Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Costas

Η Ιστορία του Ηρακλή Θεσσαλονίκης

Recommended Posts

akimwi.png

Iraklis_BC_logo.pngarrow_1.jpg Ο Ηρακλής έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Είναι το παλιότερο αθλητικό σωματείο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και τα χρώματά του, το γαλάζιο και το λευκό, θυμίζουν έντονα τα χρώματα της Ελλάδας.

arrow_1.jpg Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινά από το 1899, όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων. Ο όμιλος δεν ήταν αθλητικός σύλλογος, αλλά ένα σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903, τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό. Δημιούργησαν ένα γυμναστήριο και ίδρυσαν τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας. Ωστόσο, ήταν το ποδόσφαιρο, ένα νέο άθλημα εκείνης της εποχής που «έκλεψε τις καρδιές» των αθλητών.arrow_1.jpg Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ημερομηνία-ορόσημο για τον Ηρακλή, όλα άλλαξαν. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση των δυνάμεων τους είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία του ήταν τότε: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Ηρακλής"». Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Στις 29 Νοεμβρίου 1908, κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό του ΗΡΑΚΛΗ αποτελούμενο από 36 άρθρα. Πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν ο ιατρός Α. Μάλτος.

arrow_1.jpg Το 1914 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε προβλήματα στέγασης, καθώς τα έσοδα του συλλόγου ήταν ελάχιστα και προέρχονταν μόνον από συνδρομές μελών. Ωστόσο, ο σύλλογος κατάφερε, χάρη στη δυναμική του, να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και οι εγκαταστάσεις του έγιναν «πυρήνας» αθλητισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της πόλης και είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και μετέπειτα προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της χώρας φόρεσαν την ένδοξη φανέλα με τον «ημίθεο» στο στήθος.

arrow_1.jpg Από τότε που ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ηρακλή, το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα. Στους πρώτους μεταπολεμικούς Πανελλήνιους Αγώνες η «κυανόλευκη» ομάδα πέτυχε πολλές σημαντικές νίκες και αποτέλεσε την ομάδα-πρότυπο της εποχής.

arrow_1.jpg Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Ηρακλής εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου. Η αρχή της δεκαετίας του 1920 σημαδεύτηκε από εθνικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον σύλλογο να αναδειχθεί πολυνίκης στους Πανθρακικούς Αγώνες (1923). Την ίδια χρονιά δημιουργούνται τα πρώτα παιδικά τμήματα.

arrow_1.jpg Η ιστορία του Ηρακλή, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε πέντε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1947, 1975, 1976, 1980, 1987). Το 1976 ήταν η χρονιά που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες όλων των φιλάθλων του Ηρακλή. Την 9η Ιουνίου 1976, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η αγαπημένη ομάδα όλης της Ελλάδας νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, 4-4 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

arrow_1.jpg Την επόμενη ημέρα, όταν οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, πάνω από εκατό χιλιάδες φίλαθλοι τους επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή.

arrow_1.jpg Το 1976 ο Ηρακλής μετέχει στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ έξι φορές έχει λάβει μέρος στην διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA (1962, 1964, 1989, 1990, 1996, 2000). Μάλιστα, κατά την περίοδο 2000-2001, προκρίθηκε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

arrow_1.jpg Το 1985 ο Ηρακλής κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της ρουμανικής Arges Pitesti με 4-1.

Πηγή: iraklis-fc.gr

Share this post


Link to post

 

Αναλυτικότερα η ΙστορίαΌμιλος Φιλόμουσων
arrow_1.jpg Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει με τον Όμιλο Φιλόμουσων από τον οποίο ξεπήδησε και ο Ηρακλής. Μεταξύ των πρώτων μελών και ιδρυτών του Ομίλου υπήρξαν οι κ.κ. Γρηγοριάδης, Χάλας, Τσιατσιαπάς, Ξανθίδης, Κοντορέπας, Τσακιράκης, αδελφοί Μάνου, αδελφοί Καλού, αδελφοί Ζουμετίκου, Οικονόμου, Μπάλλας, Διβόλης, Δίγκας, Καμπίτογλου, Δημάδης, Μωραιτόπουλος κ.ά. Ο Όμιλος ήταν από τα λίγο εκείνα σωματεία στα οποία μετά δυσκολίας μπορούσε να γίνει κανείς μέλος!.. Για να γινόταν κάποιος μέλος απαιτούνταν μυστική ψηφοφορία των μελών!.. Την εποχή άλλωστε εκείνη θεωρείτο τιμή να ανήκει κανείς στον "Όμιλο Φιλόμουσων". Στις 12 Φεβρουαρίου 1900, ο Όμιλος έδωσε την πρώτη παράσταση στο τότε Παρθεναγωγείο με θέμα "Σαμψών και Δαλιδά". Για να γίνει αυτή η παράσταση εργάστηκαν όλοι οι τότε παράγοντες και οι πρώτοι ερασιτέχνες ηθοποιοί! Οι πρώτοι πόροι του ομίλου υπήρξαν από τους γενναίους εράνους των μελών του.

arrow_1.jpg Τον Μάρτιο του 1900 ιδρύθηκε το μουσικό τμήμα του Ομίλου με διδάσκαλο τον Αθ. Μάνο. Αργότερα προσλήφθησαν και οι μουσικοδιδάσκαλοι Σήμας και Πέργουλας. Στις 22 Ιουλίου του 1902, ο Όμιλος έδωσε την πρώτη του συναυλία στην αίθουσα Ολύμπια, η οποία και πέτυχε απόλυτα. Την ίδια χρονιά ο Όμιλος αποκτάει αθλητικό τμήμα και με συνεννόηση με την Ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης παραχωρούνται οι χώροι του γυμναστηρίου της κοινότητας.

arrow_1.jpg Το 1908 ο γιος του τότε δημάρχου Χαμδή Βέη διοργάνωσε την μεγάλη γιορτή της πόλης. Στην γιορτή αυτή έλαβε μέρος και ο σύλλογος "Φιλόμουσων", ο οποίος με μαντολινάτα αντιπροσώπευε την ελληνική κοινωνία. Ο Όμιλος για να ικανοποιήσει τον ενθουσιασμό των αθλητών του ίδρυσε και ναυτικό τμήμα. Οι αθλητές – κολυμβητές ξεντύνονταν στην αίθουσα του θεάτρου "Ζευς" και έπεφταν στην ανοιχτή θάλασσα η οποία ήταν απέναντι από τα γραφεία τους. Οι κολυμβητές τότε διακρίνονταν ιδιαίτερα και πήραν μέρος σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις. Από τις πρώτες μέρες της ιδρύσεώς του ο Όμιλος και πριν ακόμα ενισχυθεί οικονομικά διοργάνωνε συχνά εκδρομές στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Οι εκδρομές αυτές είχαν σκοπό την αναψυχή, αλλά προοριζόταν να φέρνουν τον αδελφικό χαιρετισμό των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης προς τους Έλληνες της υπαίθρου.

arrow_1.jpg Εκδρομές γίνονταν προς την Μακεδονία. Επίσης διοργάνωνε τακτικές εκδρομές προς το Ασβεστοχώρι, τον Χορτιάτη, στα Βασιλικά κ.α. Σκοπός των εκδρομέων ήταν να γνωρίσουν τα θέλγητρα της Μακεδονικής Πατρίδας με τα πυκνά δάση, τα κρύα νερά της, τους γαλάζιους ορίζοντες, τα αρχαία μνημεία της. Ακόμη ο Όμιλος διοργάνωσε και εκδρομές ατμοπλοϊκώς στο Λιτόχωρο και Κατερίνη και έλαβε μέρος στην μεγάλη σιδηροδρομική εκδρομή του 1907 κατά την οποία σύσσωμος ο Ελληνισμός των Θεσσαλονικέων, της Κοζάνης, του Μοναστηρίου, συναντήθηκε στη Βέροια. Το τμήμα όμως το οποίο παρέσυρε όλα σχεδόν τα μέλη του Ομίλου ήταν το ποδοσφαιρικό. Το πότε μπήκε το ποδόσφαιρο στην Θεσσαλονίκη είναι άγνωστο. Πάντως από τις αφηγήσεις των παλιών η εμφάνιση του ποδοσφαίρου στην πόλη έγινε πιθανότατα από τους αδελφούς Καούκη, οι οποίοι μαζί με τους Κόβου, Τιάνο και άλλους, ίδρυσαν την "ΟΥΝΙΟΝ ΣΠΟΡΤΙΒ" η οποία αποτελούνταν βασικά από ξένους.

arrow_1.jpgΟ Όμιλος "Φιλόμουσων" είχε φτιάξει τότε ισχυρή ομάδα και ήταν το φόβητρο εκείνη την εποχή! Την ποδοσφαιρική ομάδα αποτελούσαν οι Πίνδος, Τορνιβούκας, Παπαβασιλειου, Τέγος, Καλός, Βαπόρης, Σαμαράς. Κοσμόπουλος, Σωτηριάδης, Καραγκουνιδης, Λιοντας, Διβόλης, Άμποτ, Χρυσίδης κ.α. Οι προπονήσεις της ομάδος γινότανε μπροστά από τον χώρο του Παπαφείου. Το 1905 στις 23 Απριλίου, ο Όμιλος για πρώτη φορά αντιμετώπισε σε επίσημο αγώνα την Ουνιόν Σπορτίφ την οποία και νίκησε με 3-0 σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού στους Έλληνες της πόλης. Η ομάδα του Ομίλου είχε κυανόλευκη στολή. Το 1906 ο Όμιλος ήταν στις δόξες του. Τότε κηρύχθηκαν οι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών. Ο Όμιλος σκέφθηκε ότι σε αυτήν την παγκόσμια αθλητική οργάνωση έπρεπε να παρουσιαστεί και ο Ελληνισμός της Μακεδονίας. Έπρεπε να φανεί η εκπολιτιστική δύναμη και η υπεροχή του ελληνικού στοιχείου. Ο Όμιλος έστειλε στην Αθήνα την ποδοσφαιρική του ομάδα και ομάδα αθλητών, οι οποίοι, όμως, φορούσαν μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους γιο τον αλύτρωτο Ελληνισμό! Οι αθλητές αναχώρησαν με τις ευχές του Ελληνισμού της Θεσσαλονίκης και έγιναν μάλιστα δεκτοί με ενθουσιασμό από το Δήμαρχο Βόλου και στην Αθήνα όπου τους επιφυλάχθηκε ιδιαίτερη υποδοχή. Τους αθλητές συνόδευσε και η Φιλαρμονική του Συλλόγου Μοναστηρίου το πλοίο δε που μετέφερε τους αθλητές είχε σημαιοστολιστεί. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ομίλου αγωνίστηκε με την ομάδα του Εθνικού Αθηνών (0-4) και των Άγγλων της Σμύρνης (0-9). Επειδή όμως η επιτροπή απέκλεισε τον Εθνικό έδωσε την τρίτη νίκη στην ομάδα των Φιλόμουσων. Το βραβείο έφερε την υπογραφή του τότε διαδόχου. Δυστυχώς το βραβείο αυτό καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1917. Μία ομάδα αθλητών του ομίλου ζήτησε και πέτυχε την παραχώρηση χώρου στα Ξυλάδικα για την δημιουργία αθλητικού κέντρου.

arrow_1.jpg Στις 29 Νοεμβρίου 1908 συγκεντρώθηκαν οι Κ.Κατσανος, Α. Μάλτος, Δ. Κοντοράπας, Αιμ. Κόπανος, Ι. Κυρου, Δ. Χατζόπουλος, Α. Κοσμόπουλος, Γ. Σωτηριάδης. Γ. Βαπορη και άλλοι και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό με 36 άρθρα του Μακεδονικού Γυμναστικού Συλλόγου.Ο όρος "Μακεδονικός" όμως δεν άρεσε στις τουρκικές αρχές και απαίτησαν την αλλαγή του. Έτσι το όνομα άλλαξε σε Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος ο Ηρακλής. Είναι άγνωστο ποιος έδωσε το όνομα αυτό όπως και το γιατί θεωρήθηκε ενοχλητικό ο όρος "μακεδονικός" και όχι το "Ελληνικός". Οι αλλαγές στο καταστατικό έγιναν στις 13 Μαρτίου 1911 υπό την προεδρία του Ι. Κούσκουρα. Πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο γιατρός Μάλτος (1908-1909) και ακολούθησαν οι Ι. Κούσκουρας (1910-1911) , Ν. Κασάπης (1912-1916) και Δ. Στεφάνου (1917-1920).

arrow_1.jpg Το 1906 ο Όμιλος βρισκόταν στο ζενίθ της δράσης του. Δυστυχώς, όμως, αθλητές και παίκτες έπεσαν στη συνέχεια στο βασικό παράπτωμα της φυλής μας. την διχόνοια! Το 1907 ο Όμιλος διαλύθηκε... σταμάτησαν οι εκδρομές, το ποδόσφαιρο δε γυμναζόταν μεθοδικά, η ναυτική ομάδα διαλύθηκε. Παρατηρήθηκε διάσταση και διάσπαση μεταξύ των μελών κυρίως των παλαιών και νέων. Στη συνεχεία επακολούθησε η διάλυση της Φιλαρμονικής, της χορωδίας και επήλθε οικονομικός μαρασμός. Το 1908 ο Όμιλος έπαψε να υφίσταται παραδίδοντας τη σκυτάλη στο αθλητικό κομμάτι του συλλόγου.Ο πρώτος κανονισμός αποτελούμενος από 36 άρθρα ψηφίστηκε στην γενική συνέλευση στις 29 Νοεμβρίου 1908.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1910
arrow_1.jpg Στις 7 και 8 Απριλίου 1912 διοργανώθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στην Θεσσαλονίκη που ακόμα ήταν υπό τούρκικη κατοχή. Πήραν μέρος συνολικά 169 αθλητές. Λίγο αργότερα ο Ηρακλής έστειλε αποστολή στους Β` παναιγυπτιακούς και πανελλήνιους αγώνες στην Αλεξάνδρεια όπου πήρε την τρίτη θέση στο άλμα εις μήκος με τον Κ. Καστρίτση. Νέα αποστολή πήρε μέρος σε αγώνες στην Καβάλα ενώ τον Σεπτέμβριο ο Ηρακλής διοργάνωσε ναυτικούς αγώνες. Οι Α' ναυτικοί αγώνες Θεσσαλονίκης έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Η επιτυχία ήταν τέτοια που Τούρκοι αξιωματικοί ευχήθηκαν να μιμηθούν και οι Τούρκοι το παράδειγμα του Ηρακλή. Όμως μετά από λίγες μόνο μέρες άρχισε ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Τελικά 36 μέρες μετά τους αγώνες η Θεσσαλονίκη είδε Ελληνικό στρατό μετά από σχεδόν 500 χρόνια. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι άνθρωποι του Ηρακλή ήταν να θέσουν στην διάθεση του πρίγκιπα Νικολάου ομάδα 50 άτομα που τελικά συγκρότησαν σώμα που χρησιμοποιήθηκε από τον αρχηγό δημόσιας ασφάλειας της Θεσσαλονίκης για περιπόλους μέσα στην πόλη. Μετά την απελευθέρωση τέθηκε θέμα ονομασίας. Σε συνέλευση που έγινε στις 24 και 26 Απριλίου 1913 υπερίσχυσε η άποψη να παραμείνει το όνομα του ημιθέου. Ταυτόχρονα ψηφίστηκε νέος κανονισμός 54 άρθρων.

arrow_1.jpg Το 1913 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ο Ηρακλής, η Γαλλογερμανική Ένωση Αποφοίτων, η Ισραηλιτίκη Ένωση και η Προγκρέ Σπορτιφ. Ο Ηρακλής κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3 νίκες. Τον ίδιο χρόνο διεξήχθη φιλικό στη Θεσσαλονίκη με τον Παναθηναϊκό (ισοπαλία) με την ομάδα της Αθήνας να συναντάει ενθουσιώδη υποδοχή. Ο Ηρακλής κατέκτησε και το 2ο πρωτάθλημα της πόλης την επόμενη χρονιά.Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου του 1914 ήταν η πρώτη Πανελλήνια συμμετοχή του Ηρακλή. Τα οικονομικά του συλλόγου δεν επέτρεψαν στο να σταλθούν πολλοί αθλητές και έτσι ο Ηρακλής συμμετείχε με τους Γ. Αμιρά και Α. Κίτσο με τον πρώτο να κερδίζει στο άλμα επί κοντώ και στο άλμα εις ύψος φέρνοντας τον Ηρακλή στην 5η θέση πανελληνίως.Ένα σημαντικό θέμα ήταν η αναγνώριση του Συλλόγου από τις Ελληνικές αρχές. Έπρεπε να προσκομιστούν κάποια έγγραφα που όμως δεν υπήρχαν καθώς η ίδρυση έγινε υπό τούρκικη κατοχή.

arrow_1.jpg Τελικά στις 11 Ιανουαρίου 1915 ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων.Ο Ηρακλής μπήκε δυναμικά στην ζωή της πόλης και της χώρας. όμως για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση και ο αθλητισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το 1915 ο Σύλλογος εισηγείται τη θεμελίωση του προσκοπισμού στη Θεσσαλονίκη, ερχόμενος σε επαφή με το Σ.Ε.Π. στην Αθήνα και καταρτίζοντας την πρώτη περιφερειακή επιτροπή στην πόλη. Το σώμα των προσκόπων απέκτησε τη στέγη του το 1918.Το 1919 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ο Ηρακλής κατέκτησε τη 5η θέση με 2 πρώτες θέσεις, μια δεύτερη και 2 τρίτες.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1920
arrow_1.jpg Τη δεκαετία του 1920 δημιουργούνται τμήματα του συλλόγου όπως το μπάσκετ, το βόλλευ, την άρση βαρών και το τέννις. Στο γυμναστήριο του Ηρακλή ιδρύεται σκοπευτήριο ενώ η ομάδα συμμετέχει σε ποδηλατικούς αγώνες. Ο σύλλογος διοργανώνει Μαθητικούς αγώνες το 1922 με συμμετοχή 400 μαθητών. Οι ίδιοι αγώνες διεξήχθησαν και τα επόμενα χρόνια.Το ποδόσφαιρο κατακτάει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1928. Ο αθλητής του ποδοσφαίρου Ναμίας υπήρξε ο πρώτος επίσημος σκόρερ της Εθνικής στις 7/4/1929 κόντρα στην Β' Ιταλίας (ήττα 1-4).Στον στίβο ο Ηρακλής πήρε την 1η θέση στους Πανθρακικούς αγώνες του 1923 ενώ διοργάνωσε και πήρε τη 1η θέση στους πρώτους Πανθεσσαλονίκειους αγώνες που έγιναν το 1924. Επίσης κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1924.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930
arrow_1.jpg Το ποδόσφαιρο κατακτάει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1932, το 1934 και το1939 ενώ παίρνει την 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1934 και το 1939.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940
arrow_1.jpg Το 1940 ο Ηρακλής κατακτά το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος σταματάει την όποια αθλητική δραστηριότητα. Μεταπολεμικά ο Ηρακλής κατακτάει τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα,1 πόντο πίσω από τον Ολυμπιακό. Το 1947 ο Ηρακλής χάνει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος με 5-0 από τον Ολυμπιακό και με πρωτοφανή σκάνδαλο μηδενίζεται στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, που ακόμα και με ήττα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, τερματίζοντας 2ος.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950
arrow_1.jpg Στο ποδόσφαιρο η ομάδα κατακτάει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1951 και το 1952. Το 1957 η ομάδα χάνει 2-0 στον τελικό κυπέλλου από τον Ολυμπιακό.Το 1953 αποφασίστηκε προς τιμή της μνήμης του πρωταθλητή Γεωργίου Ιβάνωφ, ήρωα και αγωνιστή εναντίον των Γερμανών κατακτητών, να καθιερωθεί η τέλεση πανθεσσαλονικείων κολυμβητικών αγώνων υπό την επωνυμία "Ιβανώφεια".Η ομάδα στίβου κατακτάει στους διασυλλογικούς αγώνες του 1955 την πρώτη θέση. Το μπάσκετ στη δεκαετία του 50 έχει να επιδείξει μια 6η θέση το 1959. Το 1955 επανιδρύεται η γυναικεία ομάδα μπάσκετ.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960
arrow_1.jpg Τη δεκαετία του 60 η ομάδα ποδοσφαίρου που πλέον αγωνίζεται στο Καυτατζόγλειο στάδιο συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας με καλύτερη θέση την 6η της χρονιάς 1962-63. Η ομάδα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό κύπελλο εκθέσεων (προπομπός UEFA) το 1961 αγωνιζόμενος κόντρα στην Βοϊβοντίνα (2-1, 1-9) και το 1963 με τη Σαραγόσα (0-3, 1-6).

arrow_1.jpg Το 1963-64 δημιουργήθηκε η Α' Εθνική κατηγορία και ο Ηρακλής ισοβάθμησε στην κορυφή με την ΑΕΚ έχοντας 13 νίκες και 5 ήττες άλλα έχασε στον αγώνα μπαράζ και τερμάτισε δεύτερος.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970
arrow_1.jpg Η δεκαετία του 1970 συνδυάστηκε στις συνειδήσεις των Ηρακληδέων με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1976 στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό, την πρώτη χρονιάς της λαμπρής με τα χρώματα του Ηρακλή καριέρας του Βασίλη Χατζηπαναγή. Στο πρωτάθλημα, καλύτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα το 1971, με την 5η θέση. Την ίδια χρονιά σημειώνεται και το διαχρονικό ρεκόρ εισιτηρίων του Ηρακλή και της Θεσσαλονίκης με τα 45.634 εισιτήρια που κόπηκαν στο Καυτατζόγλειο στον αγώνα Ηρακλής- Παναθηναϊκός 1-0.

 

Η ομάδα της σεζόν 1983-1984:


 

arrow_1.jpg Σημαντική επιτυχία του Ηρακλή ήταν η κατάκτηση του Βαλκανικού κυπέλλου το 1985 νικώντας στον τελικό την Άργκες Πιτέστι με 4-1 (1-3 ο πρώτος αγώνας). Η ομάδα είχε αποκλείσει πρώτα την Γαλατάσαράι (5-1, 0-1) και την Άνκαρα (1-0,0-1 αλλά νίκη στα πέναλτι). Το 1987 η ομάδα φτάνει στον τελικό κυπέλλου αλλά χάνει από τον ΟΦΗ στα πέναλτι. Στο UEFA η ομάδα αγωνίστηκε στο UEFA το 1989 με την Σιον (1-0, 0-2).Στον στίβο σημαντικότερες επιτυχίες της δεκαετίας ήταν η 1η θέση των εφήβων το 1983, η δεύτερη θέση των εφήβων στην Ευρώπη το 1984, η 1η θέση στους άνδρες και 2η στις γυναίκες, η 1η θέση στον ανώμαλο δρόμο το 1986, η 2η θέση στους άνδρες και 4η στην Ευρώπη το 1987.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990
arrow_1.jpg Η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίστηκε στο UEFA το 1990 με τη Βαλένθια (0-0, 0-2 στην παράταση) και το 1996 με το ΑΠΟΕΛ (0-1, 1-2). Καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα ήταν η 4η το 1996. Προς το τέλος της δεκαετίας οι οπαδοί του Ηρακλή συσπειρωμένοι διοργανώνουν συλλαλητήριο και συντηρούν ραδιοφωνικό σταθμό ζητώντας την αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ Ηρακλής.


ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000
arrow_1.jpg Η ομάδα ποδοσφαίρου δημιουργεί προπονητικές εγκαταστάσεις στην Μίκρα και πρωτοπορεί με την Οικογενειακή κερκίδα. Στο πρωτάθλημα, καλύτερη θέση αυτή της 4ης θέσης το 2006. Στην Ευρώπη η ομάδα αγωνίστηκε στο UEFA το 2000 με τη Γκενιόν (1-0, 0-0) και την Καϊζερσλάουτερν (1-3, 3-2),το 2002 κόντρα στην Ανόρθωση (4-2, 1-3) και το 2006 κόντρα στην Βίσλα Κρακοβίας όπου έχσε την πρόκριση στην παράταση (1-0,0-2 παρ.).


Πηγή: pathfinder.gr

Share this post


Link to post

×
×
  • Create New...