Jump to content
Sign in to follow this  
Xalaros_Xal

Η Ιστορία του ΠΑΟΚ

Recommended Posts

akimwi.png

Paok.jpg


arrow_1.jpg Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου της Κωνσταντινούπολης Ερμής, που δημιουργήθηκε από ρωμιούς της Πόλης το 1875 στη συνοικία Πέρα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία ομάδα προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το 1926 τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών.

arrow_1.jpg Το καταστατικό του νέου συλλόγου εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (αριθ. απόφασης 822/26). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του συλλόγου, αλλά η αγωνιστική του δράση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως χρώματα της ομάδος επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον. Έμβλημα του συλλόγου, το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.

PAOK-old_logo.jpg

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ


arrow_1.jpg Μετά από δύο μήνες προετοιμασίας από την ίδρυση του συλλόγου, αποφασίστηκε ότι η ομάδα θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της Ε.Π.Σ.Μ. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη εναντίον του Ηρακλή στις 26 Ιουλίου 1926 με σκορ 2–1. Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και το σύνολο της κοινότητας του ΠΑΟΚ για τη θέσπιση έδρας, έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια πραγματικότητα το 1928. Έτσι στις 12 Δεκεμβρίου του 1930 εγκαινιάστηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο του Συντριβανίου. Ακολούθησε φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε με σκορ 2–1. Το γήπεδο αυτό υπήρξε έδρα του ΠΑΟΚ ως το 1959. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

arrow_1.jpg Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στον ΠΑΟΚ, αφορούσε στον εβραϊκής καταγωγής Γάλλο ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν (5 Σεπτεμβρίου 1928). Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι ο ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τον ελληνικό σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης, θα λάμβανε μισθό 4.000 δραχμών το μήνα. Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926, άμισθος, ο Κώστας Ανδρεάδης, ενώ πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1931–32.

''Είμαστε εμείς της Πόλης
τα παιδιά τα παινεμένα
που παίζουμε την μπάλα ξακουσμένα.
Έχουμε εμείς περίσσια χάρη
που δεν την έχει ομάς καμία άλλη.''

''Το σύστημά μας είναι πάσα - πάσα
στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την κάσα.
Να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει
και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει.''

*Απόσπασμα από τον πρώτο ύμνο
που γράφτηκε για τον ΠΑΟΚ το 1927.

arrow_1.jpg Στις 20 Μαρτίου 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, την ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα και στη θέση του τετράφυλλου τριφυλλιού με το πέταλο, υιοθετείται ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός. Μόνο που ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των ρωμιών από την Πόλη.

arrow_1.jpg Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, στις αρχές της δεκαετίας του '50, αρχίζουν να γράφονται οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Δημιουργούνται τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ», του Αυστριακού προπονητή Βίλχελμ Σβέτσιγκ, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή (Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Χαβανίδης κλπ.)

arrow_1.jpg Το καλοκαίρι του 1952 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο του Συντριβανίου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο, εγκαινιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους προβολείς που είχαν τοποθετηθεί στο γήπεδο. Ήταν το δεύτερο γήπεδο της Ελλάδας μετά από αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που απέκτησε ηλεκτροφωτισμό.

arrow_1.jpg Το 1953 σηματοδότησε την έναρξη της χρυσής εποχής του ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του καλοκαιριού στην ομάδα ήρθαν οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Ο ΠΑΟΚ έγινε παντοδύναμος, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια και αγωνίστηκε στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

arrow_1.jpg Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από την Δόξα Δράμας αποτελεί την μεγάλη κίνηση για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Μαζί με τους Λευτέρη Παπαδάκη και Χριστόφορο Γιεντζή θα δημιουργηθεί η ξακουστή επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953 – 1956 αποτελεί την πρώτη χρυσή εποχή του συλλόγου.

arrow_1.jpg Το 1959 ο ΠΑΟΚ γυρίζει σελίδα στην ιστορία του, καθώς αποκτά νέα έδρα, το γήπεδο της Τούμπας. Κατά τη δεκαετία του '60 ο ΠΑΟΚ προσπαθώντας να βρει το δρόμο του στη νέα δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ. Ωστόσο οι βάσεις για τη δημιουργία της πολύ μεγάλης ομάδας άρχισαν να μπαίνουν στα τέλη της αυτής της δεκαετίας. Ο Γιώργος Κούδας, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, επέστρεψε στην ομάδα το 1966 και σιγά - σιγά άρχισε να δημιουργείται μέσα κι από μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Ο Σταύρος Σαράφης, πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 136 γκολ, αποκτήθηκε από την Αναγέννηση Επανωμής το καλοκαίρι του 1968. Τον επόμενο χρόνο εντάσσονται στο δυναμικό του ΠΑΟΚ και οι Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης και η μεγάλη ομάδα άρχισε να δημιουργείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλο το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ βασίστηκε σε Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες ποδοσφαιριστές.

800px-Toumba-Stadium7.jpg
To γήπεδο της Τούμπας.


1970–1979: Η χρυσή δεκαετία

arrow_1.jpg Με το σύνολο που έχτισε ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να χτυπήσει τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας και κατέκτησε δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976, ενώ θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα περισσότερα τρόπαια, αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Εξάλλου από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Καθοριστική για την εκτίναξη προς στις επιτυχίες υπήρξε η άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971. Ο Σάνον θα αποχωρήσει από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου 1974 και δύο μήνες αργότερα θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60–17 τέρματα). Βασική ενδεκάδα: 4-4-2 με ρόμβο: Τερματοφύλακας: (1) Μλάντεν Φορτούλα, Δεξί Μπακ: (2) Γιάννης Γούναρης, Κεντρικός Στόπερ (3) Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Κεντρικός Στόπερ (5) Φιλώτας Πέλλιος, Αμυντικό Χαφ (9) Κούλης Αποστολίδης, Δεξί Χαφ (6) Χρήστος Τερζανίδης, Αριστερό Χαφ (8) Σταύρος Σαράφης, Κεντρικός Χαφ (10) Γιώργος Κούδας, Δεξί Εξτρέμ (11) Νέτο Γκουερίνο, Αριστερό Εξτρέμ (7) Παναγιώτης Κερμανίδης.

PAOK-1972.jpg

Κύπελλο Ελλάδος 1972


1979 έως σήμερα: Η περίοδος του επαγγελματισμού

arrow_1.jpg Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύεται Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Παντελάκη.

arrow_1.jpg Η πολύ καλή αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του '80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τρεις τελικούς κυπέλλου Ελλάδας χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο. Το 1984 νέοι παράγοντες στην ΠΑΕ εμπιστεύονται τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιουργεί ένα αξιόμαχο σύνολο. Ο ΠΑΟΚ κατακτά το 1985 το δεύτερο Πρωτάθλημα Ελλάδας και το πρώτο επαγγελματικό με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα).

arrow_1.jpg Η δεκαετία του '90 σημαδεύτηκε από την κόντρα του τότε προέδρου της ομάδας Θωμά Βουλινού με τους οργανωμένους φιλάθλους και θα οδηγήσει στις αρχές του 1996 στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος. Υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Άρι Χάαν ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994–95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και εξέτισε την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποινή που του είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ το 1992 για τα επεισόδια στον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

arrow_1.jpg Η απόκτηση από την Ξάνθη του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 και οι μεταγραφές του Κώστα Φραντζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997 άλλαξαν τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί δύο εξαιρετικές σεζόν (1996–97, 1997–98), όπου θα εξασφαλίσει εύκολα την συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

arrow_1.jpg Τη διετία 2001 και 2003 ο ΠΑΟΚ κέρδισε μετά από πολλά χρόνια άλλα δύο τρόπαια του κυπέλλου Ελλάδας, με νίκες επί των Ολυμπιακού (4–2) και Άρη (1–0) αντίστοιχα.

arrow_1.jpg Το καλοκαίρι του 2007 ο Θοδωρής Ζαγοράκης που μόλις έχει εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, αποφασίζει να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.

Tίτλοι

2 Πρωταθλήματα Ελλάδας Νέων Α' εθνικής: 2003, 2007
1 Κύπελλο Ελλάδας ερασιτεχνών: 1975
6 Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Μακεδονίας πριν την καθιέρωση της Α' εθνικής:1937, 1948, 1954, 1955, 1956, 1957
1 Πρωτάθλημα Μακεδονίας - Θράκης πριν την καθιέρωση της Α' εθνικής: 1940
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1976, 1985
4 Κύπελλα Ελλάδας: 1972, 1974, 2001, 2003

*Επίσης το 1973 η ομάδα του ΠΑΟΚ βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως η κορυφαία ομάδα της χρονιάς.

Επίσημο site ομάδας:www.paokfc.gr

Πηγη:wikipedia.org & sansimera.gr & paokfc.gr & djxalaros
  • Like 1

Share this post


Link to post

akimwi.png

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927


344_10.jpg


arrow_1.jpgΤο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 αποτελούνταν από:

1) Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,

2) Α' Αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,

3) Β' Αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,

4) Γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,

5) Ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας,

6) Ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,

7) Έφορος Ποδοσφαίρου: Α. Αγγελόπουλος,

8) Σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και

9) Σ. Τριανταφυλλίδης.

Χρώματα και σύμβολα


arrow_1.jpg Ο ΠΑΟΚ επέλεξε ως χρώματα του σωματείου το μαύρο και το λευκό, χρώματα που συμβολίζουν το μεν μαύρο το πένθος για την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων, το δε λευκό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

arrow_1.jpg Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το οποίο όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Ο αετός συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).

arrow_1.jpg Αρκετά χρόνια αργότερα όμως το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του Αετού δεν εμφανίζονται ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί και σφαίρα. Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση. Η διαφορά του εμβλήματος από αυτό της ΑΕΚ - που είναι και το σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - είναι πως του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη του μακροχρόνιου πένθους, λόγω του ξεριζωμού από την πατρίδα.

Byzantine_eagle.JPG

Ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Πηγη:wikipedia.org & shoot.gr & djxalaros
  • Like 1

Share this post


Link to post

akimwi.png

Στάδιο ''Τούμπας''


toumba12th.jpg

arrow_1.jpg Το Γήπεδο της Τούμπας (επίσημη ονομασία: Στάδιο ΠΑΟΚ) αποτελεί την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Συχνά αναφέρεται ως Τούμπα, προσδιορίζοντας την ομώνυμη συνοικία (Δήμος Θεσσαλονίκης, 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα) στην οποία και βρίσκεται. Δεν είναι ιδιοκτησία της ΠΑΕ, αλλά του ερασιτέχνη Α.Σ. ΠΑΟΚ.


Χωρητικότητα: 28.701 (καθήμενοι)

Τοποθεσία:Το στάδιο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, 500 χλμ βόρεια της Αθήνας. Το ίδιο το Στάδιο της Τούμπας βρίσκεται στην ομώνυμη ανατολική συνοικία της πόλης. Για να πάτε ως εκεί με αυτοκίνητο, συμβουλευτείτε τον χάρτη που θα βρείτε εδώ. Ο καλύτερος και πιο εύκολος πάντως τρόπος για να φτάσετε στην Τούμπα είναι χρησιμοποιώντας κάποιο λεωφορείο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (το 14 ή το 37 από την Εγνατία μέχρι την "Αγία Βαρβάρα" ή το 12 από τη Μητροπόλεως μέχρι το "Γήπεδο ΠΑΟΚ").

toumba16th.jpg

Κτίστηκε το: 1959 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004)

Ρεκόρ θεατών: 45.252 (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, στις 19/12/1976)

toumba15th.jpg

arrow_1.jpg Η χωρητικότητα του Σταδίου της Τούμπας ήταν για πολλά χρόνια πάνω από 40.000. Το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις κερκίδες, μειώνοντας τη χωρητικότητα σε 32.000, ενώ το 2000 μειώθηκε περαιτέρω στις 28.701, λόγω της δημιουργίας επιπλέον ζωνών ασφαλείας.Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με την εικόνα του σταδίου ως και το 2003:
toumba.jpg

toumba2.jpg

toumba5.jpg

arrow_1.jpg Η επιλογή του σταδίου ως ένα από τα προπονητήρια για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτέλεσε την αφορμή για έργα αναβάθμισης της Τούμπας. Οι εργασίες ξεκίνησαν μέσα στο 2003 και το ανακαινισμένο στάδιο παραδόθηκε και πάλι σε χρήση το καλοκαίρι του 2004. Αν θέλετε να βρεθείτε "μέσα" στο γήπεδο, επιλέξτε το link

arrow_1.jpg Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε ένα τετραώροφο κτίριο πίσω από τη δυτική εξέδρα (θύρες 1-2), στο οποίο υπάρχουν VIP boxes ("σουίτες"), χώροι για επισήμους, θέσεις για δημοσιογράφους, αίθουσα Τύπου κλπ. Επίσης, τοποθετήθηκε νέο μεταλλικό στέγαστρο, που αντικατέστησε το παλαιότερο. Εκτός των παραπάνω, έγιναν και άλλες συμπληρωματικές εργασίες (νέα καθίσματα, βελτιώσεις στα αποδυτήρια, νέος χλοοτάπητας, ενίσχυση βόρειου πετάλου - θύρες 4 και 4α).

toumba17th.jpg


H IΣΤΟΡΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ


arrow_1.jpg Το γήπεδο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1959. Αρωγοί στην ανέγερσή του υπήρξαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (κατέβαλε το ποσό του 1.100.000 δραχμών) και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ο χώρος ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας), καθώς το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην περιοχή Συντριβανίου στο κέντρο της πόλης απαλλοτριώθηκε με σκοπό την ανέγερση της Θεολογικής Σχολής, μιας και η ευρύτερη περιοχή παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Μηνάς Τρεμπέλας και πολιτικός μηχανικός ο Αντώνης Τριγλιανός.

arrow_1.jpg Σημαντική για την ανέγερσή του υπήρξε η συνεισφορά και των ίδιων των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι κλήθηκαν δύο φορές να συνδράμουν οικονομικά, μέσω του «Λαχείου υπέρ ανεγέρσεως του νέου σταδίου του ΠΑΟΚ» που εξέδωσε η διοίκηση του συλλόγου, ενώ ορισμένοι φίλοι του ΠΑΟΚ εργάστηκαν αφιλοκερδώς με προσωπική εργασία κατά τη διαδικασία της ανέγερσης. Νωρίτερα, και όσο ακόμα ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στο παλιό του γήπεδο, το 15% των εισπράξεων κάθε αγώνα πήγαιναν στο ταμείο της επιτροπής του νέου γηπέδου.


800px-Toumpa_old.jpgΤο γήπεδο της Τούμπας στην αρχική του μορφή (Σεπτέμβριος 1959). Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τη σημερινή θύρα 7


arrow_1.jpg Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποπεράτωση του έργου, ο ΠΑΟΚ άρχισε την πώληση αριθμημένων εισιτηρίων διαρκείας για όλους τους αγώνες της χρονιάς (με κόστος 200 δραχμές), όμως ο κάτοχος της μόνιμης θέσης δεν απαλασσόταν από την καταβολή αντιτίμου για κάθε αγώνα ξεχωριστά. Τελικά ο ΠΑΟΚ αποπλήρωσε το χρέος που του αναλογούσε 10 χρόνια αργότερα (1969), καθώς το αντίτιμο που ορίστηκε πληρώθηκε σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών.

arrow_1.jpg Τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 και στον πρώτο φιλικό αγώνα που ακολούθησε, ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 1–0 την ΑΕΚ.Η αρχική του χωρητικότητα ήταν 20.000 θέσεων, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια σταδιακά η χωρητικότητα αυξήθηκε ξεπερνώντας τις 45.000 θέσεις. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ελλάδας μέχρι το 1982, όταν και κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το γήπεδο είχε εξ αρχής χόρτο, σε μία εποχή όπου τα περισσότερα ελληνικά γήπεδα ήταν ακόμη χωμάτινα.

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες του γηπέδου της ''Τούμπας''

2391738.jpg

paok-cska-moscow-0-1-video.jpg

paok_osfp_4.jpg

1280752431.jpg

PAOK-gay++toumpa_jpg.jpg

toumpa.jpg

AAEEA4137DF00C88BFB64C6387A4.jpg

TOUMPA+2.jpg


Πηγη:stadia.gr & wikipedia.org & olapaok.gr & djxalaros
  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...