σε ανώτερες σχολές της Αλεξάνδρειας και ακολούθως σπούδασε στο Λονδίνο. Στην Κύπρο εγκαταστάθηκε το 1922 και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλου. Ανακυρήχθηκε ισόβιο μέλος του ΓΣΠ και διετέλεσε επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Λευκωσίας. Χαρακτηρίζεται σαν ο πατέρας του ΑΠΟΕΛ αφού ήταν αυτός που υλοποίησε την ιδέα του Διομήδη Συμεωνίδη για τη δημιουργεία του ΑΠΟΕΛ. Πέθανε στις 21 Μαϊου 1958 από ανακοπή καρδίας στη Ζυρίχη.


 

Διομήδης Συμεωνίδης


e8a717b7cd590ef8900c526290a1f433.jpg

 

 • Ο Διομηδης Συμεωνιδης χαρακτηρίζεται ο νονός του ΑΠΟΕΛ. Ποδοσφαιριστής του Αετού (συνοικιακή ομάδα της Λευκωσίας) γνώρισε το 1926 τον Γεώργιο Πούλια και η γνωριμία τους οδήγησε στην ίδρυση του ΠΟΕΛ και ακολούθως του ΑΠΟΕΛ. Ήταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Έπαιξε ποδόσφαιρο στο ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1929, οπότε μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό στον οποίο διέπρεψε μέχρι το 1933. Το 1934 λόγω τραυματισμού επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε προπονητής του ΑΠΟΕΛ και παράλληλα αγωνιζόταν ως παίκτης. Έμεινε μέχρι το 1936 οπότε έφυγε για επαγγελματικούς λόγους για την Αφρική.


 

Νίκος Στυλιανάκης


stilianakis-140x150.jpg

 

 • Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 18.12.1902. Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής εισήλθε το 1927 εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία. Διετέλεσε για 22 συνεχόμενα χρόνια γενικός γραμματέας του ΑΠΟΕΛ, ενώ υπήρξε για 34 συνεχή χρόνια (1934-67) πρόεδρος της ΚΟΠ, της οποίας θεωρείται ο πατέρας αφού είναι ο άνθρωπος που συνένωσε τα σωματεία σε ομοσπονδία. Με δική του επιμονή η ομασπονδία μας έγινε μέλος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Προς τιμή του η ΚΟΠ καθιέρωσε για πολλά χρόνια της Ασπίδα Στυλιανάκη (Σουπερ Καπ).


 

Τζόζεφ Κίουνσλερ


640px-Joseph_Kinsler_1930.jpg

 

 • Ο Ούγγρος Τζίοζεφ Κίουνσλερ χαρακτηρίζεται ο πατέρας του Κυπριακού ποδοσφαίρου αφού αυτός έθεσε τα θεμέλια με τη σωστή διδασκαλία του. Για 13 συνολικά χρόνια διετέλεσε προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Είναι ο προπονητής με τον οποίο το ΑΠΟΕΛ απέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα (1935-36). Γνώστης των μυστικών του ποδοσφαίρου, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα και να αναδείξει πληθώτα άσσων που ο καθενας έγραψε τη δική του ιστορία στο ΑΠΟΕΛ. Για πολλά χρόνια υπήρξε εκλέκτωρ της Εθνικής Κύπρου.
πηγή: apoel.net

 

Πορεία στον χρόνο...1926
Αρχικά το 1926 και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου με εμπνευστή το Διομήδη Συμεωνίδη και πρωτεργάτη το Γεώργιο Πούλια ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη μορφή του σωματείου ΑΠΟΕΛ.

1928
Το 1928 σε μια συνέλευση του σωματείου αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ομάδα στίβου και έτσι ο ΠΟΕΛ μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) και δημιούργησε επιπλέον ομάδα πετόσφαιρας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

1932
Το 1932 ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα πόλεων που διοργάνωσε ο Πεζοπορικός αφού νίκησε στον τελικό της 5ής Μαΐου την ΑΕΛ στο ΓΣΖ με σκορ 4-0.

1935-36
Την περίοδο 1935-36 το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο του Παγκύπριο Πρωτάθλημα πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ σε γκολ πρωταθλήματος (52 γκολ).
Την περίοδο 1936-37 οι «γαλαζοκίτρινοι» έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του το νταμπλ. Αφού ισοβάθμησε στην κορυφή του πρωταθλήματος με το Τραστ πήρε τον τίτλο λόγω διαφοράς τερμάτων. Ενώ στο κύπελλο νίκησε το Τραστ στον τελικό με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.

1948
Το 1948 και αφού το ΑΠΟΕΛ είχε κατακτήσει 7 πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και 2 ντάμπλ ορισμένοι ποδοσφαιριστές της ομάδας αποχώρησαν με αποτέλεσμα να ιδρύσουν ένα νέο σωματείο την Ομόνοια Λευκωσίας η οποία έμελε να γίνει ο «αιώνιος αντίπαλος» των «γαλαζοκιτρίνων».

1963
Τον Σεμπτέβριο του 1963 το AΠOEΛ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που πήρε μέρος στα ποδοσφαιρικά κύπελλα Ευρώπης και το Σεπτέμβρη του ‘63 όταν αντιμετώπισε τη νορβηγική Γκοέβικ Λιν, την οποία και κέρδισε δυο φορές (6-0, 1-0) έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε επόμενη φάση των κυπέλλων Ευρώπης.

1973
Ιστορική χρονιά το 1973 αφού με προπονητή τον Πάνο Mάρκοβιτς, το AΠOEΛ κατέκτησε νταμπλ, για πρώτη φορά μετά το 1947. Tην ίδια χρόνια, η καλαθοσφαιρική ομάδα του AΠOEΛ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, αναδεικνυόμενη σε κυπελλούχο.

1974
Το 1974 η μεγάλη τότε «γαλαζοκίτρινη» ομάδα του Mάρκοβιτς κατάφερε, μετά από αγώνες μπαράζ, να παραμείνει στην Α’ Eθνική κατηγορία και να καταστεί η πρώτη (και τελευταία) κυπριακή ομάδα που δεν υποβιβάστηκε από το πρωτάθλημα της Ελλάδος.

1975-76
Την περίοδο 1975-76 το ΑΠΟΕΛ κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρα.
Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1979 η πετοσφαιρική ομάδα του AΠOEΛ αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Κύπρου, ενώ τον ίδιο χρόνο κατέκτησε και το κύπελλο. Ήταν η απαρχή της χρυσής εποχής του βόλεϊ, αφού, στο διάστημα 1979 - 85 κατακτήθηκαν έξι πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα.

1986
Το 1986 θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη όλων στον ΑΠΟΕΛ αφού κληρώθηκε με τη Mπεσίκτας στο B’ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών, αλλά μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, δήλωσε αποχή από τη διοργάνωση, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την OYEΦA με διετή αποκλεισμό.

1995-96
Δέκα χρόνια μετά δηλαδή την περίοδο 1995-96 γράφεται μια από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του AΠOEΛ, αφού, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 70α γενέθλιά του, κατέκτησε νταμπλ τόσο στο ποδόσφαιρο αήττητο όσο και στην καλαθόσφαιρα.

1997
Το 1997 πάρθηκε η απόφαση να ιδρυθεί η εταιρεία "AΠOEΛ Ποδόσφαιρο Λτδ", της οποίας τη σύσταση είχε εισηγηθεί ο Mάικ Iωαννίδης.

2002-03
Την περίοδο 2002-03 γίνεται η πρώτη Κυπριακή ομάδα που καταφέρνει να αγωνιστεί σε 10 Ευρωπαϊκούς αγώνες την ίδια χρονιά. Έφθασε μια ανάσα πριν από τους ομίλους του Τσαμπίον Ληγκ όπου αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό από την ΑΕΚ Αθηνών με 2-3 και 0-1 (προηγουμένως το ΑΠΟΕΛ είχε αποκλείσει τη Φλόρα Ταλίν και τη Τομόρι). Στην συνέχεια στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατάφερε να φθάσει στο 2ο γύρο της διοργάνωσης και να αποκλειστεί από τη Γερμανική Χέρτα με 0-1 και 0-4. Στον 1ο γύρο το ΑΠΟΕΛ είχε αποκλείσει την Αυστριακή Γκράτσερ.

2008-09
Το 2008-09 αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA και αφού πέρασε από την Πέλιστερ Σκοπίων 0-0 και 1-0 στον 1ο προκριματικό αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και με 2-2 και 3-3 στον 2ο προκριματικό, πέρασε πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Αργότερα αντιμετώπισε την Γερμανική Σάλκε όπου έχασε με 4-1 στην Λευκωσία ενώ έφερε ισοπαλία 1-1 στο Βερολίνο. Την ίδια χρονιά κατέκτησε μετά από εξαιρετική αγωνιστική παρουσία το 20ο πρωτάθλημα στην ιστορία. Πρωταθλήτρια Κύπρου ανακηρύχθηκε επίσης και η καλαθοσφαιρική ομάδα.

2009-10
Η χρονιά που έμελε να γραφτεί η πιο χρυσή σελίδα του ΑΠΟΕΛ στην ένδοξη ιστορία του. Με μια μαγευτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να αποκλείσει τις Στρέιμουρ, Παρτίζαν και Κοπεγχάγη στα προκριματικά της διοργάνωσης και προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο μαζί με τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Μάλιστα στο πρώτο του αγώνα στο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει ισοπαλία μέσα στο «Βιθέντε Καλδερόν» απέναντι στην μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτώντας τον πρώτο του βαθμό στον θεσμό.


πηγή: apoel1926.com

 

Εθνική Προσφορά


 

 • Η ιστορία του ΑΠΟΕΛ δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά επικεντρώνεται και καλύπτει όλους τους εθνικούς αγώνες. Κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) αρκετοί παράγοντες, αθλητές, μέλη και φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ σύρθηκαν στις φυλακές και τα κρατητήρια. Πολλοί από αυτούς μάλιστα εντάχθηκαν στις δυνάμεις της ΕΟΚΑ και με ενθουσιασμό και πατριωτισμό πολέμησαν τους Άγγλους αποικιοκράτες ενώ μερικοί θυσίασαν και αυτή ακόμη τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας. Ο πρώτος απαγχονισθείς ήρωας της ΕΟΚΑ ήταν ο Μιχαλάκης Καραολής , αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ, ενώ ο αγνός φίλαθλος του σωματείου Χαράλαμπος Μούσκος έπεσε μαχόμενος κατά των Άγγλων, σε ενέδρα στη περιοχή Σόλων.


 

michail-zambas-814x1024.jpg

Μιχάλης Ζαμπάς

 

giannakis-mavris-765x1024.jpg

Γιαννάκης Μαύρου

 

philippos-hadjigeorgiou-797x1024.jpg

Φίλιππος Χατζηγεωργίου


 

 • Ο τότε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Ευθύβουλος Ανθούλλης και τότε γενικός γραμματέας Τίτος Φάνος συνελήφθηκαν και κλείστηκαν στα κρατητήρια για τη δράση τους στην ΕΟΚΑ. Αισθητή επίσης ήταν η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ και στον διακοινοτικό αγώνα του 1963. Το οίκημα του, που βρισκόταν στην οδό Λεωνίδου, μετατράπηκε σε πραγματικό οπλοστάσιο και ορμητήριο του αγώνα. Πολλά μέλη του ΑΠΟΕΛ έδωσαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή κατά των Τούρκων. Έτσι ένας άλλος κατάλογος ηρώων προστέθηκε στο ηρώο του ΑΠΟΕΛ: Αντώνης Ιωάννου, Λεύκος Αναστασιάδης, Φίλιππος Χατζηγεωργίου, Γιαννάκης Αεροπόρος, Ευάγγελος Πάυλου, Κωστάκης Πατσαλίδης είναι μερικά από τα ονόματα των μελών του ΑΠΟΕΛ που θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά των Τούρκων.


 

 • Από την άλλη, τραγικές στιγμές έμελλε να ζήσει ο τόπος μας με τη θηριωδία της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974, είχαν σαν αποτέλεσμα η αθλητική οικογένεια του ΑΠΟΕΛ να στερηθεί και άλλα από τα μέλη της.


 

TasosMarkou.jpg

Τάσος Μάρκου

 

michalakis-karaolis-863x1024.jpg

Μιχαλάκης Καραολής


 

 • Τρία από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ έχουν συνδέσει το όνομα τους με την προσφορά του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα κατά των Τούρκων εισβολέων. Ο υποστράτηγος Τάσος Μάρκου , μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ και έφορος ποδοσφαίρου, υπερασπίστηκε σαν λιοντάρι την πατρική γη στη μάχη της Μιας Μηλίας και από τις 14 Αυγούστου 1974 είναι αγνοούμενος. Ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος (αδελφός του Λάζαρου Μαύρου) έπεσε στο πεδίο της μάχης, ενώ ο πρωταθλητής μας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, Μιχαλάκης Ζαμπάς και ανθυπίλαρχος των τεθωρακισμένων, που θεωρείτο αγνοούμενος από το 1974, αναγνωρίσθηκε το 2001 με τη μέθοδο του DNA και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα, τον Ιούνιο του 2001.
πηγή: apoel.net

 

Ύμνοι ΑΠΟΕΛ


 

Ο Ύμνος του ΑΠΟΕΛΣτα κόνιστρα των αγώνων
που το πνεύμα μας κεντά
και το πνεύμα των προγόνων
πάντα αθάνατο πετά.

ΑΠΟΕΛ συ μας φτερώνεις
τη ψυχή και το κορμί
και τη νίκη καμαρώνεις
που σου φέρνουμε μ΄ορμή.

Κι΄ οταν βλέπεις νικηφόρα
τα δικά σου τα παιδία
που σου φέρνουνε για δώρα
των δαφνών τους τα κλαδία.

Στεφανώνεις την ορμή τους
κι΄η σημαία σου ποθεί
σαν ασκείται το κορμί τους
κι΄η ψυχή τους ν΄ασκηθεί
Και θα ψάλλουμε τον ύμνο
πάντοτε όλοι μαζί

ΤΟ ΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ
ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΖΕΙ


 

Ο Ύμνος των ΠορτοκαλίΓια μας ο Θρύλος, είναι λατρεία
είναι μια τρέλλα, είναι μια θρησκεία,

γι' αυτό πριν χρόνια, στην Λευκωσία
αποφασίσαμε να γράψουμε ιστορία,

οργανωθήκαμε όλοι μαζί,
φορέσαμε όλοι μπουφάν πορτοκαλί,

και από τότε, όλοι οι χαζοί,
μας είπαν χούλιγκαν, μας είπαν νεοναζί,

όλοι ζηλεύουν και μας μιμούνται,
όλοι το ξέρουν όμως ότι μας φοβούνται,

γι' αυτό και έμεις, όπου κι αν πάμε,
τους κάνουμε όλους να παραμιλάνε

Θρύλος ολέο, Θρύλος ολέο
είσαι η θρησκεία μου και πάντα θα το λέω,

θα το φωνάζω και θα το λέω,
Θρύλος ολέ, ολέ, ολέ, ολέ, ολέο
πηγή: apoel.net

Share this post


Link to post

×
×
 • Create New...