Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Xalaros_Xal

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (World Cup)

Recommended Posts

akimwi.png

fifa_world_cup_trophy.jpg

 


Ιστορία

arrow_1.jpg Αν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1857 (Sheffield Football Club), μόλις το 1905 έγινε η πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από τη FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

arrow_1.jpg Το ποδόσφαιρο έκανε την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, αγώνες οι οποίοι δεν στέφθηκαν και με επιτυχία. Όμως 13 χρόνια αργότερα ο Ζιλ Ριμέ εκλέγεται πρόεδρος της FIFΑ και ονειρεύεται όλος ο πλανήτης να ενωθεί με μία ποδοσφαιρική μπάλα, επιδιώκει να μιλήσουν όλοι την γλώσσα του ποδοσφαίρου. Έτσι 6 χρόνια αργότερα, υπό την εποπτεία και προεδρία του Ριμέ, 5μελής επιτροπή (Μπονέ, Μέισλ, Ντελονέ, Φερετί και Λίνεμαν) σχεδιάζει τη δημιουργία του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι προτάσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη, εγκρίνονται και ο Μπονέ γίνεται ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελικά είναι η Ουρουγουάη, η χώρα στην οποία αποφασίζεται να διοργανωθεί ο πρώτος αγώνας του παγκόσμιου κυπέλλου, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες απείλησαν με αποχή τους από το ΠΚ έαν αυτό γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

arrow_1.jpg Τελικά στις 7 Ιουλίου 1930 γίνεται η πρώτη κλήρωση για τους 4 ομίλους του ΠΚ με μόνο 13 ομάδες να συμμετέχουν, ενώ 6 μέρες αργότερα το σφύριγμα του διαιτητή Ντομίνγκο Λομπάρντι, ξεκινά τον αγώνα Μεξικού-Γαλλίας. Στο 19ο λεπτό ο Γάλλος Λοράν ανοίγει το σκορ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει σε παγκόσμιο κύπελλο. Τελικά οι Γάλλοι θα επικρατήσουν 4-1. Η ιστορία αρχίζει να γράφεται...

Τρόπαιο

arrow_1.jpg Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές δινόταν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ (φωτό). Αρχικά ήταν γνωστό ως Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το 1946 μετονομάστηκε σε Ζιλ Ριμέ προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970 , η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε να της δοθεί το κύπελλο μόνιμα. Όμως κλάπηκε το 1983 και δεν βρέθηκε ποτέ.

 

 

 

Jules%20Rimet%205.jpg

 

 

To Τρόπαιο Ζιλ Ριμέ

 


arrow_1.jpg Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό σαν Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μετά τη κλοπή του Ζιλ Ριμέ, αποφασίστηκε να μη δοθεί ποτέ σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές κι αν το κερδίσει μια ομάδα. Η Αργεντινή, Η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το δεύτερο τρόπαιο δύο φορές. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038, οπότε και θα γεμίσει ο χώρος στο κύπελλο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων.

arrow_1.jpg Το τρόπαιο έχει ύψος 36 εκατοστά, είναι από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει 10,97 κιλά. Η βάση του αποτελείται από δυο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη και στο κάτω μέρος του αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και ύστερα.

arrow_1.jpgΟι νικητές κρατάνε το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο.

 

 

 

the-best-fifa-football-world-cup-mascots

 

 

Το Σύγχρονο Τρόπαιο (2010)

 


Δομή

Προκριματική φάση

arrow_1.jpg Από το δεύτερο μουντιάλ του 1934, θεσπίστηκε η προκριματική φάση για να ορίζονται οι ομάδες που θα μετέχουν στην τελική φάση. Η προκριματική φάση γίνεται σε κάθε ηπειρωτική ζώνη (Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ωκεανία, Ευρώπη) που επιτηρούνται από τις αντίστοιχες συνομοσπονδίες τους. Η FIFA ορίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των θέσεων για κάθε ζώνη, που οδηγεί στη τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αριθμός αυτός προκύπτει τόσο από τη σχετική δυναμική των εθνικών ομάδων που μετέχουν στην εκάστοτε συνομοσπονδία, όσο κι από την πίεση που ασκούν οι τελευταίες στην FIFA.

arrow_1.jpg Η διαδικασία των προκριματικών ξεκινά δύο χρόνια πριν την έναρξη της τελικής φάσης. Οι δομές των προκριματικών τουρνουά διαφέρουν ανάμεσα στις ηπειρωτικές ζώνες. Συνήθως, μια ή δύο θέσεις αποδίδονται στους νικητές διηπειρωτικών πλέι-οφ. Για παράδειγμα, ο νικητής της ζώνης της Ωκεανίας παίζει διπλό αγώνα (πλέι-οφ) με τον πέμπτο της ζώνης της Νοτίου Αμερικής, για να προκύψει η ομάδα που θα πάρει το εισητήριο για τα τελικά. Από το 1938 και ύστερα, οι διοργανώτριες χώρες παίρνουν αυτόματα μια θέση για τα τελικά, χωρίς να αγωνίζονται στη προκριματική φάση. Αυτό το προνόμιο είχαν κι οι νικήτριες χώρες για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο επόμενο μουντιάλ, αλλά από το 2006 καταργήθηκε. Πλέον κι οι νικήτριες χώρες αγωνίζονται κανονικά στα προκριματικά της αντίστοιχης ηπειρωτικής τους ζώνης.

Τελική φάση

arrow_1.jpg Στη σημερινή τελική φάση του Μουντιάλ μετέχουν 32 εθνικές ομάδες που αγωνίζονται για έναν περίπου μήνα στα γήπεδα της διοργανώτριας χώρας (ή χωρών αν πρόκειται για συνδιοργάνωση). Η τελική φάση με τη σειρά της χωρίζεται σε δυο φάσεις: στη φάση των ομίλων και στη φάση των νοκάουτ παιχνιδιών.

arrow_1.jpg Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι οκτώ καλύτερες ομάδες του μουντιάλ (που προκύπτουν με βάση τη βαθμολογία της FIFA αλλά και την απόδοσή τους στα προηγούμενα μουντιάλ) μπαίνουν επικεφαλής σε κάθε όμιλο. Οι υπόλοιπες ομάδες κατανέμονται τυχαία. Από το μουντιάλ του 1998, έχουν θεσπιστεί περιορισμοί για να διασφαλίσουν ότι κανένας όμιλος δεν θα περιέχει 2 ευρωπαϊκές ομάδες, ή περισσότερες από μία ομάδα από κάθε άλλη συνομοσπονδία. Έτσι, η κάθε ομάδα παίζει τρία παιχνίδια στον όμιλό της, ενώ στον τελευταίο γύρο (τρίτο παιχνίδι) τα παιχνίδια του ομίλου γίνονται ταυτόχρονα για να είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες.

arrow_1.jpg Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου προκρίνονται για την φάση των νοκ-άουτ παιχνιδιών. Η βαθμολογία των ομάδων στους ομίλους γίνεται με πόντους. Από το 1994, η νίκη ισούται με τρεις πόντους, η ισοπαλία ισούται με έναν πόντο και η ήττα δεν δίνει πόντο (προηγουμένως η νίκη έδινε δύο πόντους αντί για τρεις). Αν δυο ή περισσότερες ομάδες τελειώσουν με τους ίδιους πόντους, χρησιμοποιούνται άλλα κριτήρια: πρώτα είναι η διαφορά τερμάτων, μετά το σύνολο των τερμάτων που πέτυχε η ομάδα, μετά τα αποτελέσματα των αγώνων των μεταξύ των ισόπαλων (σε πόντους) ομάδων και τέλος ο αριθμός των ισοπαλιών.

arrow_1.jpg Η φάση των παιχνιδιών νοκ άουτ γίνεται με μονά παιχνίδια από τα οποία προκύπτει ένας νικητής. Αν υπάρξει ισοπαλία, τότε γίνεται παράταση του παιχνιδιού και αν χρειαστεί γίνονται και πέναλτι. Η φάση των νοκ άουτ ξεκινά από τον "γύρο των 16" στον οποίο ο νικητής του κάθε ομίλου παίζει με τον δεύτερο του άλλου ομίλου. Μετά γίνονται τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο μεγάλος τελικός. Οι ομάδες που χάνουν στα ημιτελικά παίζουν στον μικρό τελικό για τη τρίτη θέση.

Επιλογή διοργανωτών

arrow_1.jpg Η διοργάνωση των πρώτων μουντιάλ δίνονταν στις χώρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της συνέλευσης της FIFA. Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, τα δύο ποδοσφαιρικά κέντρα της εποχής (αλλά και σήμερα). Κι αυτό γιατί τις δύο ηπείρους χώριζε ταξίδι τριών εβδομάδων με πλοίο. Για παράδειγμα, η επιλογή της Ουρουγουάης σαν τη χώρα που θα διοργάνωνε το πρώτο μουντιάλ, οδήγησε στη συμμετοχή μόνο τεσσάρων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στο τουρνουά.[1] Τα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα έγιναν στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα η απόφαση να γίνει δεύτερο συνεχόμενο μουντιάλ στην Ευρώπη το 1938, αποτέλεσε πεδίο διαμάχης, αφού οι αμερικάνικες ομάδες είχαν καταλάβει ότι το μουντιάλ θα γίνεται εναλλάσσεται διαδοχικά ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, στη Γαλλία.

arrow_1.jpg Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, για να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις και μποϊκοτάζ, η FIFA άρχισε να δίνει εναλλάξ τη διοργάνωση σε χώρες των δύο ηπείρων, πράγμα που συνεχίστηκε μέχρι και το μουντιάλ της Γαλλίας του 1998. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, ήταν το πρώτο που διεξάχθηκε στην Ασία (και γενικότερα το πρώτο σε χώρα μη-ευρωπαϊκή και μη-αμερικάνικη), ενώ το μουντιάλ του 2010 στην Νότια Αφρική θα είναι το πρώτο που θα διοργανωθεί από αφρικάνικο κράτος.

arrow_1.jpg Το 2003 προσδιορίστηκε η Νότια Αμερική σαν η ήπειρος όπου θα διεξαχθεί το μουντιάλ του 2014 και καλέστηκαν να τοποθετηθούν τα μέλη της νοτιοαμερικάνικης συνομοσπονδίας (CONMEBOL) για την πρόταση της FIFA. Μετά από ένα μικρό διάστημα, κάθε κράτος της ηπείρου στήριζε τη Βραζιλία να αναλάβει τη διοργάνωση, δημιουργώντας έτσι τη περίεργη κατάσταση να έχει ανεπίσημα καθοριστεί -σχεδόν- ο διοργανωτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014. Παρόλα αυτά, δεν είναι σίγουρο ότι η Βραζιλία θα αναλάβει τη διοργάνωση. Αν οι Βραζιλιάνοι αποσυρθούν, υπάρχει μια πρόταση να δοθεί από κοινού στην Χιλή και την Αργεντινή, όπως έγινε με την συνδιοργάνωση Ιαπωνίας/Κορέας το 2002. Σε περίπτωση που ούτε αυτό είναι εφικτό, θα εξεταστεί η μετακίνηση της διεξαγωγής της διοργάνωσης σε άλλη ήπειρο. Πάντως πρόσφατα, ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ δήλωσε πως η Βραζιλία είναι "σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι η διοργανώτρια του μουντιάλ του 2014".

arrow_1.jpgΤο σύστημα επιλογής της διοργανώτριας χώρας εξελίχθηκε έτσι ώστε σήμερα η επιλογή γίνεται από μια ειδική επιτροπή της FIFA. Η επίσημη επιλογή γίνεται έξι χρόνια πριν της διεξαγωγή του τουρνουά.

Μουντιάλ και τηλεόραση

arrow_1.jpg Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που καλύφθηκε από την τηλεόραση ήταν του 1954. Σήμερα το μουντιάλ αποτελεί το αθλητικό γεγονός που έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το παγκόσμιο κύπελλο του 2002 έφτασαν τα 28.2 δισεκατομμύρια, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 1,1 δις άνθρωποι. Την κλήρωση των ομίλων εκείνου του μουντιάλ παρακολούθησαν 300 εκατομμύρια τηλεθεατές.

arrow_1.jpgΚάθε μουντιάλ συνήθως έχει τη δική της μασκότ. Ο Γουΐλι, στη διοργάνωση του 1966, ήταν η πρώτη μασκότ στο μουντιάλ. Οι μασκότ του 2006 ήταν ο Γκολέο το λιοντάρι κι ο Πίλε η μπάλα.

 

 

 

 

 

 

Ο Ρονάλντο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου


 

 • Ιστορική σημασία έχει το γκολ που σημείωσε ο Ρονάλντο στο 5ο λεπτό του αγώνα Βραζιλία-Γκάνα για τους «16» του παγκοσμίου κυπέλλου. Χάρη σε αυτό, το «φαινόμενο» έγινε ο πρώτος σκόρερ στα 76 χρόνια ζωής του παγκοσμίου κυπέλλου, καθώς έφτασε τα 15, ένα περισσότερο από τον Γκερντ Μίλερ. Ο θρυλικός στράικερ της Δυτικής Γερμανίας είχε σκοράρει σε δύο διοργανώσεις, 1970 και 1974, ενώ τα 15 γκολ του Ρονάλντο «μοιράζονται» σε τρεις: Τέσσερα το 1998, οκτώ το 2002 και τρία (έως τώρα) το 2006. Ο Βραζιλιάνος ήταν στην αποστολή και το 1994, πριν ακόμη κλείσει τα 18, όμως δεν έπαιξε σε κανέναν αγώνα. Στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών, βρίσκεται ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν, απόλυτος κάτοχος του ρεκόρ σκοραρίσματος σε μία διοργάνωση, αφού σημείωσε και τα 13 γκολ το 1958 στη Σουηδία.
 • Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως και τα τρία τέρματα που έχει σημειώσει ο Ρονάλντο στο μουντιάλ της Γερμανίας, επιτεύχθηκαν στο ίδιο γήπεδο, το «Βέστφαλεν» του Ντόρτμουντ. Εκεί διεξήχθη στις 22 Ιουνίου και η αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Ιαπωνία με τη «Σελεσάο» να επικρατεί 4-1 και τον 29χρονο στράικερ να σκοράρει δις.Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

 • Ρονάλντο (Βραζιλία) 15
 • Γκερντ Μίλερ (Δ.Γερμανία) 14
 • Ζιστ Φοντέν (Γαλλία) 13
 • Πελέ (Βραζιλία) 12
 • Γιούργκεν Κλίνσμαν (Γερμανία) 11
 • Σάντορ Κότσις (Ουγγαρία) 11
 • Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (Αργεντινή) 10
 • Τεόφιλο Κουμπίγιας (Περού) 10
 • Γκρεγκόρτζ Λάτο (Πολωνία) 10
 • Γκάρι Λίνεκερ (Αγγλία) 10
 • Χέλμουτ Ραν (Δυτική Γερμανία) 10
   


Αναλυτική Λίστα Με Όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα απο το 1930-2010


1ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ουρουγουάη, 1930) Νικητής Ουρουγουάη 4-2 Ιταλία
2ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιταλία, 1934) Νικητής Ιταλία 2-1 Τσεχοσλοβακία
3ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1938) Νικητής Ιταλία 4-2 Ουγγαρία
4ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία, 1950) Νικητής Ουρουγουάη 2-1 Βραζιλία
5ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ελβετία, 1954) Δυτ.Γερμανία 3-2 Ουγγαρία
6ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Σουηδία, 1958) Νικητής Βραζιλία 5-2 Σουηδία
7ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Χιλή, 1962) Νικητής Βραζιλία 3-1 Τσεχοσλοβακία
8ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αγγλία, 1966) Νικητής Αγγλία 4-2 Δυτ.Γερμανία
9ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1970) Νικητής Βραζιλία 4-1 Ιταλία
10ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 1974) Νικητής Δυτ.Γερμανία 2-1 Ολλανδία
11ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αργεντινή, 1978) Νικητής Αργεντινή 3-1 Ολλανδία
12ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ισπανία, 1982) Νικητής Ιταλία 3-1 Δυτ.Γερμανία
13ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1986) Νικητής Αργεντινή 3-2 Δυτ.Γερμανία
14ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιταλία, 1990) Νικητής Δυτ.Γερμανία 1-0 Αργεντινή
15ο Παγκόσμιο Κύπελλο (ΗΠΑ, 1994) Νικητής Βραζιλία 0-0 (3-2π) Ιταλία
16ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1998) Νικητής Γαλλία 3-0 Βραζιλία
17ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιαπωνία - Νότιος Κορέα, 2002) Νικητής Βραζιλία 2-0 Γερμανία
18ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 2006) Νικητής Ιταλία 1-5 (5-3π) Γαλλία
19ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Νότιος Αφρική, 2010) Νικητής Ισπανία 1-0(παρ) Ολλανδία
20ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία 2014)

Πηγη:wikipedia.org & djxalaros

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1930150px-Uruguay_1930_World_Cup.jpgarrow_1.jpg
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 - ή Μουντιάλ της Ουρουγουάης - ήταν η παρθενική διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Διεξήχθη στην Ουρουγουάη από τις 13 έως τις 30 Ιουλίου 1930 με συμμετοχή δεκατριών αμερικανικών και ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της διοργανώτριας, επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής με 4-2. Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο με την πλειονότητα των αγώνων να διεξάγονται στο στάδιο «Εστάντιο Σεντενάριο» (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας) το οποίο χτίστηκε για αυτό τον σκοπό.


arrow_1.jpg
Στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο συμμετείχαν συνολικά δεκατρείς ομάδες, επτά από την Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από την Βόρεια Αμερική. Ο λόγος της μικρής συμμετοχής Ευρωπαϊκών ομάδων ήταν η μεγάλη διάρκεια και το μεγάλο κόστος του ταξιδιού. Οι ομάδες που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους με τον πρώτο του κάθε ομίλου να προκρίνεται στα ημιτελικά του θεσμού. Οι πρώτοι αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν οι αναμετρήσεις της Γαλλίας με το Μεξικό και των ΗΠΑ με το Βέλγιο που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και έληξαν 4-1 και 3-0 υπέρ της Γαλλίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα. Ο Γάλλος Λισιέ Λοράντ πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων. Πρώτοι στους ομίλους τους τερμάτισαν οι: Αργεντινή, Ουρουγουάη, ΗΠΑ και Γιουγκοσλαβία και προκρίθηκαν απευθείας στα ημιτελικά. Στον τελικό η Ουρουγουάη επικράτησε της Αργεντινής με σκορ 4-2, παρουσία 93.000 θεατών και έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που κατέκτησε παγκόσμιο κύπελλο.


Ανάθεση - Συμμετοχές800px-1930_world_cup.pngarrow_1.jpg
Πέντε κράτη ζήτησαν να φιλοξενήσουν το πρώτο Μουντιάλ: Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία και Ουρουγουάη. Εξαρχής η υποψηφιότητα της τελευταίας φαινόταν ισχυρότερη - είχε κατακτήσει τα δύο τελευταία ολυμπιακά τουρνουά, άρα ήταν «ντε φάκτο» παγκόσμια πρωταθλήτρια, αναλάμβανε την κάλυψη των εξόδων για τους συμμετέχοντες, υποσχόταν να ανεγείρει ένα νέο σύγχρονο στάδιο, ενώ επιπλέον το 1930 θα συμπλήρωνε 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Τελικά οι τέσσερις ευρωπαίοι υποψήφιοι απέσυραν τις αιτήσεις τους και η διοργάνωση κατέληξε στη λατινοαμερικανική χώρα.


arrow_1.jpg
Η ΦΙΦΑ απέστειλε πρόσκληση σε όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν στο κύπελλο. Σύντομα οκτώ αμερικανικές ομοσπονδίες ανταποκρίθηκαν: Αργεντινή, Βραζιλία, Βολιβία, Χιλή, Μεξικό, Παραγουάη, Περού και Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, οι διαθέσεις ήταν αρνητικές. Έως τις 28 Φεβρουαρίου 1930, όταν έληγε η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής, καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιθυμούσε να στείλει την ομάδα της σε ένα τόσο μακρινό ταξίδι, το οποίο με τα τότε μεταφορικά μέσα διαρκούσε ολόκληρες εβδομάδες.Ακόμα και στη Γαλλία που διέθετε τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, η ομοσπονδία δεν πειθόταν να εγκρίνει τη συμμετοχή. Στην αδιαφορία προσέκρουσε επίσης μία προσπάθεια της Ουρουγουάης να προσκαλέσει κατ' εξαίρεση τις τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες, οι οποίες δεν ήταν μέλη της ΦΙΦΑ


arrow_1.jpg
Μπροστά στον κίνδυνο να μεταβληθεί η διοργάνωση από παγκόσμια σε αμερικανική, οι προθεσμίες παρατάθηκαν και ο Ριμέ ξεκίνησε να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Tέσσερα κράτη ενέδωσαν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ρουμανίας που συμμετείχε με προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Καρόλου Β' και αφού εγγυήθηκε ο ίδιος στους ποδοσφαιριστές, ότι δεν θα απολύονταν από τις εργασίες τους λόγω της μακρόχρονης απουσίας τους.


arrow_1.jpg
Έτσι στα μέσα Ιουνίου η Εθνική Ρουμανίας απέπλευσε με το ατμόπλοιο Conte Verde από τη Γένοβα[ - το πλοίο έφθασε στην Ουρουγουάη στις 4 Ιουλίου, αφού πρώτα είχε περάσει από τη νότια Γαλλία, όπου ανέβηκαν η γαλλική ομάδα μαζί με το Ριμέ, το τρόπαιο και τρεις διαιτητές, από τη Βαρκελώνη όπου παρέλαβε την Εθνική Βελγίου, και από το Ρίο ντε Τζανέιρο όπου επιβιβάσθηκαν οι Βραζιλιάνοι. Η τέταρτη ευρωπαϊκή αποστολή, οι Γιουγκοσλάβοι, πήγε σιδηροδρομικώς στη Μασσαλία, όπου επιβιβάσθηκε στο ταχυδρομικό ατμόπλοιο Florida.


Γήπεδα250px-Stad_de_centario_uruguay1930_montearrow_1.jpg
Οι αγώνες φιλιξενήθηκαν σε τρία γήπεδα τα οποία βρίσκονταν όλα στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο. Οι περισσότεροι αγώνες έγιναν στο νεότευκτο Estadio Centenario (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας), χωρητικότητας 93.000 θέσεων. Το Σεντενάριο που κατασκευάστηκε για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ξεκίνησε να κτίζεται τον Φεβρουάριο του 1930. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 15.000 περίπου εργάτες και δαπανήθηκαν 1.000.000 πέσος. Ολοκληρώθηκε μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Η χωρητικότητά του αρχικά ήταν 100.000 θέσεις αλλά μειώθηκε σε 93.000 για λόγους ασφαλείας. Ονομάστηκε «Στάδιο της Εκατονταετηρίδας» γιατί την χρονιά αυτή οι Ουρουγουανοί γιόρταζαν τα 100 χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή τους. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης χρησιμοποιήθηκαν επίσης δύο μικρότερα γήπεδα του Μοντεβιδέο, το Ποσίτος (Estadio Pocitos), έδρα της ομάδας Πενιαρόλ και το Παρκ Σεντράλ (Estadio Parque Central), έδρα της ομάδας Νατιονάλ.


Αγώνεςarrow_1.jpg
Οι 13 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κληρώνονταν δύο ευρωπαϊκές ομάδες στον ίδιο όμιλο. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο Μοντεβιδέο αφού είχαν καταφτάσει όλες οι ομάδεςΟ πρώτος κάθε ομίλου προκρινόταν στην ημιτελική φάση. Οι πρώτοι αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν οι αναμετρήσεις της Γαλλίας με το Μεξικό και των ΗΠΑ με το Βέλγιο που διεξήχθησαν ταυτόχρονο στις 13 Ιουλίου, στο στάδιο Ποσίτος και στο στάδιο Γκράντ σεντράλ αντίστοιχα. Ο Γάλλος Λισιέ Λοράντ πέτυχε το πρώτο γκολ της διοργάνωσης και γενικότερα το πρώτο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου.


1ος όμιλος

arrow_1.jpg
Ο πρώτος όμιλος ήταν ο μοναδικός στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις ομάδες: η Αργεντινή, η Χιλή, η Γαλλία και το Μεξικό. Στον πρώτο αγώνα του ομίλου που διεξήχθη, που ήταν και ένας από τους δύο πρώτους της διοργάνωσης, η Γαλλία επικράτησε του Μεξικού με σκορ 4-1. Στον αγώνα αυτόν σημειώθηκε το πρώτο γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων από τον Γάλλο Λισιέ Λοράντ. Μετά το Μεξικό η Γαλλία αντιμετώπισε την Αργεντινή. Στο δέκατο λεπτό του αγώνα τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας της Γαλλίας Τεπό και επειδή δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές η Γαλλία συνέχισε το παιχνίδι με δέκα παίκτες. Την θέση του τερματοφύλακα για τα υπόλοιπα λεπτά πήρε ο μέσος Σαντρέλ. Η Αργεντινή επικράτησε τελικά με 1-0 με γκολ του Μόντι στο 81ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ.[Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από το λάθος του διαιτητή να σφυρίξει την λήξη του αγώνα έξι λεπτά νωρίτερα σταματώντας προσπάθεια της Γαλλίας να ισοφαρίσει. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των Γάλλων παικτών το παιχνίδι ξανάρχισε. Στον άλλο αγώνα η Χιλή επικράτησε του Μεξικού εύκολα με 3-0.


arrow_1.jpg
Στον δεύτερο αγώνα της Αργεντινής στο τουρνουά οπού αντιμετώπισε το Μεξικό, δόθηκε το πρώτο πέναλτι στην διοργάνωση. Στον ίδιο αγώνα ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Στάμπιλε ο οποίος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης σημείωσε χατ τρικ το οποίο θεωρούταν από την ΦΙΦΑ το πρώτο χατ τρικ της διοργάνωσης μέχρι το 2006, οπότε και αποδόθηκε τελικά στον Αμερικανό Πείτνοντ. Η Αργεντινή επικράτησε του Μεξικού με το επιβλητικό 6-3 παρά την απουσία του αρχηγού της Μανουέλ Φερέιρα, ο οποίος είχε επιστρέψει στο Μπουένος Άιρες για να δώσει εξετάσεις στις νομικές σπουδές.Στους άλλους δύο αγώνες του ομίλου η Χιλή επικράτησε της Γαλλίας με 1-0 και η Αργεντινή της Χιλής με 3-1. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Αργεντινή που προκρίθηκε στα ημιτελικά.


2ος όμιλος

arrow_1.jpg
Στον δεύτερο όμιλο συμμετείχαν η Βραζιλία, η Βολιβία και η Γιουγκοσλαβία. Μεγάλο φαβορί του ομίλου ήταν η Βραζιλία. Παρόλα αυτά ξεκίνησε με ήττα από την Γιουγκοσλαβία με 2-1.Η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου ήταν η Βολιβία. Πηγαίνοντας στο παγκόσμιο κύπελλο δεν είχε ποτέ προηγμένος κερδίσει έναν διεθνή αγώνα. Συμμετείχε στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο δηλώνοντας απλά συμμετοχή και για να τιμήσει τους οικοδεσπότες φορούσε φανέλες με τυπωμένα γράμματα τα οποία σχημάτιζαν την φράση Viva Uruguay, όταν οι παίκτες στέκονταν σε μία σειρά.Η Βολιβία ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια που έδωσε με σκορ 4-0. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Γιουγκοσλαβία η οποία σημείωσε δύο νίκες στους δύο αγώνες που έδωσε.


3ος όμιλος

arrow_1.jpg
Στον τρίτο όμιλο συμμετείχε η οικοδέσποινα Ουρουγουάη μαζί με το Περού και την Ρουμανία. Στον εναρκτήριο αγώνα του ομίλου η Ρουμανία επιβλήθηκε του Περού με σκορ 3-1. Αυτός ο αγώνας είχε την μικρότερη προσέλευση κόσμου στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων καθώς τον αγώνα τον παρακολούθησαν μόλις 300 θεατές.


arrow_1.jpg
Η Ουρουγουάη, αν και οικοδέσποινα δεν έπαιξε στο ξεκίνημα της διοργάνωσης αλλά καθυστέρησε πέντε μέρες να δώσει τον πρώτο της αγώνα περιμένοντας να ολοκληρωθεί το στάδιο Σεντενάριο. Το νέο στάδιο φιλοξένησε όλους τους αγώνες της Ουρουγουάης στην διοργάνωση. Η ομάδα της Ουρουγουάης πραγματοποίησε προετοιμασία τεσσάρων εβδομάδων κατά την διάρκεια της οποίας δεν επιτρεπόταν στους παίκτες να απομακρυνθούν από τον χώρο διαμονής της ομάδας. Ο τερματοφύλακας Ανδρέ Μαζάλι αποβλήθηκε από την ομάδα γιατί έσπασε την απαγόρευση και επισκέφτηκε την σύζυγό του.Στους δύο αγώνες που έδωσε η Ουρουγουάη επιβλήθηκε 1-0 του Περού και 4-0 της Ρουμανίας και τερμάτισε πρώτη στον όμιλο κερδίζοντας την συμμετοχή της στα ημιτελικά της διοργάνωσης.


4ος όμιλος

arrow_1.jpg
Στον τέταρτο όμιλο συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Παραγουάη και το Βέλγιο. Οι Αμερικανοί επικράτησαν των δύο αντιπάλων τους κερδίζοντας και στα δύο παιχνίδια με σκορ 3-0. Η εύκολη νίκη μάλιστα απέναντι στο Βέλγιο ήταν απροσδόκητη και ο τύπος της εποχής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα έκπληξη.Οι Βέλγοι διαμαρτύρονταν για το δεύτερο γκολ των Αμερικανών θεωρώντας το ως Οφσάιντ Στην νίκη των Αμερικανών απέναντι στην Παραγουάη σημειώθηκε και το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων από τον Μπερτ Πείτνοντ. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2006 η ΦΙΦΑ θεωρούσε πως το πρώτο χατ-τρικ άνηκε στον Αργεντινό Γκιγιέρμο Στάμπιλε αλλά αναγνώρισε το λάθος της και απέδωσε την συγκεκριμένη πρωτιά στον Πείτνοντ.Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου που ήταν αδιάφορος βαθμολογικά αφού οι ΗΠΑ είχαν ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση η Παραγουάη επικράτησε του Βελγίου με σκορ 1-0.


Ημιτελικοί

arrow_1.jpg
Η ημιτελική φάση αποδείχθηκε για την Αργεντινή και την Ουρουγουάη ευκολότερη από τους ομίλους, αφού συνέτριψαν Αμερικανούς και Γιουγκοσλάβους αντίστοιχα με το ίδιο σκορ (6-1). Στον αγώνα της Αργεντινής με τις ΗΠΑ το πρώτο ημίχρονο έληξε 1-0 υπέρ της Αργεντινής ενώ στο δεύτερο διαμορφώθηκε το τελικό 6-1[31]. Ο άλλος ημιτελικός μεταξύ Ουρουγουάης και Γιουγκοσλαβίας έληξε 2-1 στο πρώτο ημίχρονο υπέρ της Ουρουγουάης ενώ στο δεύτερο η Ουρουγουάη σημείωσε άλλα τέσσερα γκολ φτάνοντας στο εντυπωσιακό 6-1. Από πλευράς Ουρουγουάης χατ-τρικ σημείωσε ο επιθετικός της Πέδρο Σέα.Στον πρώτο λοιπόν τελικό παγκοσμίου κυπέλλου, προκρίθηκαν οι δύο γειτονικές χώρες που επιπλέον είχαν «ανοικτούς λογαριασμούς» από τον τελικό της Ολυμπιάδας του '28.


Τελικός

arrow_1.jpg
Στον τελικό του 1ου πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου έφτασαν η Ουρουγουάη και η Αργεντινή. Η επικείμενη αναμέτρηση ξεσήκωσε κύμα φανατισμού και στις δύο πλευρές του Ρίο ντε λα Πλάτα (ο ποταμός που χωρίζει την Αργεντινή από την Ουρουγουάη). Τα δέκα πορθμεία που έκαναν τη διαδρομή Μπουένος Άιρες-Μοντεβιδέο αποδείχθηκαν λίγα για τους Αργεντινούς οπαδούς, οι οποίοι δοκίμαζαν να περάσουν απέναντι με κάθε πιθανό μέσο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10-15.000 το κατάφεραν, αλλά το λιμάνι του Μοντεβιδέο γέμισε με τόσα πλοία, που πολλοί δεν είχαν καν αποβιβασθεί όταν ξεκίνησε ο αγώνας.Εν τω μεταξύ στο στάδιο οι θύρες είχαν ανοίξει απ' τις 8 το πρωί, έξι ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη, και γινόταν έλεγχος για όπλα στους θεατές. Έως το μεσημέρι οι κερκίδες είχαν γεμίσει κυρίως από φανατισμένους Ουρουγουανούς - η επίσημη καταγραφή αναφέρει 93.000 εισιτήρια.


arrow_1.jpg
Παρόμοια ένταση υπήρχε στο διοικητικό παρασκήνιο. Οι δύο ομάδες διαφωνούσαν ακόμα και για την μπάλα του αγώνα, με τη ΦΙΦΑ να αποφασίζει πως στο πρώτο ημίχρονο θα έπαιζαν με αργεντίνικη, ενώ στο δεύτερο με ουρουγουανική.Ως διαιτητής ορίσθηκε ο Βέλγος Τζον Λάνγκενους, ο οποίος όμως αρνείτο πεισματικά έως και λίγες ώρες πριν την έναρξη, φοβούμενος για τη ζωή του. Μεταπείσθηκε μόνο όταν η ΦΙΦΑ του παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ανάμεσα στις οποίες και ένα πλοίο έτοιμο για άμεση αναχώρηση, στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να αποδράσει.


arrow_1.jpg
Τελικά ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:30 της 30ής Ιουλίου 1930. Η Ουρουγουάη σκόραρε γρήγορα, αλλά η Αργεντινή απάντησε με δύο γκολ και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη. Στο δεύτερο ημίχρονο η ροή του αγώνα άλλαξε: με τρία αναπάντητα γκολ και τελικό σκορ 4-2, οι Ουρουγουανοί έγιναν οι πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο ποδόσφαιρο.Η επόμενη ημέρα κηρύχθηκε εθνική εορτή στην Ουρουγουάη[34], ενώ στην Αργεντινή ένα οργισμένο πλήθος επιτέθηκε με πέτρες στο ουρουγουανικό προξενείο.


arrow_1.jpg
Όσον αφορά την τρίτη θέση, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε μικρός τελικός και νίκησε η Γιουγκοσλαβία με 3-1, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Άλλη φήμη υποστηρίζει πως προτάθηκε να γίνει τέτοιος αγώνας, αλλά οι Γιουγκοσλάβοι δεν συμμετείχαν επειδή ήταν οργισμένοι με τη διαιτησία του ημιτελικού (τους είχε ακυρωθεί γκολ στο 2-1).Πάντως στις στατιστικές της ΦΙΦΑ από το 1986 και μετά, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως τρίτες και η Γιουγκοσλαβία ως τέταρτη.Τελικός22px-Flag_of_Uruguay.svg.png Ουρουγουάη 4 – 2 Αργεντινή 22px-Flag_of_Argentina.svg.png
pb572i5x.png200px-Jules_Rimet_replica.jpgΠαγκόσμια πρωταθλήτρια 193075px-Flag_of_Uruguay.svg.png
Ουρουγουάη
(1ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 19341934_Football_World_Cup_poster.jpgarrow_1.jpg
Το παγκόσμιο κύπελλο του 1934 έγινε στη Ιταλία. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία στην παράταση με σκορ 2-1. Στο παγκόσμιο κύπελλο του 1934 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά προκριματική φάση με παρουσία 32 ομάδων. Στα τελικά της διοργάνωσης συμμετείχαν 16 ομάδες, οι περισσότερες από την Ευρώπη. Δεν συμμετείχε η κάτοχος του τροπαίου Ουρουγουάη, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση πολλών Ευρωπαϊκών ομάδων να ταξιδέψουν στην νότια Αμερική και να συμμετάσχουν στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο το οποίο φιλοξενούσε στην χώρα της.


Πόλεις που φιλοξένησαν τους αγώνες • Ρώμη
 • Φλωρεντία
 • Μπολώνια
 • Τζένοα
 • Μιλάνο
 • Νάπολη
 • Τεργέστη
 • ΤορίνοΑποτελέσματαdqykr5q4.pngΤελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1934
22px-Flag_of_Italy.svg.png Ιταλία 2 – 1 Τσεχοσλοβακία 20px-Flag_of_Czechoslovakia.svg.pngΠαγκόσμια πρωταθλήτρια 193475px-Flag_of_Italy.svg.png

Ιταλία
(1ος τίτλος)
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 19381938_Football_World_Cup_poster.jpgarrow_1.jpg
Το παγκόσμιο κύπελλο του 1938 έγινε στη Γαλλία. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία για δεύτερη συνεχόμενη φορά νικώντας στον τελικό την Ουγγαρία με σκορ 4-2. Στα τελικά της διοργάνωσης συμμετείχαν 16 ομάδες από τις οποίες απέμειναν τελικά 15 λόγω της αποχώρησης της Αυστρίας η οποία εν τω μεταξύ είχε προσαρτηθεί στην ναζιστική Γερμανία. Η Αγγλία που κλήθηκε να αντικαταστήσει την Αυστρία αρνήθηκε με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο κύπελλο να διεξαχθεί με 15 ομάδες.


Πόλεις που φιλοξένησαν τους αγώνες • Αντίμπ
 • Μπορντώ
 • Χάβρη
 • Λιλ
 • Λυών
 • Μασσαλία
 • Παρίσι
 • Ρεμς
 • Στρασβούργο
 • ΤουλούζηΑποτελέσματαwinkj98u.png

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 193822px-Civil_Ensign_of_Hungary.svg.png Ουγγαρία 2 – 4 Ιταλία 22px-Flag_of_Italy.svg.png
Παγκόσμια πρωταθλήτρια 193875px-Flag_of_Italy.svg.png

Ιταλία
(2ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1950WorldCup1950logo.jpgarrow_1.jpg
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 ήταν η 4η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Βραζιλία από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου. Επίσης ήταν η πρώτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος απέτρεψε παρόμοια διοργάνωση Κυπέλλου για 12 χρόνια. Επίσης ήταν η μόνη διοργάνωση που ο νικητής δεν καθορίστηκε μετά από την διαδικασία ενός μονού τελικού. Για σκοπούς αρχείου θεωρείται σαν τελικός της διοργάνωσης ο αγώνας της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη που ήταν ο τελευταίος αγώνας του ομίλου με τις 4 φιναλίστ.


Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg
Δεν υπήρξε επιλογή διοργανωτή με τον γνωστό τρόπο της ψηφοφορίας αφού μόνο η Βραζιλία εκδήλωσε ενδιαφέρον λόγω και της έλλειψης υποδομών για πολλές χώρες μετά τον πενταετή Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βραζιλία που βγήκε από τον πόλεμο χωρίς μεγάλες απώλειες είχε την υποδομή για την διοργάνωση τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Προκριματικάarrow_1.jpg
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950 συμμετείχαν 34 εθνικές ομάδες και αγωνίστηκαν για τις 13 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Ιταλία και την οικοδέσπινα Βραζιλία. Στην αρχή ήταν προγραμματισμένο να δοθούν 16 θέσεις για το τουρνουά αλλα λόγο της αποχώρησης της Σκωτίας, Τουρκίας και Ινδίας η ΦΙΦΑ αποφάσισε να μην αντικαταστήσεις τις ομάδες και να περιορίσεις τις θέσεις σε 13 αντιλαμβανόμενη την δυσκολία να βρει εθνικές ομάδες μετά την εξαθλίωση (οικονομική και μη) που προκάλεσε ο πόλεμος.


Οι ομάδεςarrow_1.jpg
Οι 13 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1950 είναι οι εξής
Βόρεια Αμερική (CONCACAF)
 • Μεξικό
 • ΗΠΑΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Ουρουγουάη
 • Βραζιλία
 • Χιλή
 • Βολιβία
 • ΠαραγουάηΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Ιταλία
 • Ισπανία
 • Σουηδία
 • Ελβετία
 • ΓιουγκοσλαβίαΣτάδιαarrow_1.jpg
Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν σε 6 πόλεις τις Βραζιλίας.


 • Μπέλο Χοριζόντε --- Στάδιο Ιντιπεντένσια
 • Κουριτίμπα --- Στάδιο Βίγια Καπανέμα
 • Πόρτο Αλέγκρε --- Στάδιο ντος Ουκάλιπτος
 • Ρεσίφε --- Στάδιο Ίλχα ντο Ρετίρο
 • Ρίο ντε Τζανέιρο --- Στάδιο Μαρακανά
 • Σάο Πάολο --- Στάδιο ντο Πακαέμπου1η Φάση Ομίλωνw9baxwzx.png
Τελικός Γύροςm9cllgx4.pngΠαγκόσμιος Κυπελλούχος 1950:


50px-Flag_of_Uruguay.svg.png Ουρουγουάη (2ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1954WorldCup1954logo.jpgarrow_1.jpg
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 ήταν η 5η διοργάνωση και διεξήχθη στην Ελβετία από της 16 Ιουνίου μέχρι της 4 Ιουλίου


Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg
H απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 πάρθηκε στις 26 Ιουλίου 1946 στην Πόλη του Λουξεμβούργου την ίδια μέρα όπου αποφασίστηκε ο διοργανωτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Ο λόγος της επιλογής της Ελβετίας ως οικοδέσποινα του Μουντιάλ του 1954 έγινε λόγο του ότι το 1954 η ΦΙΦΑ θα γιόρταζε τα 50άχρονα της και θεώρησαν ότι το καλύτερο θα ήταν η διοργάνωση να γίνει στην έδρα της διοργανώτριας αρχήςΠροκριματικάarrow_1.jpg
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 συμμετείχαν 45 ομάδες. Στην συνέχεια η ΦΙΦΑ αρνήθηκε την συμετοχή 7 εθνικών ομάδων και έμειναν 37 ομάδες για την διεκδίκηση των 14ων θέσεων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Ουρουγουάη και την διοργανώτρια Ελβετία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Τουρκία, η Νότια Κορέα και η Σκοτία.


Οι ομάδες
Βόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Ουρουγουάη
 • ΒραζιλίαΑσία (AFC)

 • Νότια ΚορέαΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Αυστρία
 • Βέλγιο
 • Τσεχοσλοβακία
 • Γαλλία
 • Ουγγαρία
 • Ιταλία
 • Σκωτία
 • Δυτική Γερμανία
 • Τουρκία
 • Γιουγκοσλαβία
 • ΕλβετίαΣτάδια • Βασιλεία --- Σέντ Γίακομπ Στάδιο --- Χωρητικότητα: 51,500
 • Βέρνη --- Γόνκφορντ Στάδιο --- Χωρητικότητα: 64,000
 • Γενεύη --- Τσάρμαϊλς Στάδιο --- Χωρητικότητα: 27,000
 • Λωζάνη --- Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές --- Χωρητικότητα: 50,000
 • Λουγκάνο --- Κορναέδο Στάδιο --- Χωρητικότητα: 15,000
 • Ζυρίχη --- Χάρντρουμ --- Χωρητικότητα: 27,500Φάση Ομίλων1ος Όμιλος


t4aw9w8o.png2ος Όμιλος


dxpvpkos.png3ος Όμιλος


iuencqd9.png4ος Όμιλος


oov9hn5y.png
Πορεία προς τον τελικό36vldngz.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 195422px-Flag_of_Germany.svg.png Δυτική Γερμανία 3 – 2 Ουγγαρία 22px-Civil_Ensign_of_Hungary.svg.pngvvhulvta.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1954:50px-Flag_of_Germany.svg.png

Δυτική Γερμανία (1ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1958WorldCup1958logo.jpgarrow_1.jpg
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ήταν η 6η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Σουηδία από της 8 Ιουνίου μέχρι της 29 Ιουνίου. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε την εμφάνιση του ο τότε άγνωστος Πελέ


Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg
Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 πάρθηκε στις 23 Ιουνίου 1950 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ενδιαφέρον για να αναλάβει την διοργάνωση υπήρξε μόνο από την Σουηδία και για αυτό τον λόγο ανάλαβε την διοργάνωση χωρίς ανθυποψήφιο.


Προκριματικάarrow_1.jpg
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 συμμετείχαν 56 ομάδες με πολλές ομάδες όμως να αποχωρούν από τα προκριματικά χωρίς να αγωνιστούν σε κανένα παιχνίδι πράγμα σύνηθες για την εποχή εκείνη. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Δυτική Γερμανία και την διοργανώτρια Σουηδία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Βόρεια Ιρλανδία η Ουαλία και η Σοβιετική Ένωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι προκρίθηκαν και οι 4 εθνικές ομάδες που αποτελούν την Μεγάλη Βρετανία.


Οι ομάδεςarrow_1.jpg
Οι 16 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1958 είναι οι εξήςΒόρεια Αμερική (CONCACAF)
 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • ΠαραγουάηΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Αυστρία
 • Τσεχοσλοβακία
 • Γαλλία
 • Ουγγαρία
 • Βόρεια Ιρλανδία
 • Σκωτία
 • ΕΣΣΔ
 • Δυτική Γερμανία
 • Σουηδία
 • Ουαλία
 • ΓιουγκοσλαβίαΣτάδιαr9plfg68.png
Φάση Ομίλων1ος Όμιλος


3hba6vha.png2ος Όμιλος


8u26viiw.png3ος Όμιλος


bclglgh7.png4ος Όμιλος


hwnrxtqf.png
Πορεία προς τον τελικόuhqyclh7.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 195820px-Flag_of_Sweden.svg.png Σουηδία 2 – 5 Βραζιλία 22px-Flag_of_Brazil.svg.pngz3qgmkel.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1958:50px-Flag_of_Brazil.svg.png

Βραζιλία (1ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1962WorldCup1962logo.jpgarrow_1.jpg
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 ήταν η 7η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Χιλή από της 30 Μαιού μέχρι της 17 Ιουνίου.


Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg
Μετά απο 12 χρόνια η διοργάνωση διεξήχθηκε σε Νοτιο Αμερικάνικη χώρα (τελευταία φορα ηταν το Παγκόσμιο Κύπελλου του 1950 που διεξήχθη στην Βραζιλία). Για την διοργάνωση του 1962 δήλωσαν ενδιαφέρον 3 χώρες. Οι 3 χώρες ήταν η Αργεντινή, Δυτική Γερμανία και η Χιλή. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας η Δυτική Γερμανία απέσυρε την υποψηφιότητα της. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Λισαβόνα της Πορταγαλίας η Χιλη κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους ψήφους και την διοργάνωση.Αποτελέσματα ψηφοφορίας

 • Χιλή 32
 • Αργεντινή 11
Προκριματικάarrow_1.jpg
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962 συμμετείχαν 56 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την οικοδέσπινα Χιλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγο της ιδιομορφίας των προκριματικών μονο το Μεξικο προκρίθηκε απο τις ηπείρους Βορεια και Κεντρική Αμερική, Αφρική, Ασία και Οκεανία κάνοντας έτσι το Παγκόσμιο Κύπελλο να μοιάζει σε Διηπειρωτικό Κύπελλο με δύο μόλις ηπείρους να διαγωνίζονται για το τρόπαιο του Παγκόσμιου Προταθλητή Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Βουλγαρία και η Κολομβία.


Οι ομάδες
Βόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Ουρουγουάη
 • Χιλή
 • ΚολομβίαΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Βουλγαρία
 • Τσεχία
 • Ουγγαρία
 • Ιταλία
 • Ισπανία
 • Σουηδία
 • ΕΣΣΔ
 • Δυτική Γερμανία
 • ΓιουγκοσλαβίαΣτάδια • Αρίκα --- Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν --- Χωρητικότητα: 17,786
 • Ρανκαγκουά --- Στάδιο Ελ Τενιέντε --- Χωρητικότητα: 18,000
 • Σαντιάγο --- Στάδιο Νασιονάλ --- Χωρητικότητα: 66,660
 • Βίνα ντελ Μάρ --- Στάδιο Σαουσαλίτο --- Χωρητικότητα: 18,037Φάση Ομίλων1ος Όμιλος


rzmnalw8.png2ος Όμιλος


98paahhy.png3ος Όμιλος


qhjjtnjq.png4ος Όμιλος


jh8k6dhh.png
Πορεία προς τον τελικόhaxfy7p5.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 196220px-Flag_of_Brazil.svg.png Βραζιλία 3 – 1 Τσεχοσλοβακία 20px-Flag_of_Czechoslovakia.svg.png6fjv9kly.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1962:50px-Flag_of_Brazil.svg.png

Βραζιλία (2ος τίτλος)
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1966WorldCup1966logo.jpg
arrow_1.jpg Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1966 διεξήχθη για πρώτη φορά στην Αγγλία, καθώς με την συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από τη δημιουργία της σύγχρονης έκδοσης του ποδοσφαίρου, η FIFA έκρινε ότι η διοργάνωση έπρεπε να γίνει στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο.

arrow_1.jpg Πρόεδρος της FIFA ήταν τότε ο σερ Στάνλεϊ Ράους, που έλαβε τα μέτρα του ώστε να ευνοηθεί η εθνική ομάδα της πατρίδας του. Η Αγγλία βρέθηκε σ'έναν εύκολο όμιλο κι ορίστηκε να δώσει όλους τους αγώνες της στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Ποτέ άλλοτε διοργανώτρια χώρα δεν έτυχε ανάλογης εύνοιας.

arrow_1.jpg Η διοργάνωση του 1966 πέρασε στην ιστορία για τα αμφισβητούμενα γκολ στον τελικό, για τον «Μαύρο Πάνθηρα» της Πορτογαλίας Εουσέμπιο και για τους «τρελούς» Βορειοκορεάτες. Παραλίγο επίσης η διοργάνωση να περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και για έναν ακόμα λόγο, όταν δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ κλάπηκε. Το ανακάλυψε λίγες μέρες αργότερα, σε έναν λονδρέζικο κήπο, ο «Πικλς», το σκυλάκι ενός καντηλανάφτη.

arrow_1.jpg Σίγουρα πάντως αυτό το Μουντιάλ δεν ήταν η διοργάνωση του Πελέ, τον οποίο οι Βούλγαροι κι οι Πορτογάλοι αμυντικοί φρόντισαν να σακατέψουν. Οι Πορτογάλοι όμως είχαν και τον Εουσέμπιο. Τον αποκαλούμενο και «Μαύρο Πάνθηρα», που με δύο προσωπικά γκολ τους οδήγησε στον θρίαμβο με 3-1 επί της προηγούμενης παγκόσμιας πρωταθλήτριας Βραζιλίας.

arrow_1.jpg Στο Μίντλεσμπρο, έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Η Βόρεια Κορέα με γκολ του Πακ Ντου Ικ, νίκησε 1-0 την Ιταλία αποκλείοντάς την από τον πρώτο γύρο. Αποδοκιμασίες, ειρωνίες και σάπια λαχανικά περίμεναν τους «Ατζούρι» στην πατρίδα τους. Οι Βορειοκορεάτες που ήταν και η παρθενική τους εμφάνιση σε Μουντιάλ, φάνηκαν ορεξάτοι και για νέα έκπληξη. Στον προημιτελικό προηγήθηκαν με 3-0 της Πορτογαλίας. Τότε ανέλαβε ο Εουσέμπιο που με 4 γκολ οδήγησε την ομάδα του στα ημιτελικά (5-3). Εκεί όμως, η Αγγλία, με δύο γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον πήρε την πρόκριση για τον τελικό (2-1). Αντίπαλός της, η Δυτική Γερμανία που είχε ξεπεράσει διαδοχικά την αντίσταση της Ουρουγουάης και της Σοβιετικής Ένωσης.


Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg Για την διοργάνωση του 1966 δήλωσαν ενδιαφέρον 3 χώρες. Οι 3 χώρες ήταν η Αγγλία, Δυτική Γερμανία και η Ισπανία. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας η Ισπανία απέσυρε την υποψηφιότητα της. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Ρώμη, η Αγγλία κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και να κερδίσει την διοργάνωση.

Αποτελέσματα ψηφοφορίας

 • Αγγλία 34
 • Δυτική Γερμανία 27Προκριματικάarrow_1.jpg Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 συμμετείχαν 74 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την Αγγλία ως διοργανώτρια χώρα. Στα προκριματικά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι χώρες της Αφρικής που μποϊκόταραν την διοργάνωση λόγω της απόφασης της ΦΙΦΑ να συμμετάσχουν σε κοινά προκριματικά με την Ασία και την Ωκεάνια όπου θα δικαιούνταν μόλις μία θέση και οι 3 ήπειροι μαζί. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Βόρεια Κορέα και η Πορτογαλία.

Οι ομάδες
Ασία (AFC),Ωκεανία (OFC) και Αφρική (CAF)

 • Βόρεια ΚορέαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Ουρουγουάη
 • ΧιλήΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Βουλγαρία
 • Γαλλία
 • Ουγγαρία
 • Ιταλία
 • Πορτογαλία
 • Ισπανία
 • Σουηδία
 • Δυτική ΓερμανίαΣτάδιαarrow_1.jpg Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 8 στάδια

hwxo4kuv.pngΦάση Ομίλων
1ος Όμιλος


heoxkf6x.png2ος Όμιλος


59cpl68v.png3ος Όμιλος


lqz4dpip.png4ος Όμιλος


9jlrv337.png
Πορεία προς τον τελικόk6hbjbb8.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966arrow_1.jpg Στον τελικό μπροστά σε 100.000 θεατές, στο Γουέμπλεϊ, ο Χάλερ άνοιξε το σκορ για τους Δυτικογερμανούς, αλλά 6 λεπτά αργότερα ο Τζεφ Χαρστ ισοφάρισε για την Αγγλία και στη συνέχεια ο Πίτερς έκανε το 2-1. Απέμεναν δευτερόλεπτα για το σφύριγμα της λήξης και το Γουέμπλεϊ σίγησε. Εκτέλεση φάουλ του Έμεριχ, κεφαλιά του Χελντ, προβολή του Βέμπερ και 2-2 για τη Δυτική Γερμανία. Για πρώτη φορά ύστερα από 32 χρόνια, ο τελικός θα κρινόταν στην παράταση. Η φάση του 101' έγραψε ιστορία. Από σουτ του Τζεφ Χαρστ, η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, αναπήδησε στη γραμμή του τέρματος των Δυτικογερμανών κι απομακρύνθηκε. Ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ δίστασε. Έτρεξε στον Σοβιετικό επόπτη Μπαχράμοφ που ανέλαβε την ευθύνη. Κατά τη γνώμη του, η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Η Αγγλία προηγήθηκε με 3-2. Χρόνια μετά, η ανάλυση της φάσης από ηλεκτρονικό υπολογιστή απέδειξε ότι ο μακαρίτης πλέον Μπαχράμοφ είχε κάνει λάθος. Οι Δυτικογερμανοί παραδόθηκαν κι ο Χαρστ έκανε το 4-2, για να γίνει ο πρώτος και μοναδικός ποδοσφαιριστής που πέτυχε τρία γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πανευτυχείς οι Άγγλοι διεθνείς παρέλαβαν από τα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ το βαρύτιμο έπαθλο. Όταν μελετήθηκε το βίντεο του τελικού για να πιστοποιηθεί κατά πόσο ήταν έγκυρο το τρίτο γκολ της Αγγλίας, διαπιστώθηκε ότι συζητήσιμη ήταν η εγκυρότητα και των τριών γκολ του Τζεφ Χαρστ! Το πρώτο γκολ το πέτυχε με κεφαλιά ύστερα από φάουλ που εκτελέστηκε τη στιγμή που ο διαιτητής τακτοποιούσε στο τείχος τους Δυτικογερμανούς παίκτες. Στο δεύτερο γκολ του, η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή της εστίας, ενώ το τρίτο του (και 4ο της Αγγλίας) σημειώθηκε σε μία στιγμή που έπρεπε να είχε διακοπεί ο αγώνας, αφού τρεις φίλαθλοι είχαν εισβάλει στο γήπεδο.

20px-Flag_of_England.svg.png Αγγλία 4 – 2 Δυτική Γερμανία 22px-Flag_of_Germany.svg.png6sys4wxc.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1966:50px-Flag_of_England.svg.png

Αγγλία (1ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970WorldCup1970logo.jpgarrow_1.jpg Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970 διεξήχθη στο Μεξικό και θεωρείται το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος. Ήταν το πρώτο Μουντιάλ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έγχρωμο με ήχο, μαγικό και λαμπρό, με τον Πελέ, τον Ριβελίνο, τον Τοστάο, τον Ζαϊρζίνιο και τον Γκέρσον στα καλύτερά τους. Η τηλεοπτική κάλυψη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους παίκτες, καθώς λόγω απαίτησης των καναλιών, πολλά ματς έγιναν κάτω από τη μεσημεριάτικη ζέστη, μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη.

arrow_1.jpg Πολλοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την ανάληψη της διοργάνωσης από το Μεξικό λόγω της αφόρητης ζέστης, του υψομέτρου και του αραιού οξυγόνου. Όλα αυτά όμως δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τους μεγάλους αρτίστες του ποδοσφαίρου, να αναδείξουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, ως το πιο θεαματικό και χορταστικό στην ιστορία του θεσμού. Τελείωσε με τον <<Βασιλιά>> Πελέ, στο απόγειο της δόξας του, να οδηγεί στον θρίαμβο την εθνική ομάδα της Βραζιλίας Το Μουντιάλ του Μεξικού πάντως εξελίχθηκε σε πανδαισία του ποδοσφαίρου με τους Βραζιλιάνους να μοιράζουν απλόχερα θέαμα και τους Δυτικογερμανούς να προσφέρουν χιτσκοκικά θρίλερ.

arrow_1.jpg Οι επικρατήσεις της <<σελεσάο>> επί της Τσεχοσλοβακίας (4-1), της Αγγλίας (1-0), της Ρουμανίας (3-2), του Περού (4-2) και της Ουρουγουάης (3-1) περιλάμβαναν φάσεις και γκολ που πέρασαν στην ανθολογία του αθλήματος. Όσο για τους Δυτικογερμανούς, στα προημιτελικά πήραν την εκδίκησή τους για τον χαμένο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 από την Αγγλία, στη Λεόν. Όμως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ κι ο Ούβε Ζέελερ ισοφάρισαν και, δύο λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης, ο Γκερντ Μύλερ τους έδωσε την πρόκριση. Στα ημιτελικά τους περίμενε η Ιταλία. Οι Δυτικογερμανοί την ισοφάρισαν στο 90' (1-1). Όμως, από βάρβαρο τάκλιν του Μπούρνιτς, ο Μπεκενμπάουερ έβγαλε τον ώμο του. Έτσι η παρουσία του στο γήπεδο, στη διάρκεια της παράτασης, ήταν τυπική. Ο Μύλερ έκανε το 2-1, ο Μπούρνιτς κι ο Ρίβα ανέτρεψαν το σκορ, ο Μύλερ σκόραρε και πάλι (3-3) αλλά, στο 110', ο Ριβέρα, με συρτό σουτ έδωσε στην Ιταλία την πρόκριση στον τελικό. Στη διάρκεια αυτού του θρίλερ, 23 κατάδικοι απέδρασαν από μεξικάνικη φυλακή εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι φύλακές τους είχαν απορροφηθεί από το θέαμα στην τηλεόραση.

arrow_1.jpg Στην Ιταλία, πέντε φίλαθλοι δεν άντεξαν τη συγκίνηση και πέθαναν από καρδιακή προσβολή. Η Βραζιλία και η Ιταλία είχαν κατακτήσει από δύο φορές στο παρελθόν το παγκόσμιο κύπελλο. Όποια από τις δύο νικούσε στον τελικό του <<Αζτέκα>>, θα έπαιρνε για πάντα στη χώρα της το ολόχρυσο αγαλματάκι. Ο τελικός εξελίχθηκε σε θρίαμβο της βραζιλιάνικης φαντασίας κι επιθετικότητας. Η <<σελεσάο>> νίκησε με 4-1. Στους παίκτες της επιφυλάχθηκε υποδοχή ηρώων στην πατρίδα τους. Τους περίμενε πριμ 20.000 δολαρίων για τον καθένα και πρόσκληση σε γεύμα στο προεδρικό μέγαρο, στην Μπραζίλια. Το βαρύτιμο τρόπαιο τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Από εκεί κλάπηκε, στις 20 Δεκεμβρίου του 1983 και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ πια.

Επιλογή Διοργανωτήarrow_1.jpg Για την διοργάνωση του 1970 δήλωσαν ενδιαφέρον 2 χώρες. Οι 2 χώρες ήταν η Αργεντινή και το Μεξικό. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στο Τόκιο της Ιαπωνία το Μεξικό κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους ψήφους και ανάλαβε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970.


Αποτελέσματα ψηφοφορίας

 • Μεξικό 56
 • Αργεντινή 32Προκριματικάarrow_1.jpg Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 συμμετείχαν 75 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Αγγλία και το Μεξικό ως διοργανώτρια χώρα. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν το Μαρόκο το Ισραήλ και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου

arrow_1.jpg Τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου σημαδεύτηκαν από τον επονομαζόμενο <<Πόλεμο του Ποδοσφαίρου>>. Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρα διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στα τελικά του Μουντιάλ, σε αγώνες μπαράζ. Καταπιεσμένα πάθη και μίση που επί δεκαετίες δίχαζαν αυτές τις δύο κεντροαμερικανικές χώρες ξέσπασαν. Η Ονδούρα νίκησε 1-0 στην έδρα της, αλλά έχασε με 3-0 στο Ελ Σαλβαδόρ. Το σκληρό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών συνοδεύτηκε από ταραχές και ξυλοδαρμούς των Σαλβαδοριανών μεταναστών στην Ονδούρα, για να εξελιχθεί σε αλυσίδα συνοριακών επεισοδίων. Η FIFA αποφάσισε να γίνει νέος αγώνας μπαράζ στο ουδέτερο Μεξικό. Το Ελ Σαλβαδόρ νίκησε με 3-2 και, την επόμενη μέρα, ο στρατός του εισέβαλε στην Ονδούρα! Μέσα σε 4 μέρες, 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6.000 τραυματίστηκαν κι άλλοι 100.000 έμειναν άστεγοι. Χρειάστηκε η εσπευσμένη δραστηριοποίηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για να δοθεί τέλος σ'αυτή την αιματοχυσία που αποκλήθηκε <<Πόλεμος του Ποδοσφαίρου>>.

Οι ομάδεςarrow_1.jpg Οι 16 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1970 είναι οι εξής.Αφρική (CAF)

 • ΜαρόκοΑσία (AFC) και Ωκεανία (OFC)

 • ΙσραήλΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Ελ Σαλβαδόρ
 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Περού
 • Βραζιλία
 • ΟυρουγουάηΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Ρουμανία
 • Βέλγιο
 • Βουλγαρία
 • Τσεχοσλοβακία
 • Ιταλία
 • Σουηδία
 • ΕΣΣΔ
 • Δυτική ΓερμανίαΣτάδιαarrow_1.jpg Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 5 στάδια

 • Γκουανταλαχάρα --- Στάδιο Χαλίσκο
 • Λεόν --- Στάδιο Νού Καμπ
 • Πόλη του Μεξικού --- Στάδιο Αζτέκα
 • Πουέμπλα --- Στάδιο Γκουαχτέμος
 • Τολούκα --- Στάδιο Νεμέσιο Ντίεζ
Φάση Ομίλων1ος Όμιλος


b3ce6ms4.png2ος Όμιλος


azr3sliu.png3ος Όμιλος


49qqddw2.png4ος Όμιλος


uvxs6i3o.png
Πορεία προς τον τελικόdggmxza7.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 197022px-Flag_of_Brazil.svg.png Βραζιλία 4 – 1 Ιταλία 22px-Flag_of_Italy.svg.png
liuwqcdp.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1970:50px-Flag_of_Brazil.svg.png

Βραζιλία (3ος τίτλος)
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1974

 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1974 ήταν η 10η διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Γερμανία από της 13 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Αυτή τη φορά το Μουντιάλ είχε ένα νέο τρόπαιο, το οποίο ονομαζόταν Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA. Το παλιό τρόπαιο Ζιλ Ριμέ είχε πλέον εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι έτσι με απόφαση της FIFA οι 16 εθνικές ομάδες, που έφτασαν στη Δυτική Γερμανία για την τελική φάση της διοργάνωσης θα αγωνίζονταν για αυτό το καινούργιο έπαθλο.
 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, ένα ολόχρυσο τρόπαιο 18 καρατίων που αναπαριστά δύο ποδοσφαιριστές να σηκώνουν τον πλανήτη Γη, ύψους 36 εκατοστών και βάρους 4,97 κιλών, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, Σίλβιο Γκατζανίκα. Ήταν σαφές ότι θα το κατακτούσε η ομάδα που θ' απέδιδε με τον καλύτερο τρόπο το λεγόμενο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», το οποίο έδρεπε δάφνες τότε στην Ευρώπη με ιδανικό εκφραστή του τον Άγιαξ. Με ηγέτη τον Γιόχαν Κρόιφ και κορμό τους συμπαίκτες του στον Άγιαξ, η Ολλανδία έδειξε ότι θα ήταν η διάδοχος της γερασμένης Βραζιλίας, από την οποία είχε αποσυρθεί ο Πελέ. Οι «οράνιε», με εντυπωσιακές εμφανίσεις και κάμποσες επιβλητικές νίκες (όπως το 2-0 επί της Ουρουγουάης, το 4-0 επί της Αργεντινής, το 2-0 επί της Βραζιλίας), προέλασαν μέχρι τον τελικό του Μονάχου.
 • Οι διοργανωτές Δυτικογερμανοί είχαν τη δική τους συνταγή. Ηγέτης ήταν ο «Κάιζερ» Φραντς Μπεκενμπάουερ και κορμός η Μπάγερν Μονάχου, που τότε διαδεχόταν τον Άγιαξ στη συλλογή Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης. Όμως, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, οι διεθνείς απείλησαν με αποχή όταν πληροφορήθηκαν ότι τα πριμ που είχαν τάξει Ιταλοί και Ολλανδοί στους παίκτες τους ήταν πολλαπλάσια από αυτά που τους είχε υποσχεθεί η δυτικογερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ο προπονητής τους, Χέλμουτ Σεν, άρχισε την αναζήτηση άλλων 22 ποδοσφαιριστών ώσπου χάρη στην ενωτική παρέμβαση του Μπεκενμπάουερ και νέες υποσχέσεις της Ομοσπονδίας, η τάξη αποκαταστάθηκε.
 • Οι Δυτικογερμανοί ξεκίνησαν διστακτικά, αλλά βελτιώθηκαν στη β'φάση, ξεπέρασαν τα εμπόδια Γιουγκοσλάβων και Σουηδών και στο κρίσιμο ματς που θα έδινε το εισιτήριο για τον τελικό αντιμετώπισαν την Πολωνία, την ομάδα των Ντέινα, Λάτο, Σάρμαχ που είχε κάνει την έκπληξη στα προκριματικά, αφήνοντας εκτός τελικής φάσης την Αγγλία, κι εκτός ημιτελικής φάσης την Ιταλία. Στο γήπεδο της Φρανκφούρτης, ο Πολωνός γκολκίπερ Τομαζέφσκι απέκρουσε πέναλτι του Χένες, ο Δυτικογερμανός ομόλογός του, Ζεπ Μάγερ, έκανε σωτήριες επεμβάσεις προ των Λάτο και Γκάντοχα και τελικά ήταν ο Γκερντ Μίλερ, εκείνος που έδωσε στους διοργανωτές τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό. 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974 συμμετείχαν 98 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την διοργανώτρια Δυτική Γερμανία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Ανατολική Γερμανία η Αϊτή η Αυστραλία και το Ζαίρ (σημερινό Κονγκό)


 

Οι ομάδες
Αφρική (CAF)

 • ΖαΐρΑσία (AFC) και Ωκεανία (OFC)

 • ΑυστραλίαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΑϊτήΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Ουρουγουάη
 • Βραζιλία
 • Αργεντινή
 • ΧιλήΕυρώπη (UEFA)

 • Δυτική Γερμανία
 • Σουηδία
 • Ολλανδία
 • Ιταλία
 • Ανατολική Γερμανία
 • Πολωνία
 • Βουλγαρία
 • Γιουγκοσλαβία
 • Σκωτία


 

Στάδια


 

 • Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 9 στάδια


 

y4k3sdzo.png


 

Φάση Ομίλων1η Φάση Ομίλων
 

 • Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία δεν είχαν συναντηθεί ποτέ σε διεθνείς αγώνες, ούτε καν σε φιλικούς. Η φιλοξενία της τελικής φάσης είχε εντείνει την ψυχροπολεμική σύγχυση, με τους Ανατολικογερμανούς να αντιτίθενται στη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου στο περικυκλωμένο Δυτικό Βερολίνο. Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο. Η Δυτική Γερμανία υπέκυψε στην πίεση στο Αμβούργο, ενώ η Ανατολική Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πέτυχε το μοναδικό γκολ με τον Γιούργκεν Σπάρβασερ. Ειρωνικά, η νίκη αυτή έσπρωξε τους Δυτικογερμανούς σε έναν ευκολότερο δεύτερο γύρο. Ο Σπάρβασερ, ο μεγαλύτερος ήρωας του ποδοσφαίρου στην Ανατολική Γερμανία, αυτομόλησε αργότερα στη Δύση. 

1ος Όμιλος


owv2kl7p.png


 

2ος Όμιλος


fl4xo6by.png


 

3ος Όμιλος


qi64zwyp.png


 

4ος Όμιλος


dwzif5is.png
2η Φάση Ομίλων
 

1ος Όμιλος


uhahjqrx.png


 

2oς Όμιλος


7bgqbglu.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974


 

 • Ογδόντα χιλιάδες θεατές, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου είδαν τους Ολλανδούς να κάνουν τη σέντρα. Άλλαξαν 14 φορές την μπάλα και κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κρόιφ από τον Χένες. Ουδείς Δυτικογερμανός είχε προλάβει να ακουμπήσει την μπάλα. Ο Νέεσκενς εκτέλεσε το πέναλτι και πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, η Ολλανδία έκανε το 1-0. Για πρώτη φορά είχε καταλογιστεί πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον συγκεκριμένο τελικό δεν θα ήταν το μοναδικό. Οι Ολλανδοί έδωσαν στους αντιπάλους τους χώρο και χρόνο για να ξεπεράσουν το σοκ.
 • Ο Φογκτς εξουδετέρωσε πλήρως τον Κρόιφ και με διασφαλισμένα τα νώτα τους, οι Δυτικογερμανοί άρχισαν να επιτίθενται κατά κύματα. Ο Χελτσενμπάιν ντριμπλάροντας μπήκε στον ολλανδική περιοχή. Ο Γιάνσεν τον ανέτρεψε. Νέο πέναλτι κι ο Μπράιτνερ ισοφάρισε 1-1. Η Δυτική Γερμανία συνέχισε στον ίδιο ρυθμό. Πλησίαζε η λήξη του ημιχρόνου. Ο Μπόνοφ ξέφυγε από δεξιά και σέντραρε, ο Γκερντ Μύλερ έκανε μάι στροφή γύρω από τον εαυτό του και σούταρε. Ήταν το 68ο και τελευταίο γκολ του με τη φανέλα της εθνικής. Το πιο πολύτιμο από όλα.
 • Στο δεύτερο ημίχρονο, οι απέλπιδες προσπάθειες των Ολλανδών σταμάτησαν μπροστά στον Ζεπ Μάγερ. Είκοσι χρόνια μετά τον θρίαμβο τον Φριτς Βάλτερ στην Ελβετία και δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το ολοκαίνουργιο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA βρέθηκε στα χέρια του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο «Κάιζερ» είχε αποκτήσει το στέμμα του. Το τρόπαιο αυτό το ξανασήκωσε 16 χρόνια αργότερα αλλά με την ιδιότητα του προπονητή. 

22px-Flag_of_the_Netherlands.svg.png Ολλανδία 1 – 2 Δυτική Γερμανία 22px-Flag_of_Germany.svg.png


 

9uoo5234.png


 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1974:50px-Flag_of_Germany.svg.png

Δυτική Γερμανία (2ος τίτλος)
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978


 

argentina-1978-world-cup-logo-design.jpg


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ήταν η 11η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Αργεντινή από τιν 1η Ιουνίου μέχρι τις 25 Ιουνίου. Το τρόπαιο το κατέκτησε η οικοδέσποινα Αργεντινή που νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση. Ήταν η πρώτη κατάκτηση για την Αργεντινή και η 5η κατάκτηση τροπαίου απο χώρα που διοργανώνει τους αγώνες.


 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978 πάρθηκε στις 6 Ιουλίου 1966 , 12 χρόνια πριν την πραγματοποίηση των αγώνων. Ο λόγος ήταν ότι αποφασίστηκε η επιλογή διοργανωτή και για τα Μουντιάλ του 1982 και 1974. Υποψήφιοι για τις διοργάνωση του 1978 ήταν το Μεξικό και η Αργεντινή. Λόγο του ότι το Μεξικό ανάλαβε την διοργάνωση του 1970 την διοργάνωση του 1978 ανάλαβε η Αργεντινή χωρίς ανθυποψήφιο.


 

Προκριματικά


 

 • Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978 συμμετείχαν 107 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Δυτική Γερμανία και την διοργανώτρια Αργεντινή. Έκπληξη προκάλεσαν ο αποκλεισμός της Αγγλίας, της Σοβιετικής Ένωσης, της Γιουγκοσλαβίας καθώς και της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσεχοσλοβακίας Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν το Ιράν και η Τυνησία.


 

Οι ομάδες
Αφρική (CAF)

 • ΤυνησίαΑσία (AFC) και Ωκεανία (OFC)

 • ΙράνΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΜεξικόΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Περού
 • Βραζιλία
 • ΑργεντινήΕυρώπη (UEFA)

 • Δυτική Γερμανία
 • Πολωνία
 • Ιταλία
 • Αυστρία
 • Ολλανδία
 • Γαλλία
 • Σουηδία
 • Σκωτία
 • Ισπανία
 • Ουγγαρία


 

Στάδια


 

 • Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 6 στάδια


 

ud2mq6no.png


 

Φάση Ομίλων1η Φάση Ομίλων
 

1ος Όμιλος


djlcju9j.png


 

2ος Όμιλος


yly3dud8.png


 

3ος Όμιλος


6tumyfmw.png


 

4ος Όμιλος


rav2utfh.png2η Φάση Ομίλων
 

1ος Όμιλος


vpamvff5.png


 

2ος Όμιλος


7sf8imp2.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978


 

22px-Flag_of_the_Netherlands.svg.png Ολλανδία 1 – 3 Αργεντινή 22px-Flag_of_Argentina.svg.png


 

le3u42xa.png 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1978:50px-Flag_of_Argentina.svg.png

Αργεντινή (1ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1982


 

spain.jpeg


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 ήταν η 12 διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Ισπανία από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου.Για πρώτη φορά στην διοργάνωση σημετείχαν 24 εθνικές ομάδες αφου στις προηγούμενες διοργανώσεις συμετείχαν μόνο 16 εθνικές. Το τρόπαιο το κατάκτησε η Ιταλία νικώντας την Δυτική Γερμανία με 3-1. Με αυτό το τρόπαιο η Ιταλία κατάφερε να ισοφαρίσει την Βραζιλία στις κατακτήσεις τροπαίων Παγκοσμίου Κυπέλλου.


 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982 πάρθηκε στις 6 Ιουλίου 1966 , 16 χρόνια πριν την πραγματοποίηση των αγώνων. Ο λόγος ήταν ότι αποφασίστηκε η επιλογή διοργανωτή και για τα Μουντιάλ του 1978 και 1974. Για τις διοργανώσεις του 1974 και 1982 δήλωσαν ενδιαφέρον η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία. Έτσι αποφασίστηκε χωρίς την διαδικασία κλήρωσης να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 η Γερμανία αποσύροντας την υποψηφιότητα της για την διοργάνωση του 1982 και την Ισπανία να αναλαμβάνει την διοργάνωση χωρίς ανθυποψήφιο.


 

Προκριματικά


 

 • Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982 συμμετείχαν 109 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 24 θέσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά αφού προηγουμένως υπήρχαν μόνο 16 εισιτήρια για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 24 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Αργεντινή και την διοργανώτρια Ισπανία. Έκπληξη προκάλεσε ο αποκλεισμός της φιναλίστ των 2 προηγουμένων Παγκοσμίων Κυπέλλων(1974 1978) Ολλανδία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν 5 εθνικές (Αλγερία, Καμερούν, Ονδούρα, Κουβέιτ και Νέα Ζηλανδία


 

Οι ομάδες


 

 • Οι 24 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1982 είναι οι εξής
Αφρική (CAF)

 • Αλγερία
 • ΚαμερούνΑσία (AFC) και Ωκεανία OFC

 • Κουβέιτ
 • Νέα ΖηλανδίαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Ελ Σαλβαδόρ
 • ΟνδούραΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Περού
 • Χιλή
 • Βραζιλία
 • ΑργεντινήΕυρώπη (UEFA)

 • Δυτική Γερμανία
 • Αυστραλία
 • Βέλγιο
 • Γαλλία
 • ΕΣΣΔ
 • Τσεχοσλοβακία
 • Ουγγαρία
 • Αγγλία
 • Γιουγκοσλαβία
 • Ιταλία
 • Σκωτία
 • Ισπανία
 • Βόρεια Ιρλανδία
 • Πολωνία


 

Στάδια


 

 • Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 17 στάδια


 

hpzktkyd.png 

Φάση Ομίλων1η Φάση Ομίλων
 

1ος Όμιλος


46jggl45.png


 

2ος Όμιλος


jft64euf.png


 

3ος Όμιλος


gvcjh3v9.png


 

4ος Όμιλος


d5oc7a79.png


 

5ος Όμιλος


8phesrwo.png


 

6ος Όμιλος


rjfph669.png2η Φάση Ομίλων
 

1ος Όμιλος


q8s7dzte.png


 

2ος Όμιλος


joyzqoog.png


 

3ος Όμιλος


kvlupzcx.png


 

4ος Όμιλος


38g3lgo2.png 

Πορεία προς τον τελικό


 

m7r79zca.png


 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982


 

22px-Flag_of_Italy.svg.png Ιταλία 3 – 1 Δυτική Γερμανία 22px-Flag_of_Germany.svg.png


 

htyy57um.png 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1982:50px-Flag_of_Italy.svg.png

Ιταλία (3ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1986

 • Το 1986 το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε το παγκόσμιο κύπελλο για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1970).Επιλογή διοργανωτή • Αρχικά η διοργάνωση ήταν να πραγματοποιηθεί στην Κολομβία αλλά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της και οι νονοί της κοκαϊνης της αφαίρεσαν το δικαίωμα. Δεύτερη επιλογή ήταν η Βραζιλία. Όμως,ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA,ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβαλάντζε, σαμποτάρισε την ανάληψη της διοργάνωσης λόγω προσωπικής έχθρας με τον πρόεδρο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας. Έτσι, τρίτη και οριστική επιλογή ήταν το Μεξικό. Ένα Μεξικό που, όπως και η Χιλή το 1962 δεχόταν τα τρομερά πλήγματα του εγκέλαδου. Παρ΄όλα αυτά, με δάνεια,διεθνείς δωρεές και αγώνα των Μεξικανών,κατάφερε να διοργανώσει για δεύτερη φορά τους αγώνες.Προκριματικά • Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986 συμμετείχαν 116 εθνικές ομάδες από 5 ηπείρους. Για πρώτη φορά εξασφάλισαν συμμετοχή στην τελική φάση ο Καναδάς η Δανία και το Ιράκ
Οι ομάδες • Οι 24 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1986 είναι οι εξήςΑφρική (CAF)

 • Αλγερία
 • ΜαρόκοΑσία (AFC)

 • Νότια Κορέα
 • ΙράκΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Μεξικό
 • ΚαναδάςΕυρώπη (UEFA)

 • Ιταλία
 • Πολωνία
 • Αγγλία
 • Βόρεια Ιρλανδία
 • Πορτογαλία
 • Δυτική Γερμανία
 • Γαλλία
 • Βουλγαρία
 • Ουγγαρία
 • Δανία
 • ΕΣΣΔ
 • Ισπανία
 • Βέλγιο
 • ΣκωτίαΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Ουρουγουάη
 • Παραγουάη
 • Βραζιλία
 • ΑργεντινήΑξιοσημείωτα γεγονότα • Από αυτή τη διοργάνωση,στην μνήμη μας έχουν μείνει πολλά πολλά γεγονότα: η απεργία των παικτών της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας, η συμμετοχή των ομάδων του Ιράκ και του Καναδά για πρώτη φορά και η αποβολή του Jose Batista της εθνικής Ουρουγουάης σε λιγότερο από ένα λεπτό στον αγώνα ενάντια στη Σκοτία (ένα ρεκόρ που παραμένει ακόμα!).
 • Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ και αρχηγός της Αργεντινής, οδήγησε την ομάδα του σε νίκη στα προημιτελικά ενάντια στην Αγγλία , πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ της εθνικής Αργεντινής. Στο 1-ο, ενώ χρησιμοποίησε το χέρι του, «δεν έγινε αντιληπτό» από το διαιτητή και έτσι το γκολ αυτό έμεινε γνωστό σαν «Το χέρι του Θεού», ενώ στο 2-ο διέσχισε το μισό γήπεδο περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δύο κράτη είχαν πόλεμο 4 χρόνια νωρίτερα για τα νησιά Φώκλαντ.
 • Η Δυτική Γερμανία νίκησε τη Γαλλία για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ημιτελικό και έχασε μόνο στον τελικό. Η Αργεντινή θριάμβευσε εναντίον της Δυτικής Γερμανίας με 3-2 σε ένα συναρπαστικό τελικό, μπροστά σε 115.000 θεατές στο στάδιο Azteca, στη Πόλη του Μεξικού.Γήπεδαnp3vmels.pngΦάση Ομίλων1ος Όμιλος


84jrajha.png2ος Όμιλος


24be24kk.png3ος Όμιλος


tihavbmd.png4ος Όμιλος


d837f49a.png5ος Όμιλος


l5llyr2j.png6ος Όμιλος


aa7isy2x.pngΒαθμολογία 3ων κάθε ομίλου

cevely7v.png


Πορεία προς τον τελικόn3852rmo.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 198620px-Flag_of_Argentina.svg.png Αργεντινή 3 – 2 Δυτική Γερμανία 20px-Flag_of_Germany.svg.pngd6rvon8n.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1986:50px-Flag_of_Argentina.svg.png

Αργεντινή (2ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1990


 

1990_Football_World_Cup_logo.svg


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ήταν η 14η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Ιταλία από τις 8 Ιουνίου με 8 Ιουλίου. Η Ιταλία είναι η 2η χώρα μετά το Μεξικό που διοργανώνει 2 φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο τελικό της διοργάνωσης πήγαν η Δυτική Γερμανία και η Αργεντινή με την Δυτική Γερμανία να αναδεικνύεται κυπελλούχος για 3η φορά στην ιστορία της.


 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Για την διοργάνωση του 1990 δήλωσαν ενδιαφέρον 4 χώρες. Οι 4 χώρες ήταν η Αγγλία, Ιταλία Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας η Ελλάδα και η Αγγλία απέσυραν την υποψηφιότητα τους. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Ελβετία η Ιταλία κατάφερε να μαζέψει τις 11 από τις 16 ψήφουςΑποτελέσματα ψηφοφορίας
 

 • Ιταλία 11
 • ΕΣΣΔ 5 

Προκριματικά


 

 • Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990 συμμετείιχαν 116 εθνικές ομάδες απο 5 Ηπείρους. Για πρώτη φορά εξασφάλισαν συμμετοχή στην τελική φάση , η Κόστα Ρίκα , η Ιρλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


 

Οι ομάδες


 

 • Οι 24 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ 1990 είναι οι εξής :Αφρική (CAF)

 • Καμερούν
 • ΑίγυπτοςΑσία (AFC)

 • Νότια Κορέα
 • Ηνωμένα Αραβικά ΕμιράταΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Κόστα Ρίκα
 • ΗΠΑΕυρώπη (UEFA)

 • Ρουμανία
 • Σουηδία
 • Αγγλία
 • ΕΣΣΔ
 • Αυστρία
 • Ολλανδία
 • Δυτική Γερμανία
 • Γιουγκοσλαβία
 • Σκωτία
 • Ισπανία
 • Ιρλανδία
 • Βέλγιο
 • Τσεχία
 • Ιταλία
   


Νότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Ουρουγουάη
 • Κολομβία
 • Βραζιλία
 • Αργεντινή
   


 

Στάδια


 

 • Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 12 στάδια


 

r2zpblql.png


 

Φάση Ομίλων


 

1oς-2ος ομιλος


8ev7duqb.png


 

3ος-4ος ομιλος


8jwcg85b.png


 

5ος-6ος ομιλος


mqnv495g.png
Βαθμολογία 3ων κάθε ομίλου

59bru4ar.png

 

Πορεία προς τον τελικό


 

6j9u5w9x.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990


 

20px-Flag_of_Germany.svg.png Δυτική Γερμανία 1 – 0 Αργεντινή 20px-Flag_of_Argentina.svg.png


 

s3yc4v9e.png 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1990:50px-Flag_of_Germany.svg.png

Δυτική Γερμανία (3ος τίτλος)


 

n52fubms.pngΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1994


 

500px-1994_FIFA_World_Cup_logo.svg.png


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μεταξύ της περιόδου 17 Ιουνίου και 17 Ιουλίου 1994. Είναι η πρώτη φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν ανήκε στην Ευρώπη ή στην Νότια Αμερική. Σε αυτό το τουρνουά η Βραζιλία έγινε η 1η Εθνική που κατάκτησε το τρόπαιο 4 φορές μετά την νίκη της στο τελικό με την Εθνική Ιταλίας, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (σκορ αγώνα 0-0). Επίσης ήταν και ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση.
 • Παρόλο που το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν ήταν δημοφιλές ανάμεσα στους πολίτες των Η.Π.Α. ο μέσος όρος των θεατών ήταν 69.000 ένα ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα.
 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 επέδειξαν ενδιαφέρον 3 χώρες που κατέθεσαν την πρόταση τους στην ΦΙΦΑ. Οι χώρες αυτές ήταν η Βραζιλία, Η.Π.Α. και το Μαρόκο. Η ψηφοφορία διεξήχθησαν στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην Ζυρίχη, έδρα της ΦΙΦΑ στις 4 Ιουλίου 1988. Η ψηφοφορία έγινε με την πραγματοποίηση μόνο ενός γύρου παρόλο που υπήρχαν περισσότερες από 2 χώρες.Αποτελέσματα ψηφοφορίας
 

 • ΗΠΑ 10
 • Μαρόκο 7
 • Βραζιλία 2 

Προκριματικά


 

 • Για τα προκριματικά δήλωσαν συμμετοχή 147 ομάδες για την εξασφάλιση 24ων θέσεων για την τελική φάση. Για πρώτη φορά εισιτήριο για την διοργάνωση πήραν 3 εθνικές (Ελλάδα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία). Επίσης για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Ρωσία σαν ανεξάρτητο κράτος μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όπως και η ενωμένη Γερμανία μετά την ένωση της Δυτικής Γερμανίας( Υπερασπίστρια Μουντιάλ 1990) και της Ανατολικής Γερμανίας μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο 1938. Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι καμία εθνική ομάδα από την Μ. Βρετανία δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση.


 

Οι ομάδες


 

 • Στο Μουντίαλ του 1994 συμμετείχαν 24 ομάδες οι οποίες είχαν ως εξής

:

Αφρική (CAF)

 • Καμερούν
 • Νιγηρία
 • ΜαρόκοΑσία (AFC)

 • Νότια Κορέα
 • Σαουδική Αραβία
   


Βόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Μεξικό
 • ΗΠΑΕυρώπη (UEFA)

 • Ιταλία
 • Ελβετία
 • Ολλανδία
 • Νορβηγία
 • Ισπανία
 • Ιρλανδία
 • Ρουμανία
 • Βέλγιο
 • Γερμανία
 • Βουλγαρία
 • Ελλάδα
 • Ρωσία
 • Σουηδία
   


Νότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Βολιβία
 • Κολομβία


 

Στάδια


 

 • Για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου 1994 χρησιμοποιήθηκαν 9 στάδια. Όσα στάδια χρησιμοποιήθηκαν είχαν χωρητικότητα πάνω από 50,000 θέσεις 

clh8hfwm.png 

Φάση Ομίλων


 

1ος-2ος ομιλος


h8s8drjb.png


 

3ος-4ος ομιλος


nov2tjww.png


 

5ος-6ος ομιλος


j9h7aik4.png
Βαθμολογία τρίτων κάθε ομίλου

rj6mfvvr.png

 

Πορεία προς τον τελικό


 

mdczulmq.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994


 

22px-Flag_of_Brazil.svg.png Βραζιλία 0 – 0 ( 3-2 Πέναλτι) Ιταλία 22px-Flag_of_Italy.svg.png 

5mnwr9kh.png


 

xp6pkg95.png 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1994:50px-Flag_of_Brazil.svg.png

Βραζιλία (4ος τίτλος)ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1998501px-1998_FIFA_World_Cup_logo_svg.png • Το παγκόσμιο κύπελλο του 1998 έγινε στη Γαλλία. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που συμμετείχαν 32 ομάδες. Νικήτρια αναδείχθηκε η διοργανώτρια που νίκησε με 3-0 τη Βραζιλία στον τελικό. Πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν που πέτυχε 2 γκόλ. Επίσης διακρίθηκαν οι Ρονάλντο και Νταβόρ Σούκερ ο οποίος μάλιστα κέρδισε το χρυσό παπούτσι (βραβείο για το πρώτο σκόρερ) πετυχαίνοντας 6 γκόλ. H Γαλλία κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο και έτσι έγινε η 7η εθνική που καταφέρνει να βρεθεί στο ψηλότερο βάθρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης η Γαλλία είναι η πρώτη οικοδέσποινα που καταφέρνει να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από 20 χρόνια
Επιλογή Διοργανωτή • Για την διοργάνωση του 1998 επέδειξαν ενδιαφέρον 3 χώρες (Γαλλία,Ελβετία και Μαρόκο). Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που έγινε στην Ζυρίχη την 1η Ιουλίου 1992 η Γαλλία κατάφερε να αποκτήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία έγινε με την πραγματοποίηση μόνο ενός γύρου παρόλο που υπήρχαν περισσότερες από 2 χώρες.Αποτελέσματα ψηφοφορίας

 • Γαλλία 14
 • Ελβετία 7
 • Μαρόκο 7

Προκριματικα • Συνολικά 174 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στα προκριματικά για εξασφάλιση 30 θέσεων τις τελικής φάσης. Στα τελικά προκρίθηκαν απευθείας η οικοδέσποινα Γαλλία και η Βραζιλία ως κάτοχος του τροπαίου. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Κροατία, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία και η Νότιος ΑφρικήΟι ομάδες • Στο Μουντίαλ του 1998 συμμετείχαν 32 ομάδες οι οποίες είχαν ως εξής:Αφρική (CAF)

 • Καμερούν
 • Μαρόκο
 • Νιγηρία
 • Νότια Αφρική
 • ΤυνησίαΑσία (AFC)

 • Ιαπωνία
 • Ιράν
 • Νότια Κορέα
 • Σαουδική ΑραβίαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • ΗΠΑ
 • Μεξικό
 • ΤζαμάικαΕυρώπη (UEFA)

 • Αγγλία
 • Αυστραλία
 • Βέλγιο
 • Βουλγαρία
 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Γιουγκοσλαβία
 • Δανία
 • Ιταλία
 • Ισπανία
 • Κροατία
 • Νορβηγία
 • Ολλανδία
 • Ρουμανία
 • ΣκωτίαΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Κολομβία
 • Παραγουάη
 • ΧιλήΣτάδιαkses77ub.png
Φάση Ομίλων1oς-2ος ομιλος


fhdd6bwu.png3ος-4ος ομιλος


vktsxlql.png5ος-6ος ομιλος


ptonr9ly.png7ος-8ος ομιλος


bcqkek6y.png
Πορεία προς τον τελικό
7vhisfnf.png
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 199822px-Flag_of_Brazil.svg.png Βραζιλία 0 – 3 Γαλλία 22px-Flag_of_France.svg.png
gxmnex2s.png
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1998:50px-Flag_of_France.svg.png

Γαλλία (1ος τίτλος)
za5hxvey.png
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002


 

17-2162110.gif


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 διεξήχθη στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία από τις 31 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου. Ήταν η 17η διοργάνωση. Όπως είχε αποφασιστεί από την ΦΙΦΑ τον Μάιο του 1996 στην Ζυρίχη, για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο οργανώθηκε από δύο χώρες, πράγμα που επίσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά τρεις ομάδες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως συνδιοργανωτές και η Κυπελλούχος 1998 Γαλλία) είχαν αυτόματα θέσεις στην διοργάνωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και τελευταία φορά που οι προηγούμενοι κυπελλούχοι προκρίνονταν αυτόματα. Το κύπελλο το κέρδισε για πέμπτη φορά η Βραζιλία κερδίζοντας την Γερμανία με 2-0.


 

Επιλογή Διοργανωτή


 

 • Η επιλογή του Διοργανωτή για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε δια βοής χωρίς την χρήση καλπών. Επίσης πρώτη φορά είναι και το ότι επιλέχτηκαν δυο χώρες για να διοργανώσουν την τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην αρχή οι υποψηφιότητες ήταν 3 και κατατέθηκαν από την Ιαπωνία την Νοτιά Κορέα και το Μεξικό. Στην συνέχεια όμως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα αποφάσισαν να καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα κάτι που οδήγησε την εκτελεστική της ΦΙΦΑ να αποδεχτεί την υποψηφιότητα της προσπαθώντας έτσι να δείξει και το άλλο πρόσωπο του ποδοσφαίρου με το ότι κατάφερε να ενώσει δυο χώρες που ανήκουν σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα από την εποχή του Παγκοσμίου Πολέμου


 

Προκριματικά 

 • Στα προκριματικά συμμετείχαν 193 ομάδες με τις 22 εξής εθνικές να συμμετέχουν για πρώτη φορά Ανδόρρα,Ανγκουίλα,Μπαχάμες,Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι,Μοντσερράτ, Τερκς και Κάικος,Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Γκουάμ, Λάος, Μογγολία, Παλαιστίνη, Πράσινο Ακρωτήριο,Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ,Τζιμπουτί, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Μάλι, Μαυριτανία Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ΣεϋχέλλεςΑμερικανική Σαμόα. Αυτές οι εθνικές διαγωνίζονται για 32 θέσεις για την τελική φάση του Μουντιάλ. Οι θέσεις αυτές χωρίστηκαν μετά το τέλος των προκριματικών ως εξής 5 από την Αφρική, 3 από την Ασία, 3 από την Βόρεια Αμερική, 15 από την Ευρώπη και 5 από την Νοτιά Αμερική. Για πρώτη φορά την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου εξασφάλισαν οι Κίνα, Ισημερινός, Σενεγάλη και Σλοβενία.


 

 • Ακολουθεί αναλυτική λίστα με τις εθνικές ομάδες που προκρίθηκανΑφρική (CAF)

 • Καμερούν
 • Νιγηρία
 • Σενεγάλη
 • Νότια Αφρική
 • ΤυνησίαΑσία (AFC)

 • Ιαπωνία
 • Κίνα
 • Σαουδική ΑραβίαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Κόστα Ρίκα
 • Μεξικό
 • ΗΠΑΕυρώπη (UEFA)

 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Ιταλία
 • Αγγλία
 • Ιρλανδία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Ισπανία
 • Βέλγιο
 • Κροατία
 • Δανία
 • Ρωσία
 • Σλοβενία
 • Σουηδία
 • ΤουρκίαΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Ισημερινός
 • Παραγουάη
 • Ουρουγουάη
   


 

Στάδια


 

cpprnghw.png

 

cibi75dt.png 

Φάση Ομίλων


 

 • Οι όμιλοι 1-4 διεξήχθησαν στην Νότια Κορέα και οι όμιλοι 5-8 διεξήχθησαν στην Ιαπωνία


 

1ος-2ος ομιλος


3ubp4kp8.png


 

3ος-4ος ομιλος


a53motcg.png


 

5ος-6ος ομιλος


c4pld6uv.png


 

7ος-8ος ομιλος


t7yhqdpm.png 

Πορεία προς τον τελικό


 

i6hx9n8j.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002


 

20px-Flag_of_Germany.svg.png Γερμανία 0 – 2 Βραζιλία 20px-Flag_of_Brazil.svg.png


 

3iws9qbh.png


 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 2002:50px-Flag_of_Brazil.svg.png

Βραζιλία (5ος τίτλος) 

tqgnu923.png
ΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006


 

fifa-world-cup-2006-germany-logo.gif


 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006 (επίσημη ονομασία: Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2006) άρχισε στις 9 Ιουνίου 2006 και ολοκληρώθηκε με τον τελικό στις 9 Ιουλίου 2006 όπου η Ιταλική νίκησε τη Γαλλική ομάδα. Η ανάθεση της διεξαγωγής του κυπέλλου στη Γερμανία έγινε τον Ιούλιο του 2000.
Επιλογή Διοργανωτή
 

 • Η ψηφοφορία στην οποία θα αποφασιζόταν ποιος θα είναι ο διοργανωτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έγινε τον Ιούλη του 2000 στην Ζυρίχη της Ελβετίας όπου είναι και τα κεντρικά γραφεία της ΦΙΦΑ. Στην τελική ψηφοφορία πήραν μέρος 4 χώρες. Γερμανία, Αγγλία, Νότιος Αφρική, και το Μαρόκο . Υποβολή υποψηφιότητας υπέβαλε και η Βραζιλία αλλά 3 μέρες πριν την τελική ψηφοφορία απόσυρε την υποψηφιότητα της. Για το τελικό αποτέλεσμα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία με 3 γύρους οπού σε κάθε γύρο η τελευταία χωρά σε ψήφους έβγαινε έξω από τον επόμενο γύρο. Οι πρώτοι 2 γύροι ψηφοφορίας έγιναν στις 6 Ιούλιου οπού αποκλείστηκαν το Μαρόκο και η Αγγλία. Η τελική ψηφοφορία έγινε την επόμενη στις 7 Ιούλιου μεταξύ Γερμανίας και Νότιος Αφρική με νικήτρια να αποδεικνύεται η Γερμανία 

Προκριματικά


 

 • Στα προκριματικά συμμετείχαν 198 εθνικές και προκρίθηκαν 32 ομάδες. Για πρώτη φορά η εθνική που κατέκτησε το τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση (Βραζιλία) έπρεπε να περάσει από προκριματικά για να εξασφαλίσει την είσοδο της στην τελική φάση. Επίσης ήταν η πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 που συμμετείχαν εθνικές και από τις 5 ηπείρους. Συγκεκριμένα την πρόκριση πήραν 13 εθνικές από την Ευρωπαϊκή ζώνη , 5 από την Αφρικάνικη ζώνη , 5 από την ζώνη της Ασίας, 4 από την ζώνη τις Νοτίου Αμερικής , 4 από την ζώνη της Βορίου Αμερικής και 1 από την Ωκεάνεια. Οχτώ(8) από τις εθνικές που προκρίθηκαν συμμετέχον για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Οι εθνικές αυτές είναι Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Τσεχία, Γκάνα, Τόγκο, Τρινιδάδ και Τομπάγκο,Ουκρανία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Η Ουκρανία η Τσεχία είναι η πρώτη φορά που συμμετέχον μετά την ανεξαρτησία τους αλλά αγωνίστηκαν σε παγκόσμιο κύπελλο με Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία αντίστοιχα. Η Σερβία και Μαυροβούνιο θεωρείτε η συνεχεία της Γιουγκοσλαβίας.


 

 • Κάτω αναλυτικά οι χώρες που προκρίθηκαν χωρισμένες ανά ζώνη αλφαβητικάΑφρική (CAF)

 • Αγκόλα
 • Ακτή Ελεφαντοστού
 • Γκάνα
 • Τόγκο
 • ΤυνησίαΑσία (AFC)

 • Ιράν
 • Ιαπωνία
 • Νότια Κορέα
 • Σαουδική ΑραβίαΒόρεια Αμερική (CONCACAF)

 • Κόστα Ρίκα
 • Μεξικό
 • Τρινιδάδ και Τομπάγκο
 • ΗΠΑΩκεανία (OFC)

 • ΑυστραλίαΕυρώπη (UEFA)

 • Κροατία
 • Τσεχία
 • Αγγλία
 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Ιταλία
 • Ολλανδία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Σερβία και Μαυροβούνιο
 • Ισπανία
 • Ελβετία
 • Σουηδία
 • ΟυκρανίαΝότια Αμερική (CONMEBOL)

 • Αργεντινή
 • Βραζιλία
 • Ισημερινός
 • Παραγουάη


 

Στάδια


 

alfaf2u3.png


 

 • Κριτήρια για την επιλογή των πόλεων ήταν να διαθέτουν τα πιο σύγχρονα και ασφαλέστερα στάδια της Γερμανίας. Επίσης οι πόλεις διεξαγωγής αγώνων θα έπρεπε να είναι σκορπισμένες σε ολόκληρη την έκταση της χώρας. Τα δώδεκα γήπεδα αναμορφώθηκαν, εκσυγχρονίσθηκαν ή και κατασκευάστηκαν εκ νέου ώστε να ανήκουν το 2006 στα πιο σύγχρονα στάδια του κόσμου. Οι εξής πόλεις είχαν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους πριν ακόμη από τον Απρίλιο 2002:
   

 

 • Βερολίνο (η πρωτεύουσα),
 • Μόναχο (Allianz Arena, γενέτειρα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2006 Φραντς Μπεκενμπάουερ και επίσης πόλη με δυο ομάδες στην Μπουντεσλίγκα),
 • Φραγκφούρτη (έδρα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Deutscher Fußball-Bund, DFB),
 • Στουτγκάρδη (έδρα του χορηγού Daimler και γενέτειρα του προέδρου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας DFB Γκέρχαρντ Μάγερ-Φορφέλντερ),
 • Λειψία (γενέτειρα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας DFB και μοναδική πόλη στα νέα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας),
 • Ντόρτμουντ (μεγαλύτερο στάδιο),
 • Γκελζενκίρχεν (σύγχρονο στάδιο της Veltins-Arena)
 • Αμβούργο (Μητρόπολη του βορρά)


 

 • Δεν δόθηκαν αγώνες στις επίσης υποψήφιες πόλεις Βρέμη, Μενχενγκλάντμπαχ, Ντίσελντορφ και Λεβερκούζεν.


 

Όμιλοι


 

4kb36f5u.png


udrxdurt.png
nubqscvd.png
cetcl2n8.png 

Πορεία προς τον τελικό 

3v8se4op.png 

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006


 

22px-Flag_of_Italy.svg.png Ιταλία 1 – 1 (5-3 πεν.) Γαλλία 22px-Flag_of_France.svg.png 

grtkp6iw.png


 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 2006:50px-Flag_of_Italy.svg.png

Ιταλία (4ος τίτλος)


 

2pj7rxzv.pngΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010


 

4299.JPG 

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 (επίσημο όνομα:2010 FIFA World Cup) ήταν το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο και διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική. Η διάρκεια του ήταν ένας μήνας, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου του 2010. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διοργάνωσε Παγκόσμιο Κύπελλο (ΠΚ για συντομία). Νικήτρια της διοργάνωσης ανεδείχθη η Εθνική Ισπανίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στην δεύτερη θέση (για τρίτη συνολική φορά) κατετάγη η Εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Τρίτη τερμάτισε η Εθνική Γερμανίας, νικώντας την Ουρουγουάη στον μικρό τελικό. Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης (χρυσή μπάλα) ανεδείχθη ο Ντιέγκο Φορλάν από την Ουρουγουάη.


 

Επιλογή διοργανώτριας χώρας


 

 • Η επιλογή για τη χώρα που θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 έγινε για πρώτη φορά με βάση μια πολιτική, όπου η διοργάνωση θα αλλάζει κάθε φορά συνομοσπονδία εκ περιτροπής. Για το 2010 ήταν η σειρά της CAF, αρμόδια για το ποδόσφαιρο στην Αφρική. Οι χώρες που ήταν υποψήφιες για την διοργάνωση του Κυπέλλου ήταν οι:


 

 • Αίγυπτος
 • Λιβύη / Τυνησία (συνδιοργάνωση)
 • Μαρόκο
 • Νότια Αφρική


 

 • Στις 8 Μαΐου 2004, η συνυποψηφιότητα της Λιβύης και της Τυνησίας απορρίφθηκε, ενώ τελικά στις 15 Μαΐου 2004, στη Ζυρίχη, η Νότια Αφρική κέρδισε την διοργάνωση, λαμβάνοντας 14 ψήφους, με το Μαρόκο να λαμβάνει 10 και την Αίγυπτο 0.


 

Προετοιμασία των αγώνων


 

 • Το 2005, οι διοργανωτές παρουσίασαν μια πρώτη λίστα 13 γηπέδων που θα χρησιμοποιηθούν για το ΠΚ, στις παρακάτω περιοχές : Μπλουμφοντέιν, Κέιπ Τάουν, Ντέρμπαν, Γιοχάνεσμπουργκ (2 γήπεδα), Κίμπερλι, Νέλσπρουιτ, Όρκνεϊ, Πολοκουάνε, Πορτ Ελίζαμπεθ, Πρετόρια (2 γήπεδα), και Ράστενμπουργκ. Αργότερα από τη λίστα αφαιρέθηκαν δύο γήπεδα. Στις 17 Μαρτίου 2006 η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε την τελική λίστα.


 

Στάδια


 

tqndkchn.png


 

Θέματα ασφαλείας


 

 • Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας οι διοργανωτές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σχετικά με θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια των αγώνων. Στη χώρα σημειώνονται περίπου 50 δολοφονίες την ημέρα.
 • Η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό δίκτυο CBS είχε βάλει ως στόχο την διοργάνωση, καθώς εξέδωσε προκήρυξη που φιλοξενείται σε ισλαμικό περιοδικό στο διαδίκτυο και στοχοποιούσε τον αγώνα ΗΠΑ - Αγγλίας που θα διεξαγόταν στις 12 Ιουνίου 2010 στην πόλη Ρούστεμπουργκ. Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά την προγραματισμένη ημέρα, χωρίς κανένα απρόοπτο. Επίσης στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρίσκονται και οι Εθνικές ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στις 17 Μαΐου 2010, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν πως o Αμπντουλάχ Αζάμ Σαλέχ Μισφαρ αλ-Καχτάνι (Abdullah Azzam Saleh Misfar al-Qahtani), τον οποίο είχαν συλλάβει λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σχεδίαζε, σε συνεργασία με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
 • 42 ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η αστυνομία της Ν. Αφρικής κατέσχεσε 2,5 τόνους εκρηκτικών στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ 32 ημέρες πριν την έναρξη, σε ένα περιστατικό που δεν συνδέεται με το προηγούμενο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο λεωφορείων που κινούνταν στο Σοβέτο, προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
 • Οι αρχές της χώρας, έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των ομάδων και των επισκεπτών. Για την ασφάλεια των αγώνων έχουν δαπανηθεί περίπου 78.000.000 € για αγορά εξοπλισμού, ενώ για τον σκοπό αυτό θα απασχοληθούν γύρω στις 54.000 άτομα. Τα στάδια και τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι ομάδες θα φυλάσονται καθ' όλο το 24ωρο. Επίσης, ο στρατός της χώρας θα παρέχει βοήθεια για την προστασία των αγώνων, ενώ κάθε χώρα παρέχει και άνδρες της για την ασφάλεια της εθνικής της ομάδας. Όμως, λίγες μέρες πριν το πρώτο παιχνίδι, 3 δημοσιογράφοι, 2 Πορτογάλοι και 1 Ισπανός, που βρίσκονταν στην Ν. Αφρική για την κάλυψη της διοργάνωσης, έπεσαν θύματα κλοπής στο ξενοδοχείο που διέμεναν στην πόλη Μεγκαλίεσμπουργκ, ΒΔ του Γιοχάνεσμπουργκ, από ληστές που εισέβαλαν στα δωμάτια τους και τους απείλησαν με όπλα. Οι αρχές συνέλαβαν τους ληστές (που κατάγονταν από την Νιγηρία και την Ζιμπάμπουε) λίγες μέρες αργότερα.Μια μέρα πριν την έναρξη του Μουντιάλ, θύματα ληστείας έπεσαν μέλη της αποστολής της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας, όπου κλάπηκαν χρήματα ενώ οι παίκτες απουσίαζαν από τα δωμάτιά τους, ενώ την ίδια μέρα, 4 κινέζοι δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας, ενώ γύριζαν από συνέντευξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.Θύματα ληστείας έπεσαν και μέλη της αποστολής της Εθνικής Ουρουγουάης 

Προκριματικά


 

 • Τα προκριματικά ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2007 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2009. Οι θέσεις που αντιστοιχούσαν σε κάθε συνομοσπονδία για τη τελική φάση ήταν


 

 • Ευρώπη (UEFA): 13 θέσεις
 • Αφρική (CAF): 5 θέσεις (+ Ν. Αφρική που ήταν η διοργανώτρια χώρα, συνολικά 6 θέσεις)
 • Ασία (AFC): 4 ή 5 θέσεις
 • Νότια Αμερική (CONMEBOL) 4 ή 5 θέσεις
 • Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (CONCACAF): 3 ή 4 θέσεις
 • Ωκεανία (Oceania Football Confederation): 0 ή 1 θέση


 

 • Η Αυστραλία για πρώτη φορά συμμετείχε στην ομοσπονδία της Ασίας. Η 5η ομάδα της AFC αντιμετώπισε σε αγώνες πλέι οφ την 1η ομάδα της Ωκεανίας και η 5η ομάδα της CONMEBOL την 4η ομάδα της CONCACAF. Αντίθετα η UEFA και η CAF είχαν σταθερές θέσεις. Συνολικά στα προκριματικά πήραν μέρος 203 ομάδες (+1, την Ν. Αφρική) και διεξήχθησαν 848 αγώνες.
 • Στην Ευρώπη οι ομάδες χωρίστηκαν σε 9 ομίλους. Ο πρώτος κάθε ομίλου περνούσε αυτόματα, ενώ οι 8 καλύτεροι δεύτεροι χωρίστηκαν μεταξύ τους σε ζευγάρια, για τις επόμενες 4 θέσεις. Στον επαναληπτικό αγώνα του ζευγαριού Γαλλίας - Ιρλανδίας, ο Τιερί Ανρί, χωρίς να τον δει ο διαιτητής, έδωσε την μπάλα με το χέρι στην φάση που σημειώθηκε το γκολ με το οποίο η Γαλλία πήρε την πρόκριση. Η φάση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ ο ίδιος ο Ανρί παραδέκτηκε το γεγονός.Η Ιρλανδία έκανε αρχικά αίτηση για να επαναληφθεί αγώνας και στη συνέχεια νέα αίτηση για να συμμετέχει ως 33η ομάδα στην τελική φάση. Και οι δυο αιτήσεις απορρίφθηκαν από τη ΦΙΦΑ.


 

Εθνικές που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους


 

bkleaeq8.png 

Φάση Ομίλων


 

 • Η φάση των Ομίλων πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιουνίου έως τις 25 Ιουνίου. Το παιχνίδι που άνοιξε την φάση ήταν αυτό μεταξύ της διοργανώτριας Νότιας Αφρικής με την ομάδα του Μεξικού, με τον νοτιοαφρικανό Σιφίουε Τσαμπαλάλα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ της διοργάνωσης.
 • Από τις μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις της φάσης αυτής ήταν η εμφάνιση των δυο φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, της παγκόσμιας (τότε) πρωταθλήτριας Ιταλίας και της Γαλλίας. Και οι δύο δεν κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση, γεγονός πρωτοφανές σε Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι τότε., ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ότι οι προπονητές των δύο ομάδων (Μαρσέλο Λίπι και Ραϊμόν Ντομενέκ) αποχώρησαν από τις θέσεις τους μετά το τέλος της διοργάνωσης, αν και η απόφαση για τον Γάλλο προπονητή προϋπήρχε.
 • Στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας μάλιστα, κατά την διάρκεια της φάσης αυτής σημειώθηκε από τους παίκτες «ανταρσία» κατά του προπονητή τους, με το θέμα να παίρνει σημαντικές διαστάσεις, κάνοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικολά Σαρκοζί να παρεμβαίνει για την εκτόνωση της κατάστασης.Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ο νέος προπονητής της Γαλλίας, Λοράν Μπλαν αποφάσισε να τιμωρήσει όλους τους παίχτες της ομάδας που πήραν μέρος στο Μουντιάλ, μη συμπεριλαμβάνοντάς τους στις κλήσεις του στα επόμενα φιλικά και τους πρώτους αγώνες της Εθνικής Γαλλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012.
 • Χαρακτηριστικό της φάσης αυτής ήταν και η κακή απόδοση των ομάδων της Αφρικής, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποκλείστηκαν από την συνέχεια, με τους παρατηρητές, όπως ο Ροζέρ Μιλά από το Καμερούν, να δηλώνουν απογοητευμένοι από την εμφάνιση των ομάδων, παρά το γεγονός πως ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στην συγκεκριμένη ήπειρο . Από τις 6 αφρικανικές ομάδες μόνο οι 3 κατάφεραν να κερδίσουν κάποιο αγώνα, ενώ η Γκάνα (η οποία στο πιο πρόσφατο Κόπα Άφρικα είχε καταφέρει να τερματίσει στην δεύτερη θέση πίσω από την Αίγυπτο) ήταν η μόνη που κατάφερε να ξεχωρίσει και να προκριθείς στις επόμενες φάσεις.
 • Από την φάση αυτή προκρίθηκαν μόνο 6 από τις 13 ομάδες της UEFA (και μόνο 3 συνέχισαν πιο πέρα, καθώς στην φάση των 16 έπαιξαν μεταξύ τους), αρνητικό ρεκόρ για τις ομάδες της Ευρώπης. Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης τερματίζοντας στην τρίτη θέση στον όμιλό της, ήταν η μοναδική ομάδα που τερμάτισε τελικά την διοργάνωση αήττητη, καθώς στους 3 αγώνες που έδωσε απέσπασε 3 συνεχόμενες ισοπαλίες.


 

9dqjggj6.png


rvkkllzb.png
b5ohffl9.png
ixqxtwjn.png 

Φάση νοκ-άουτ


 

ofxiz8wf.png


 

Τελικός


 

 • Στον τελικό της διοργάνωσης η Εθνική Ολλανδίας αντιμετώπισε την Εθνική Ισπανίας, η οποία έφερε και τον τίτλο της τρέχουσας πρωταθλήτριας Ευρώπης. Καμία από τις δυο ομάδες δεν είχε κατακτήσει άλλη φορά το τρόπαιο, ενώ ήταν η πρώτη φορά από το 1978, όταν στον τελικό προκρίθηκαν δυο ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει ξανά το τρόπαιο.
 • Ο αγώνας έληξε στην κανονική του διάρκεια στο 0 – 0 και οδηγήθηκε σε παράταση. Εκεί η Ισπανία με γκολ του Αντρές Ινιέστα στο 116ο λεπτό κατάφερε να νικήσει την Ολλανδία με 1 – 0. Η Ισπανία είναι η 8η νικήτρια χώρα του θεσμού, και η 3η (μετά τις Αγγλία και Γαλλία) που έχουν κατακτήσει μια φορά το τρόπαιο.
 • Αυτή ήταν η τρίτη φορά η οποία η Ολλανδία έφτασε σε τελικό διοργάνωσης παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς είχε καταφέρει να φτάσει σε τελικό το 1974 και το 1978, όπου έχασε από τις Δυτική Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα. Αντίθετα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ισπανία αγωνίστηκε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αγώνας ήταν επίσης η πρώτη φορά όπου οι δύο Εθνικές ομάδες ανδρών των δυο χωρών, βρίσκονταν αντιμέτωπες σε τελική φάση μιας από τις δυο μεγάλες διοργάνωσης για τις ομάδες της Ευρώπης, καθώς, μέχρι τότε είχαν αναμετρηθεί μόνο σε προκριματικούς γύρους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και σε φιλικούς αγώνες, ενώ είχαν συναντηθεί και μια φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1920 (με την Ισπανία τότε να νικά την Ολλανδία με 3-1 στον τελικό για το ασημένιο μετάλλιο, καθώς η Τσεχοσλοβακία που είχε καταλάβει κανονικά την 2η θέση, χάνοντας στον τελικό από το Βέλγιο, είχε αποβληθεί). Κάθε μια από τις 2 ομάδες είχε μέχρι τον αγώνα από 4 νίκες.
 • Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ, με βοηθούς τους Ντάρεν Καν και Μάικ Μάλαρκι. Ήταν η πρώτη φορά από τον τελικό του 1974 όπου ένας Άγγλος ήταν διαιτητής τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τρεις τους, την ίδια χρονιά, είχαν διαιτητεύσει και το παιχνίδι του τελικού του Champions League μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Ίντερ Μιλάνου.
 • Ο τελικός διεξήχθη στο γήπεδο Soccer City, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στις 11 Ιουλίου. 

22px-Flag_of_the_Netherlands.svg.png Ολλανδία 0 - 1 Ισπανία 22px-Flag_of_Spain.svg.png


 

kwt8laom.png


 

Παγκόσμιος Κυπελλούχος 2010:120px-Flag_of_Spain.svg.png

Ισπανία (1ος τίτλος)


 

7me5lsql.pngΠΗΓΗ wikipedia

Share this post


Link to post

Έχουμε και λέμε λοιπόν, συνοπτικά: Βραζιλία 5 τίτλοι, Ιταλία 4, Γερμανία 3, Αργεντινή 2, Ουρουγουάη 2, Γαλλία 1, Αγγλία 1, Ισπανία 1.
Τίτλο δικαιούται να έχει και η Ολλανδία, αφού όχι μόνο έχει πάρει μέρος σε 3 τελικούς, αλλά έχει παρουσιάσει ομαδάρες κατά καιρούς.
Πολύ ιδιαίτερο μουντιάλ, αυτό του 1950, αφού η Βραζιλία, το μεγάλο φαβορί και γηπεδούχος, έχασε στο τελευταίο ματς (ήταν με βαθμολογία) από την Ουρουγουάη με 1-2 (από 1-0), και θεωρείται η πιο τραγική στιγμή του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Είναι όμως και η μόνη χώρα που έχει όλες τις κατακτήσεις της εκτός έδρας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Καλύτερο μουντιάλ είναι κατά κοινή παραδοχή αυτό του 1970, και επειδή ήταν η Βραζιλία του Πελέ, αλλά και επειδή πολλές ομάδες ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, πχ Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία. Πάντως η Βραζιλία του 82 θεωρείται από πολλούς ακόμα πιο θεαματική από εκείνη του 70 (και το μουντιάλ του 82 επίσης θεωρείται το δεύτερο καλύτερο σε ποιότητα).
Πολύ καλό ήταν και το μουντιάλ του 86, το μουντιάλ του "θεού" Μαραντόνα, που λες και ήταν "όλοι σας και μόνος μου" έφερε στην Αργεντινή το δεύτερο τίτλο της.
Τα υπόλοιπα παγκόσμια κύπελλα από εκεί και πέρα ήταν από μέτρια έως απλώς καλά. και δεν φταίνε οι ποδοσφαιριστές σε αυτό......

Και πάλι μπράβο στον Alan Shearer για το φοβερό αφιέρωμα (και σε όποιον άλλον τυχόν συνάβαλε)..... :victory:

Share this post


Link to post

Η γερμανία πήρε 3 αν δεν κανω λάθος...

Επίσης εγώ σαν ποιο νέος δεν θέλω να θίξω κανέναν :hehe: μου άρεσε παρα πολύ το μουντιάλ του 2002 να σημειώσω ότι από το μουντιάλ του 58 και δώθε τα έχω δει ΟΛΑ/ΟΛΟΚΛΗΡΑ από dvd που έχουνε βγει.

Επίσης και το μουντιάλ του 94 μου άρεσε αλλα δεν το είχα δει live μιας και ήμουνα 4 χρονών :grin: το μουντιάλ του 98 το είχα δει και το θυμάμαι πολύ καθαρά ένα άτυχο mundial για την βραζιλία μιας και ο τελικός ήτανε στημένος για πόλους μιας και το score το βροντοφωνάζανε μέρες πριν και εγώ σαν μικρός δεν ήξερα και έλεγα όχι η βραζιλία θα νικήσει :hehe:

Μετά στο 2006 αρκετά καλο μουντιάλ εκεί το άξιζε η γαλλία βεβαίως αλλα ο zidane καταδίκασε την γαλλία και από θεός το όνομα του έγινε λέξη για βρισιές και χλευασμούς μονο η γάλλοι συνέχισαν να μην τον αποδοκιμάζουνε...κρίμα...

Στο 2010 απλά με μια λέξη ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ :grin: !

Share this post


Link to post
Taylor, ναι, έχεις απολυτο δίκιο, η Γερμανία έχει 3 κύπελλα (είχε ξεχάσει αυτό του 1954 με την Ουγγαρία)...
Χμ, ναι, κι εμένα μου άρεσαν φυσικά τα Μουντιάλ του 2002 και του 1994, λόγω Brazil, ειδικά του 1994, που η Βραζιλία είχε 24 χρόνια να το πάρει και κάθε ματς ήταν τρομερά αγχωτικό.
Tώρα το 2014 η διοργάνωση επιστρέφει σε μας, και ελπίζω να μην γίνουν "πραγματάκια", για να το πάρουμε, όπως έχουν γίνει κάθε φορά που η διοργανώτρια χώρα πάει για κατάκτηση......
Πάντως, η παρούσα φάση δεν είναι και η καλύτερη για το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, υπάρχει μία "κοιλιά", θα δούμε......

Share this post


Link to post
Εγω θα σας ξυπνήσω(σε όσους θυμούνται.......) ωραια συναισθήματα..............του Μουντιάλ και συγκεκριμένα του 82΄ Ιταλια-Βραζιλία ..........[center][yt]X0Oh2ciGISc[/yt][/center]

Share this post


Link to post
Όταν το είχα πρώτο δει είχα ξενερώσει απίστευτα τρομερό παιχνίδι και από την ιταλία και την βραζιλία χατ τρικ ο τιτανομεγιστος rossi!!!

Επίσης αυτός είναι ο αληθινός falcao όχι το παρτάλι το σημερινό....

Share this post


Link to post

×
×
 • Create New...