Jump to content
Sign in to follow this  
TOL1S

Η ιστορία του Ποδοσφαίρου

Recommended Posts

Το σύγχρονο ποδόσφαιροFootball_iu_1996.jpg • Το ποδόσφαιρο με τη σημερινή του μορφή, συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής κι έχει πατρίδα του την Αγγλία. Οι πρώτοι Κανονισμοί θεσπίστηκαν από τους φοιτητές του Καίμπριτζ το 1846. Ο πρώτος Σύλλογος "Notts County F.C." ιδρύθηκε το 1862. Τον επόμενο χρόνο ιδρύθηκε η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τα αμέσως επόμενα χρόνια ιδρύθηκαν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι Αγγλικοί Σύλλογοι που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το 1866 τέθηκαν αντιμέτωπα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του Λονδίνου και του Σέφιλντ. Το 1867 ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος της Σκωτίας "Κουίνς Παρκ". Το Κύπελλο Αγγλίας διεξήχθη για πρώτη φορά το 1871 με αντίπαλες στον τελικό τις ομάδες "Γουόντερερς" και "Ρόαγιαλ Εντζινίαρς" με νικήτρια την πρώτη με 1-0. Στη Γλασκόβη, το 1872, έγινε ο πρώτος διεθνής αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Σκωτίας - Αγγλίας που έληξε 0-0.
 • Το ποδόσφαιρο διαδόθηκε και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το πρώτο μη βρετανικό σωματείο είναι η "Αβρ Α.Κ." της Χάβρης (1872). Η διάδοση του ποδοσφαίρου δημιούργησε την ανάγκη κωδικοποίησης των Κανονισμών. Έτσι το 1882 ιδρύθηκε το "Διεθνές Συμβούλιο" που κωδικοποίησε τους Κανονισμούς και που εξακολουθεί και τώρα να ελέγχει και να τροποποιεί τους Κανονισμούς Παιδιάς.
 • Πρέπει να τονιστεί ότι οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους Κανονισμούς Παιδιάς από το 1846 δεν άλλαξαν τη μορφή του ποδοσφαίρου. Η πιο σημαντική είναι η καθιέρωση της ποινής του πέναλτι που έγινε το 1891 ύστερα από πρόταση της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Το 1895 εφαρμόστηκε και ο Κανονισμός επαναφοράς της μπάλας από πλάγιο άουτ με τα δυο χέρια. Η διάδοση του ποδοσφαίρου και η ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των αγώνων αύξησε σημαντικό τον αριθμό των διαιτητών. Το 1893 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Διαιτητών της Αγγλίας.
 • Στο μεταξύ το ποδόσφαιρο διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα (κυρίως από Άγγλους Ναυτικούς και Υπαλλήλους Εμπορικών Εταιρειών) και στη Λατινική Αμερική. Το 1893 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής. Αξίζει νομίζουμε ν' αναφερθούν οι χρονολογίες ίδρυσης μερικών ακόμα Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών με τεράστια δραστηριότητα και μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Ιταλική (1898), Γερμανική (1900), Ουρουγουάης (1900), Βελγίου (1895), Δανίας (1879), Ελβετίας (1895), Ισπανίας (1905), Νέας Ζηλανδίας (1891), Νότιας Αφρικής (1892), Ουγγαρίας (1901), Σουηδίας (1906).
 • Όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός διεθνούς οργάνου για τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων και την ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών. Το 1904, με πρωτοβουλία του Γάλλου Ζιλ Ριμέ (που παρέμεινε για πολλά χρόνια Πρόεδρός της), ιδρύθηκε η F.Ι.F.Α. Στην αρχή, στη δύναμη της F.Ι.F.Α. ανήκαν 7 μόνο χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγγλία, που ήθελε να μονοπωλήσει την διεθνή οργάνωση του ποδοσφαίρου, εγκατέλειψε το 1928 την F.Ι.F.Α. με αφορμή την απόφαση να επιτρέπεται η πληρωμή ημεραργιών στους Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Επανήλθε ύστερα από 18 χρόνια (1946). Η αποχώρηση της Αγγλίας δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη της F.Ι.F.Α, τα μέλη της οποίος αυξάνονταν συνεχώς.
 • Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο κατέκτησε η Ουρουγουάη το 1930. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την αλματώδη εξέλιξη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου παρόλο που το ποδόσφαιρο εισήχθη στη Βραζιλία σχετικά αργά. (Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας ιδρύθηκε το 1924). Το γεγονός ότι στη Βραζιλία οι φυλετικές διακρίσεις είναι ανύπαρκτες, επέτρεψε στους μαύρους και μιγάδες παίκτες να διαπρέψουν με τα πλούσια σωματικά τους προσόντα, παρά το σοβαρό μειονέκτημα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που είναι το ατομικό παίξιμο των παιχτών.


 • Το 19 αιώνα το ποδόσφαιρο δέχτηκε ένα μοιραίο χτύπημα , το χτύπημα αυτό δεν ήταν ενέργεια κάποιου ανθρώπου αλλά μηχανής. Συγκεκριμένα δεν μπορείς να έχεις παλιά παιχνίδια να παίζονται σε ένα προβιομηχανικό περιβάλλον , δεν μπορεί να παίζονται παλιά παιχνίδια στα μεγάλα αναπτυσσόμενα αστικά βιομηχανικά κέντρα, έτσι οι πόλεις περνούν νομοθεσίες και νόμους για να σταματήσουν το παλιό παραδοσιακό παιχνίδι να παίζεται στους δρόμους. Αυτός είναι ένας νέος κόσμος όπου το ποδόσφαιρο πρέπει να βρει ένα νέο μέρος να μπορεί να παιχτεί.
 • Έτσι εκεί που το παλιό λαϊκό παιχνίδι θεωρείται νεκρό έρχονται σωτήρια τα ιδιωτικά σχολεία της Αγγλίας και το σώζουνε, καθόλου τυχαία όμως αφού και αυτά κοιτούσαν να σωθούνε τα ίδια.
 • Συγκεκριμένα, Τη δεκαετία του 1850 τα περισσότερα σχολεία υπέφεραν από τις εγγραφές και τους βίαιους μαθητές. Οι μαθητές αυτοί στασίαζαν, καίγανε τάξεις, επιτίθονταν στον κόσμο. Οι καθηγητές οι περισσότεροι ήταν ιερωμένοι και δεν ήξεραν τι να κάνουν, έτσι αναδύθηκε μια φόρμα κοινωνικού ελέγχου . Η διαδικασία ήταν να εκμεταλλευτούνε όλη την ενέργεια που είχανε οι χούλιγκαν αυτοί και να τους μετατρέψουνε σε ήρωες . Η ουσία αυτής της αναμόρφωσης δεν ήταν τίποτα άλλο , αλλά το γήπεδο. Δηλαδή, αν τους εξουθένωνες στα γήπεδα δεν θα ήταν διατεθειμένοι να βγάλουν το άχτι τους, στους χωριανούς ή τους κατοίκους της πόλης. Η θρησκεία έγινε η ραχοκοκαλιά της αθλητικής επανάστασης και ονομάστηκε Μυϊκός Χριστιανισμός. Το πιστεύω ότι ο αθλητισμός ήταν μια χρήσιμη πλευρά της θρησκευτικής εκπαίδευσης ότι ένα γερό κορμί έχει ένα γερό μυαλό και ότι το δίκαιο παιχνίδι και η ομαδική δουλειά στο γήπεδο προβίβαζε την ηθική καρτερία.
 • Κάθε σχολείο ανέπτυξε τη δική της έκδοση ποδοσφαίρου, μερικά όπως το Harlow ήταν υπέρ του παιχνιδιού με λακτίσματα . Άλλα όπως ήταν η σχολή Ράγκμπι επέτρεπε να πιάνεις τη μπάλα με τα χέρια και να τρέχεις προς το αντίπαλο τέρμα. Αυτή η διαφορά ήταν η αρχή του σύγχρονου παιχνιδιού. Επειδή τα παιδιά αυτά πηγαίνανε στο πανεπιστήμιο και θέλανε να συνεχίζουν να παίζουν έπρεπε να οδηγηθούνε στην ενιαία κωδικοποίηση του ποδοσφαίρου.
 • Στις 26 Οκτωβρίου του 1863, 11 ομάδες συναντήθηκαν στην Ταβέρνα του ελευθεροτέκτονα για να συζητήσουν τους παγκόσμιους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Με τη συμφωνία να αποκαλούνται Ποδοσφαιρικός Συνεταιρισμός φτάσανε σε αδιέξοδο, οι υποστηριζόμενοι των κώδικα του Ράγκμπι αντιτίθεντο σε οποιαδήποτε κανόνα που να απαγορεύει πιασίματα και καλαμιές, μια δυσκολία στην ικανοποίηση αυτών που ήθελαν να δούνε ένα παιχνίδι με λακτίσματα.
 • Το αδιέξοδο έσπασε στις 8 Δεκεμβρίου όταν τα χτυπήματα στο καλάμι και τα πιασίματα απαγορεύτηκαν. Ήταν μια απόφαση που άφησε το ποδόσφαιρο με 2 κώδικες , τον Ποδοσφαιρικό Συνεταιρισμό και το Ράγκμπι. Μετά την ίδρυση του Π.Σ οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν εύκαμπτοι.
 • Μπορεί ο Π.Σ να διαχωρίστηκε από το Ράγκμπι, αν όμως ρωτάγαμε έναν παίκτη του 1860 ή 1870 σε ποιο άθλημα ανήκει δεν θα παίρναμε απάντηση αφού στα παιχνίδια οι ίδιοι κανονίζανε τους όρους. Για παράδειγμα μπορεί το Α Ημίχρονο να παίζανε μόνο με λακτίσματα και στο Β Ημίχρονο Ράγκμπι ή ο αριθμός των παικτών να ήταν 11, 13, 18 ή και 20 παίκτες. Αυτή η σύγχυση γινόταν ακόμη πιο έντονη όταν συναντιόντουσαν ομάδες από την Αγγλία με ομάδες της Σκωτίας όπως η Queens Park Rangers η μεγαλύτερη ομάδα της Σκωτίας .
 • Για τα παιδιά του σχολείου το ποδόσφαιρο ήταν απλά διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο είχε ανάγκη από έναν οραματιστή. Ο Charles Alcon είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην αρχή του ποδοσφαίρου, αυτός οργάνωσε το κύπελο FA που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1871. Η σημαντικότητα του FA Cup είναι πολύ καθαρή, περνάει το στοιχείο του ανταγωνισμού. Η επιτυχία του πρώτου FA Cup έπεισε τον Charles Alcon να οργανώσει το πρώτο διεθνές ματς. Την ημέρα του Αγ. Ανδρέου το 1872, 4000 άτομα μαζεύτηκαν να δουν το ματς μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το παιχνίδι αυτό αποδείχθηκε πρόχειρο μιας και οι παίκτες δεν είχαν ομοιομορφία στο ντύσιμο παρά μόνο φοράγανε διαφορετικά καπέλα.
 • Η εμφάνιση του σιδηροδρόμου ήτανε πολύ σημαντική στη διάδοση και τη λειτουργία του ποδοσφαίρου. Δεν θα μπορούσες να έχεις δομές εθνικής κατηγορίας χωρίς το σιδηρόδρομο. Με τις ομάδες να ταξιδεύουν σε μήκος και πλάτος της χώρας εκεί όπου υπήρχαν λιγότεροι υποστηρικτές του αθλήματος. Τα ταξίδια αυτά θα ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς τη βοήθεια του σιδηρόδρομου. Μέσα στο 2ο μισό του 19 αιώνα, το ποδόσφαιρο ήταν παρασιτικό, τρεφόμενο από την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Σαν αποτέλεσμα νέες ομάδες ξεφύτρωσαν στην Αγγλία απορροφώντας παίκτες και διευθυντικούς παράγοντες.
 • Πολλές ομάδες αναδύθηκαν στα 1880 και 1890, πολλές από αυτές διατηρούν το όνομα τους ακόμη και σήμερα. Τα μέλη τους συνέρχονταν σε μια Pub και αποφάσιζαν να φτιάξουν μια ομάδα ποδοσφαίρου. Οι άντρες για παράδειγμα μιας εταιρίας σιδηροδρόμου την Manchester United αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα, γενικότερα όλα τα ιδρύματα που είναι βασικά για την εργατική τάξη φτιάξανε νέες ποδοσφαιρικές ομάδες. Στην αρχή οι ομάδες ήταν νομαδικές, φτιαχνόντουσαν τη μια και την άλλη διαλυόντουσαν. Όταν όμως ο κόσμος άρχισε και μαζεύονταν για να δούνε ένα ματς οι ομάδες αναγκαζόντουσαν να βρουν μόνιμη στέγη, για παράδειγμα η Aston Villa νοίκιασε ένα οικόπεδο από έναν χασάπη για 5 λίρες το χρόνο. Ο χασάπης σύντομα κατάλαβε ότι είχε κάτι σημαντικό στα χέρια του γιατί τον επόμενο χρόνο το έκανε 8 λίρες το χρόνο, Αυτό που μπόρεσαν να κάνουν είναι να σηκώσουν φράχτη και να βάζουν τον κόσμο να πληρώνει είσοδο. Όταν όμως μπορείς και χρεώνεις τον κόσμο για να σε δει , αυτό σημαίνει ότι έχεις ασφάλεια, σημαίνει ότι μπορείς να βγάλεις αφίσες να λες ότι θα παίξεις την τάδε ήμερα εναντίον της δείνα ομάδας. Όπως η Βίλα, ομάδες από τον Βορρά και την κεντρική χώρα, δυναμώνανε και άρχισαν να είναι σοβαρή πρόκληση για το κύπελο FA. Από το 1871 είχε παραμείνει αποκλειστικότητα των ερασιτεχνικών ομάδων της Αγγλίας του νότου μα το 1883 όλα αλλάξανε. Αν κάποιο περιστατικό συνοψίζει την ώρα της μεταβολής της δύναμης του ποδοσφαίρου στην εστία του ενδιαφέροντος είναι ο τελικός του Κυπέλου όπου η ομάδα της Blackburn νίκησε Old Estonians. Για 10 χρόνια οι ομάδες των ιδιωτικών σχολείων κερδίζανε το κύπελο FA και μετά σαν αρχή της δεκαετίας το 1880 έρχεται η Blackburn η οποία αποτελούνταν από εργάτες και νικήσανε τους Old Estonians παίρνοντας το κύπελο από τους ιδρυτές του, τους παλιούς μαθητές του ιδιωτικού και το πήραν πίσω στο Βορρά. Αυτή η ήττα μπορεί να σημάδεψε το τέλος της κυριαρχίας των ιδιωτικών σχολείων στο γήπεδο, μα εκτός αυτού, υπήρχε και μια μεγάλη μάχη να κερδισθεί ο Σ.Π διοικούτανε από μια ελίτ της υψηλής τάξης, όπου οι αυστηρές ερασιτεχνικές παραδόσεις δε συμβιβάζονταν με το επαγγελματικό παιχνίδι που εισέβαλε σιγά σιγά.
 • Από εκεί και μετά όλες οι ομάδες θέλανε να κατακτήσουν το κύπελο και αρκετές άρχισαν να πληρώνουν παίκτες ώστε να ενισχυθούν. Κάποιες μάλιστα όπως η Preston έφερε και παίκτες από τη Σκωτία. Αυτό ο Σ. Π το θεωρούσε παράνομο αλλά οι ομάδες ισχυρίζονταν ότι δεν τους δίνανε χρήματα αλλά σπίτι και δουλειά. Ο Σ.Π δεν μπορούσε πλέον να σταματήσει την αυξάνουσα ροή προς τον επαγγελματισμό και το 1885 το επικύρωσε. Ο William McGregor, μέλος της επιτροπής της Aston Villa άρχισε συνάντηση για να συστηθεί πρωτάθλημα το 1888. Βασισμένοι σε 12 ομάδες από την κεντρική χώρα και το βορρά. Τα πρώτα ματς δεν ήταν και τόσο επιτυχημένα. Η Acrington έφτασε μια ώρα αργότερα στο παιχνίδι με την Everton, ενώ η Stooun εμφανίστηκε στο Preston με 9 παίκτες. Ένας έχασε το τρένο ενώ ο άλλος υπέγραψε σε άλλη ομάδα. Η Preston North End ήταν η πρώτη Πρωταθλήτρια Λίγκας στον κόσμο, κερδίζοντας τον τίτλο αήττητη. Η Λίγκα εκτίναξε στα ύψη την αγάπη για το ποδόσφαιρο, τόσο πολύ που για πολλούς έγινε σημείο εστίασης για την ύπαρξη τους και τα επόμενα χρόνια τα γήπεδα φυτρώνανε σαν μανιτάρια.
 • Το ποδόσφαιρο μεγαλώνει εντυπωσιακά όχι μόνο στη Βρετανία πριν το 1914 μα φυτρώνει στη Δ. Ευρώπη τη Ν. Αμερική κι αλλού. Η μαζική έξοδος ειδικευμένης βρετανικής εργασίας στα νέα βιομηχανικά κέντρα καθιέρωσε το παιχνίδι σε όλη την Ευρώπη. Οι περισσότερες χώρες αφομοίωσαν το παιχνίδι με χαρά. Όμως στη Γερμανία με παγκόσμιες φιλοδοξίες όπως οι δικές τους το ποδόσφαιρο το είδανε καχύποπτα. Μετά τον πόλεμο και την αντικατάσταση της κυβέρνησης από δημοκρατικούς το ποδόσφαιρο αναδύθηκε με επιτυχία. Ειδικά μετά την απόφαση να δουλεύουν οι εργάτες 8ωρο υπήρξε τεράστια αύξηση του ποδοσφαίρου.
 • Στην Λατινική Αμερική το άθλημα παίζονταν αυστηρά από ευγενείς, όταν όμως ο σιδηρόδρομος εμφανίστηκε αυτό άλλαξε.
 • Μπορούμε με πολύ απλά λόγια να πούμε ότι το ποδόσφαιρο άρχισε σαν κάποιο εξωγήινο διαστημόπλοιο (Αγγλικό) να προσγειώθηκε, όλοι εκείνη την εποχή έλεγαν ότι είναι άλλη μια τρέλα των Άγγλων, αλλά το ποδόσφαιρο έγινε αμέσως τρόπος ζωής και κάθε χώρα έβαλε τη σφραγίδα της πάνω του.

 • Like 4

Share this post


Link to post
παρακαλω τα [img]http://www.wehellas.gr/forum/public/style_images/warrior/add.png[/img] στο πανω ποστ, στον εμπνευστη της ιδεας και φιλο μου EXELMI
 • Like 1

Share this post


Link to post

Καταπληκτικο το αφιερωμα Συγχαρητηρια και στους 2 [u][b]exelmi & alan shearer[/b][/u] :respect2: :respect2:

 • Like 1

Share this post


Link to post

Προτείνω σαν τίτλος του τοπικ να μπεί ένα μότο της μορφής : "ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ" :hehe: :hehe: :hehe: :hehe:

Share this post


Link to post

[i][b]"Football isn't a matter of life and death - its much more important than that!" Bill Shankly[/b][/i] :grin:

Μπράβο παιδιά, καταπληκτικό αφιέρωμα. :victory:
Νομίζω θα ήταν πολύ καλό να συνεχιστεί αυτό, με άρθρα και εικόνες από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Π.χ. θα ήταν ωραίο να παρουσιαστεί η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 1930 ως σήμερα....

Edited by toninio
 • Like 1

Share this post


Link to post

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα χαρά στο κουράγιο σου.

Φτιάξε τώρα και ένα για το basket voley tennis rugby baseball golf και ping pong :hehe:

[quote name='toninio' date='10 January 2012 - 11:54 PM' timestamp='1326232462' post='394817']
............. Π.χ. θα ήταν ωραίο να παρουσιαστεί η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 1930 ως σήμερα....
[/quote]
Συμφωνώ απόλυτα το παγκόσμιο κύπελλο είναι από τα μεγαλύτερα event σε όλο τον κόσμο μην πω το μεγαλύτερο.

Share this post


Link to post
Συνχαρητήρια σε όλους σας ΜΠΡΑΒΟ και να δούμε κι αλλα τέτοια τοπικς, τα οποία αν μη τι αλλο ανεβάζουν το πρεστίζ, του φόρουμ. Και όπως θα λεγε ο Μέγας Διακογιάννης<< Το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο άθλημα στο κόσμο, όλα τ αλλα είναι <<σπόρ>>..................-
 • Like 3

Share this post


Link to post
[quote name='~~Taylor~~' date='11 January 2012 - 02:17 AM' timestamp='1326237466' post='394843']
..................................

Συμφωνώ απόλυτα το παγκόσμιο κύπελλο είναι από τα μεγαλύτερα event σε όλο τον κόσμο μην πω [u]το μεγαλύτερο[/u].
[/quote]
Για τους ποδοσφαιρόφιλους αυτού του κόσμου (δηλαδή την ...πλειοψηφία του πληθυσμού) ασφαλώς και είναι το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, με διαφορά από το δεύτερο, πχ Ολυμπιακούς αγώνες ή Euro. Με το που τελειώνει ένα παγκόσμιο κύπελλο, η επόμενη σκέψη είναι "άντε να έρθει το επόμενο", και είναι καλό που είναι κάθε τέσσερα χρόνια, το κάνει πιο μοναδικό.
Ακόμα και σήμερα, που έχει χάσει ένα μέρος από τη μαγεία και την ακτινοβολία του (για διάφορους λόγους), παραμένει η πιο ελκυστική διοργάνωση, που μαγνητίζει όλο τον κόσμο.
Οπότε ο Διακογιάννης σε αυτήν την περίπτωση έχει δίκιο (παρόλο που σε άλλα πράγματα ήταν για γιαούρτωμα).

Εάν βρω χρόνο, θα προσπαθήσω κι εγώ να ποστάρω ό,τι βρω για τα παγκόσμια κύπελλα.....
 • Like 2

Share this post


Link to post

Πραγματι φοβερο ποστ.Θα προσθεσω και εγω καποια πληροφοριακα στοιχεια.Μη μου ζητατε πηγες κτλ....ειναι απο οσα εχω διαβασει και δει και θεωρω τον εαυτο μου τυχερο που μπορεσα και πηγα στη Γερμανια το 2006 και ειδα 3 ματς παγκοσμιου κυπελου με κορυφαιο τον προημιτελικο Γερμανια-Αργεντινη 2-1

 

Μερικες πληροφοριες λοιπον....

 

1.Δυο μονο ποδοσφαιριστες εχουν μπορεσει να παιξουν σε 5 συνολικα παγκοσμια κυπελα.Ο ενας ειναι ο Μεξικανος τερματοφυλακας Αντονιο Καρμπαχαλ και ο αλλος ο φοβερος και τρομερος Λοταρ Ματεους

2.Στο συνολο των αγωνων και των βαθμων στην ιστορια των Μουντιαλ προηγειται η Γερμανια με δευτερη την Βραζιλια εστω και αν εχει μονο 3 εναντι 5 κυπελων.Μεταξυ τους εχουν αναμετρηθει μονο μια φορα στον τελικο του 2002.Η Γερμανια εχει 2 συμμετοχες λιγοτερες καθως δεν πηγε στο μουντιαλ του 1930 λογω τεραστιου ταξιδιου και ταλαιπωριας και το 1950 λογω του παγκοσμιου πολεμου.

3.Οι Μαγιαροι εινι το προσωνυμιο που δοθηκε στους Ουγγρους που παροτι επαιξαν φοβερα επιθετικο ποδοσφαιρο και ηταν αηττητοι απο το 1949 εως το 1954 εχασαν στον τελικο 3-2 απο την Γερμανια και εμειναν χωρις στεμμα

4.Βασιλισα διχως στεμμα ειναι και η Ολλανδια με το ολοκληρωτικο ποδοσφαιρο καθως εχασε το 1974 και 1978 απο τις διοργανωτριες παρολο που σε ολη την διοργανωση ηταν ανωτερη.Το 2010 εχασε παλι απο την Ισπανια σε ουδετερο

5.Σε τρεις συνεχομενους τελικους εχουν βρεθει μονο η Γερμανια(82,96,90) με 1 κατακτηση και η Βραζιλια(94,98,02) με 2 κατακτησεις

6.Συνολικα 13 γκολ σε μια διοργανωση εχει ο θρυλικος Γκερντ Μιλερ ενω Μιροσλαβ Κλοζε και Ναζαριο Λιμα Ντι Ροναλντο εχουν συνολικα 15 γκολ και ειναι πρωτοι σκορερ ολων των εποχων.Ο Κλοζε συνεχιζει και ισως ειναι παρων.Παντως εχασε την ευκαιρια να περασει μονος πρωτος γιατι ο Λεβ δεν τον χρησιμοποιησε στον μικρο τελικο του 2010 Γερμανια-Ουρουγουαη 3-2 και απο τοτε οι σχεσεις τους εχουν χαλασει

7.Ο Νορμαν Ουαιτσαιντ της Β.Ιρλανδιας ειναι ο νεωτερος ποδοσφαιριστης που εχει παιξει σε μουντιαλ σε ηλικια μολις 16,5 ετων ενω ο Ροζε Μιλα του Καμερουν επαιξε σε ηλικια 42 ετων

8.Το Καμερουν εχει και ενα ακομη ρεκορ,ηταν η πρωτη ομαδα εκτος Ευρωπης και Αμερικης που εφτασε στα προημιτελικα μουντιαλ,ενω εχει και το ρεκορ να αποκλειστει με 3 ισοπαλιες και αηττητο στους ομιλους το 1982 στα Ισπανικα γηπεδα

9.Η Ν.Κορεα που εφτασε στα ημιτελικα το 2002 εχει πλεον το ρεκορ ως η ομαδα εκτος Ευρωπης και Αμερικης που εχει φτασει τοσο μακρια στη διοργανωση

10.Ο Ρωσος επιθετικος Ολεγκ Σαλενκο εχει το απολυτο ρεκορ καθως εχει πετυχει 5 γκολ σε ενα αγωνα μουντιαλ πο ειναι ρεκορ μεχρι σημερα απο το 1994

11.Ενα δικο μου στατιστικο στοιχηματικο που εχει σχεση με το Μουντιαλ....και βοηθαει πολυ μεχρι σημερα....καμια ομαδα δεν κερδισε το Μουντιαλ απο την Ευρωπη οταν η αντιστοιχη Πρωταθλητρια Ευρωπης σε επιπεδο συλλογων ηταν απο τη συγκεκριμενη χωρα εκτος απο μια φορα ...και εξηγω...

 

Μουντιαλ με Ευρωπαικες κατακτησεις...

1954 Γερμανια δεν ειχε γινει ακομα το Πρωταθλητριων

1966 Αγγλια το πρωταθλητριων το πηρε η Ρεαλ Μαδριτης

1974 Γερμανια πρωταθλητρια ευρωπης η Μπαγερν

1982 Ιταλια το μουντιαλ και Αστον Βιλα το πρωταθλητριων

1990 Γερμανια και Μιλαν

1998 Γαλλια και Ρεαλ Μαδριτης

2006 Ιταλια και Μαντσεστερ Γ.

2010 Ισπανια και Ιντερ

2014 η 2018 αν το πρωταθλητριων το παρει καποια ομαδα η αντιστοιχη χωρα δεν εχει καμια τυχη...

 

Σας χαιρετω

 • Like 3

Share this post


Link to post

...

Παραθέτω σε όλα αυτά που είπε ο lgotzy02 ότι η Ν. Ζηλανδία είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχασε ούτε ένα αγώνα στους ομίλους του παγκοσμίου και αποκλείστηκε από την διοργάνωση (το 2010 0Ν - 3Ι - 0Η)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...